Вијетнамац поседује најскупљу колекцију вискија на свету!

Виет Нгуyен Динх Туан бизнисмен из Вијетнама власник је највредније и најскупље колекције (збирке) вискија на свијету, ово је службено потврдила и Гинисова књига рекорда.

Занимљивости 25.11.2019 | 17:00
Вијетнамац поседује најскупљу колекцију вискија на свету!
Виет скупља ретке и старе боце вискија дуже од 20 година. Све су под кључем у салону вискија која се налази у његовом дому, а поносни власник намерава проширити колекцију.

Бизнисмен Виет Нгуyен Динх Туан има у свом власништву 535 најрјеђих, најстаријих и најфинијих боца шкотског и јапанског вискија!

Стручњаци фирме Ретки виски 101 (енгл. Раре Wхискy 101) (РW101) вредност његове збирке проценили су на приближно 12,5 милона евра, а овај рекорд је потврђен и у Гинисовој књизи рекорда.

Вредност флаша вискија одређена је на бази података о томе за колико би се оне објективно могле продати на аукцији у Великој Британији.



"Били смо помало ошамућени, а да и не спомињемо да смо му мало и завидели када смо схватили ширину и дубину колекције.

"То је заиста запањујући пример 20-годишње страсти и жеље једне особе да потражи најбоље, најређе боце вискија на свету", каже суоснивач компаније Ретки виски 101 Енди Симпсон.

Тако је Виет је власник комплетне колекције "Мацаллан Фине анд Раре" вискија, укључујући и ону из 1926. године. Те је године произведено само 40 боца, а Виет их поседује чак три!

Само да вам дамо пример; флаша вискија "Тхе Мацаллан" из 1926. недавно је продата на аукцији за готово 1,75 милона долара.

У Виетовој је колекцији и једна од само 12 постојећих флаша најстаријег "Боwморе" вискија. Слична је флаша недавно на аукцији продата за око 350.000 евра.



Овај вијетнамац поседује и флашу од само 24 флаше старог Спрингбанка из давне 1919. године!

"За мене је скупљање боца вискија чиста страст. Сваки слободан тренутак користим да бих претраживао интернет странице на којима се на аукцијама нуде ретке и познате врсте вискија из целог света. А када је у питању моја колекција, не мислим продати ниједну, али баш ниједну флашу. Заправо, наставићу 'лов' на флаше вискија још старије и ређе " рекао је Виет.

Извор:Занимљивостидана.цом

Коментари / 0

Оставите коментар