Судски спорови коче стечајне поступке у РС

Поједини стечајни поступци у Републици Српској трају и по 14 година, а главни разлози, односно кривци за то су, према ријечима стручњака, судски спорови који коче закључење ових поступака.

Република Српска 25.11.2019 | 08:30
Судски спорови коче стечајне поступке у РС
"Стечајни поступак који најдуже траје пред овим судом, и још је у току, је поступак над стечајним дужником 'Далеководинжењеринг' АД Братунац, а  у овом предмету је стечај отворен у јуну 2005. године", казали су за "Независне" у Окружном привредном суду у Бијељини.

Према њиховим ријечима, у овом суду се тренутно води 39 стечајних поступака, а Закон о стечају који је ступио на снагу прошле године није много скратио тај поступак.

У Окружном привредном суду у Бањалуци су казали да су тренутно код овог суда у току 124 стечајна поступка.

"Када је ријеч о дужини трајања на реферату стечаја, најдуже траје поступак који је отворен у септембру 2006. године над 'Живинопродуктом' из Српца", навели су у овом суду.

Како су додали, један од стечајних поступака који је такође дуго трајао је онај над Приједорском банком а.д. Приједор, који је отворен у фебруару 2003, а затворен у децембру 2015. године.

Како наводе, нови Закон о стечајном поступку садржи одређене измјене, као што су реструктурирање, уновчење стечајне масе и друго, али је, кажу, тешко одредити његове ефекте.

У Окружном привредном суду у Приједору су казали да је код овог суда у току 27 стечајних поступака и један предмет реструктурирања.

"Најстарији стечајни предмет је онај који је инициран у фебруару 2010. године код Окружног привредног суда у Бањалуци, а достављен у надлежност овог суда у октобру 2017. године", казали су у овом суду у Приједору.

Лазо Ђурђевић, који је водио бројне стечајне поступке, казао је да све највише успоравају судски спорови.

"Разлози за дуго трајање стечајног поступка су  предуго трајање судских спорова и парница, као и отежано уновчење имовине јер више нема оне куповне моћи", истакао је Ђурђевић.

Како каже, нови закон је ипак додатно успорио стечајни поступак јер се права више не могу продавати већ морају бити ријешени имовинско-правни односи.

Петар Драгојевић, стечајни управник "Живинопродукта" из Српца, гдје поступак траје већ 13 година, казао је да су га највише успорили судски спорови.

"Судски спорови су га успорили, али је тај поступак већ на столу судије и закључује га, ускоро би требало да буде готов. Умро је претходни стечајни управник па сам ја то наслиједио. Очекујем да ће у новембру или децембру донијети рјешење о закључењу", рекао је Драгојевић.

Додао је да је имовина овог предузећа давно продата, још прије него што је он преузео дужност од претходног стечајног управника, али због спорова није формално закључена.

"Многе ствари је нови закон убрзао процедурално и скратио период уновчења имовине, али проблем је укњижавања имовине на стечајног дужника. То је успорио", рекао је Драгојевић. 

(Независне)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Нина Перисиц

25.11.2019 07:43

Несто нас коци, вријеме је облацно..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

25.11.2019 11:27

Република Српска у стечају. Како ствари стоје лоше нам се пише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

25.11.2019 11:30

РАОП из Лукавице ми дугује 18 000 конвертибилних марака предмет стоји у привредном суду 6 година ХОЦУ СВОЈЕ ПАРЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.11.2019 16:25

Јави се Ћосићу биће ријешено , не мораш гласати за СНСД.