"Није то нуклеарна бомба, па да буде војна тајна"

– Није то набавка неког тајног оружја или нуклеарне бомбе, па да буде војна тајна. Јасно је да ће се знати да је Милорад Додик капитулирао када се објави тај документ. Међутим, он је спреман да и то прегрми, јер му је кључно да Тегелтија засједне у фотељу предсједавајућег Савјета министара – објаснио је он.

Република Српска 24.11.2019 | 09:30
"Није то нуклеарна бомба, па да буде војна тајна"
Чланови Предсједништва Босне и Херцеговине, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, у договору с Милорадом Додиком, ћуте о томе шта се налази у Програму реформи БиХ и ћутаће све док се за предсједавајућег Савјета министара БиХ и формално не именује Зоран Тегелтија.

Рекао је ово посланик у Народној скупштини Републике Српске у Клубу посланика СДС Небојша Вукановић.

– Јасно је шта се крије. Они ће документ послати у Брисел и објавити тек када се формира Савјет министара БиХ. То су приче као у крими серијама – рекао је Вукановић.

Народни посланик додаје да би један такав документ требао бити јаван, “како бисмо сви могли да знамо шта наш чека и какве реформе ћемо морати да спроведемо у разним областима”.

– Међутим, јасно је да је тај Програм реформи БиХ само једна врста АНП и да је Додик, само пет дана нако што је говорио да никад неће прихватити АНП, па ни модификован, понижено капитулирао пред странцима и пред Бакиром и Комшићем – рекао је он.

Наглашава да је невјероватно да се један такав документ потпише мимо знања институција у Републици Српској и да није доступан министрима у Савјету министара, па чак ни Радмановићу ни Шпирићу.

– Није то набавка неког тајног оружја или нуклеарне бомбе, па да буде војна тајна. Јасно је да ће се знати да је Милорад Додик капитулирао када се објави тај документ. Међутим, он је спреман да и то прегрми, јер му је кључно да Тегелтија засједне у фотељу предсједавајућег Савјета министара – објаснио је он.

Бусање у прса

Вукановић подсјећа да је мјесецима говорио да ће се Додик након „бусања у прса“ прихватити да се у Брисел пошаље АНП, који ће се звати НПА.

– Нажалост, био сам у праву и показало се да сам у праву када говорим да је он експонент западних сила и да је највећи непријатељ Републике Српске – рекао је Вукановић, оцијенивши да је српски члан Предсједништва БиХ “манџуријски кандидат”.

(Српскаинфо)

Коментари / 48

Оставите коментар
Name

разумио

24.11.2019 08:34

Војна тајна је колика је стварна колатерална стета над градјанима БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуј војна

24.11.2019 10:24

Каква тајна ста прицате. Кад предсједник дрзаве сакрије папир од народа онда хебес и дрзаву и предсједника. Каква спрдацина.

Name

ре

24.11.2019 11:13

Предсједништво БиХ није дужно никога обавјештавати о својим одлукама, изузев када један од чланова предсједништва уложи вето на неку одлуку, као што је Додиг урадио када је била расправа о пељешком мосту, тада је Додиг и злоупотријебио витални ентитетски интерес, јер пељешки мост нема никакве везе са РС. Сада се одлуком о АНП-у искупио и вјероватно му је све опроштено :))

Name

фаре

24.11.2019 11:36

НАТО, НАТО ти си моје злато, на руци ти спавам, додик те обозава

Name

Дадо

24.11.2019 12:50

Греска. Над српским народом је терор његове власти и тацка.

Name

Милован

24.11.2019 08:42

Вукан је легенда.Човјек покушава све да овом народу отвори очи.Нажалост иде веома тешко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

24.11.2019 10:22

Теско је овом народу помоци, кад сам ради против своје дјеце и само цека кад це ван да посаљу који еуриц. Бједно да не мозе бједније.

Name

Ре

24.11.2019 12:36

Шта ми има он да отвара очи све видим и сам....и он се бори као и сви за свој интерес.

Name

Ре Милован

24.11.2019 13:11

Јели отворио теби,кад већ ниси сам способан?

Name

Скептик

24.11.2019 09:08

Мене само занима шта би опозиција урадила да је била у прилици да формира власт. Да ли би и они прихватили ПЛАН РЕФОРМИ или би то одбили и самим тим да формирају власт са СДА, СДП па и ХДЗ. Стварно, како би се опозиција понашала?

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико никановиц

24.11.2019 10:30

Браво за овај коментар! Уистину се поставља то питање, опозиција је била спремна послати тај документ зато су се и нудили као опција за коалицију са сда или неко вјерује супротно? Онда би то били са објасњењем, па јесмо али ми само настављамо оно сто је прије закљуцено, ми смо то пракзицно морали уцинити. Исто тако се поставља питање, засто госп. не трази од сва три цлана предсјдниства објављивање тог програма него само од једног и то оног кога не прознају као свога легитимног представника?

Name

Нострадамус

24.11.2019 10:39

Нисам ни позиција ни опозиција.Али ето да казем своје мисљење ста би опозиција урадила по питању Анп.Мислим да би преко НС Републике Српске тразили подрску да се прихвати Анп и уз подрску НС Републике Српске прихватили Анп.Уколико неби добили подрску НС Републике Српске мислим да би поднијели оставке и расписали нове изборе.Тако мислим да би они урадили односно тако би ја урадио.Ово сто ради Додик је омаловазавање НС Републике Српске и цак иде до укидања исте.Ако Додик и Снсд успије да све своје људе пребаци у БиХ институције они це у Сарајеву донијети одлуку да се Република Српска укине и они иду у том правцу.

Name

ИСТИНА

24.11.2019 10:56

Зар је битно сад како би се понијела опозиција.Јасно је ко је ставио потпис.Можда, по твом, треба судити Шаровићу за Додиков потпис.

Name

Поглед из ФБиХ

24.11.2019 11:24

Опозиција је задњих година увијек била корак иза Додика. Умјесто да воде једну реалну и визионарску политику они су сву енергију тросили да се правдају на оптузбе за издају сто их је само додатно поткопало у оцима гласаца. Они су Додика требали максимално игнорисати, као сто га игнорисе и медјународна заједница а и сви остали озбиљни политицки кругови унутар БиХ. Умјесто тога упустили су се у препуцавања са Додиком на ивици властитог сеснаестерца одакле им је Додик лако забијао голове.

Name

Ре Нострадамус

24.11.2019 13:15

Јесте,јесте,даће они оставку,али мало сутра. Ти су људи гласали против војне неутралности Републике Србске,и не занимају их одлуке скупштине.То су људи са високим моралом.Немој продавати маглу овдје,иди узми тих својих 10 КМ и покриј се ушима.

Name

Нострадамус

24.11.2019 15:41

Па исправно су поступили исто као и Додик сто је потписао Мап.Ста је сада ту спорно,Додик је преварио такве као сто си ти јер не видис даље од свог носа.Ако су Додик и Снсд вецина ста им знаци опозиција ниста.Ја не радим за марке него за Еуре и не треба ми од Додика сендвиц и прасетина као теби.

Name

Директ

24.11.2019 16:24

Опозиција док је била на власти на нивоу БиХ је једно 10-ак и висе пута одбила НАТО пут, тако да 4 године НАТО није био маинстреам тема, све до прије годину и кусур дана, када је поново постао тема, захваљујуци побједи СНСД-а на изборима.

Name

Ре скептик

24.11.2019 21:08

Ти си стварно из прице је ли мени вјерујес или својим оцима Није опозиција ниста потписала вец дудук

Name

Ја

24.11.2019 09:10

Постовани градани РС а, да ли је ико икад видио Дејтонски споразум а сви се куну у исти???!!!! Само да ми га је процитати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ја

24.11.2019 14:14

Колико је важан Дејтонски споразум да је оргинал папир био негдје у приватној кући чини ми се на Палама.... Народ се замлаћива са глупостима јер о БиХ одличују други док се политички олоши сбадјају и народу продају маглу.

Name

Милан

24.11.2019 09:33

Господине Вукановицу јасно је свима да Програм рефорни није АНП ни по форми ни по сустини. Да је којим слуцајем АНП први би Дзаферовиц и Комсиц изасли у јавности и ликовали како су побиједили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

24.11.2019 10:34

Ако је НАТО задовољан потписаним споразумом,теби остаје да се тјесис да је то без везе и да нема никакав знацај на нас који се ионако ниста не питамо,него само навијацки коментарисемо да би се ослободили емоција.

Name

Шофер

24.11.2019 10:45

Па него ста је онда? Бас ме интересује ста је? И ко казе да нису ликовали? Вјеруј мени, не вјеруј својим оцима - то је на дјелу код тебе пријатељу

Name

ре

24.11.2019 11:00

Овај документ итекако јесте АНП а Дзаферови и Комсиц тек це да ликују,видјецемо врло брзо..

Name

НЕБУЛОЗЕ ВЛАСТИ

24.11.2019 09:44

Не могу да схватим, јер је то оцито по папиру званом устав да је то ствар дрзаве БИХ и да низе разине власти немају ту ста да раде У политицким институцијама дрзавне власти има и довољан број српских политицара да стопирају или да прихвате одлуке које се тицу дрзаве А код Додика је обрнуто ако несто подзе по злу "ја сам цист" То је одлука народне скупстине, коју он уствари понизава и спуста на ниво безвредности

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тб

24.11.2019 09:45

Издаја!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

24.11.2019 10:06

Прицас истину то је недвојбено,али то прицас погресном народу.Ваљда знас да је нас народ склонији лазима сплеткама и митовима.Нато и ЕУ су нам пријатељи али наса власт је увијек била непријатељ свом народу поцевси од Српских кнезова који су народу уводили порез од 37%па када су Турци досли смањили су тај порез на 17%.А да не прицамо који напредак смо имали за вријеме Аустроугарске.И сви знамо да смо за вријеме Аустроугарске најбоље зивјели.Немамо ми у насем народу квалитетних људи који би водили народ ка успјеху и просперитету или их имамо тако мало да смо их ставили на маргине друства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

__

24.11.2019 10:12

Одбрамбена политика је ипак дрзавна ингеренција и Додик јесте имао право да је, као цлан Предсједниства, и креира. Овдје не видим неки проблем. Медјутим она фарса у НСРС са војном неутралносцу је циста манипулација. Ентитети не доносе одлуке из области одбране па тако не могу бити ни војно неутрални, нароцито ако на нивоу дрзаве постоји Закон о одбрани који прописује пут у НАТО. Дакле потписивање АНП-а (или како је вец прекрстен) је одлука једне релевантне институције која има легитимитет да то и уради. Додика треба прозивати због фарсе у НСРС. Наравно, изневјерио је и властите гласаце али лицно ме то не занима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

24.11.2019 10:54

Али како тумациш додикова настојања да Законом обавеже све представике РС, који су на нивоу БиХ, да МОРАЈУ проводити ставове институција РС. Несто ми се твоје тумачењесукобљава са додиковим.

Name

__

24.11.2019 11:37

Као прво 'настојање' не производи правне импликације. Као друго о тим настојањима се оцитовао Уставни суд РС. Рецено је да је одлука НСРС о војној неутралности мозе билти легитимна само као политицки став али не и као политицка обавеза. Другације нису ни могли реци јер судови са низег нивоа власти не могу наметати обавезу да се крси Закон о одбрани донесен на висем нивоу власти.

Name

Роко

24.11.2019 10:17

Када се објави ускоро тај докуменат,предвидам тајац код СДС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.11.2019 13:16

Е Роко ти знас.

Name

Ре Роко

24.11.2019 13:37

Тако је,а и Џаферовић,Комшић и Изетбеговић се нешто ућутали.Да је по њиховом,већ би славодобитно оргијали по свим медијима.Сачекајмо објаву садржаја.

Name

Ре ре Роко

24.11.2019 19:42

То оргијање по медијима је несто цему сте само ви склони, јер ипак србовање је битније од свега. Науцит цес врло брзо да је политика и застита дрзаве несто много суптилније ;)

Name

гуз

24.11.2019 11:27

Комсиц и Дзаферовиц су хтјели објавити али се успротивио Додик рекавси да це улозити вето због угрозавања српског интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб Роцк

24.11.2019 11:57

Са Нато или без Нато ми смо једнако наје...ли. Није ми јасно да се људи лозе на ове ствари. НАШ ПРОБЛЕМ ЈЕ КОРУПЦИЈА, НЕПОТИЗАМ, ЛАЖНЕ ДИПЛОМЕ, ТРЕТМАН ДЈЕЦЕ У ПАЗАРИЦУ, УКРАТКО, ОДСУСТВО СВАКЕ ДЕМОКРАТСКЕ КОНТРОЛЕ СТА РАДЕ ЉУДИ НА ВЛАСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп јовица

24.11.2019 12:00

Небојша Вукановић је легенда! Свака му част што покушава отворити очи овом неуком народу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

24.11.2019 14:05

Зар си ти једини поп који подрзава опозицију.Колико знам Иринеј подрзава Додика .Добро би било да се барем црква уједини и да стане на страну народа.За сада су подјеле и дрзим се даље од такве цркве.

Name

Коле

24.11.2019 12:07

Шта год буде после овог циркуса јасно је да народна скупштина РС нема више никакав кредибилитет и да у њој сједе само послушни климоглавци и љигави посланици који вјерно слушају вођу а за све је на крају крив народ који је и бирао такве кретен да их преставља. Укинути и распустити НС РС, а Бих на тендер па која западна земља више понуди нека влада и земљом и народом, свакако за 10 година овде више неће бити никога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

24.11.2019 16:30

А кад је имала, цим један цовјек, преко своје скупстинске вецине, намеце своје одлуке и закљуцке, које притом касније погази.

Name

Политика

24.11.2019 12:41

Кад сте толике патриоте зашто нисте направили СРПСКИ БЛОК.. од свих ваших странака па заједно дјеловали??? Не..Ви причате не можете са Додиком..и тако неке приче..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

24.11.2019 12:46

Полако Вукановицу потроши сву критику остави нешто и после објаве документа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xоxо

24.11.2019 13:09

Цуце се... Мислите да је ово без разлога...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

24.11.2019 13:36

Додик је издајник, слагао је србе, покрао и издао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноћна птица

24.11.2019 14:11

Није то нуклеарна бомба, али јесте издаја Републике Српске и српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

24.11.2019 14:15

Мој вукане знас ону стару изреку нема тајне ако зању никло незна наси муслимани хоце нацију да мењају у босње сада сањају неку другу али свесе тајне знаду тако и ова тајна у сефу цесе открит као и муслимани сто хоце реци дасу нација а не потурице којесу примиле ислам од османлија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

24.11.2019 18:34

Као да се ми питамо ста у БиХ. Млатимо празну сламу.

Name

Е моја право

24.11.2019 19:48

Човјеце колико си ти неписмен, неук, необразован, затуцан, пун мрзње, нетрпељивости, озлојадјености, није ти лако нимало у зивоту, ал оно, истински те залим и све које морају зивјети с тобом.