Зашто пресуда инспекторима лежи у ладицама суда?

Иако је још прије више од два мјесеца у Окружном суду у Бањалуци објављена пресуда бившим бањалучким инспекторима осуђенима за организовани криминал и трговину дрогом, судија је још увијек није написао и доставио странкама у поступку, сазнаје Српскаинфо.

Република Српска 23.11.2019 | 21:02
Зашто пресуда инспекторима лежи у ладицама суда?
Пресудом која је у бањалучком Окружном суду објављена 6. септембра ове године Срђан Радуловић и Огњен Стијак осуђени су на укупно 14 година и три мјесеца робије.

– По закону је рок за писмени отправак пресуде 30 дана, али већ је прошло више од два и по мјесеца па се отвара простор за различите теорије у овом случају који је већ једном доживио своју крах, јер је Уставни суд БиХ раније укинуо правоснажну пресуду Врховног суда РС. Суђење оптуженима је било поновљено, а они су се бранили са слободе – објаснио је извор из правосуђа РС.

У складу са чланом 303. Закона о кривичном поступку Републике Српске наведено је сљедеће: “Пресуда која је објављена мора се писано израдити у року од 15 дана након објављивања, а у сложеним стварима, изузетно у року од 30 дана. Ако пресуда није израђена у тим роковима судија, односно предсједник вијећа је дужан да обавијести предсједника суда због чега то није учињено. Предсједник суда ће, по потреби, предузети мјере да се пресуда што прије изради.”

Одговор зашто пресуда у предмету “Срђан Радуловић и други” ни два и по мјесеца након јавне објаве није написана нисмо добили из Окружног суда у Бањалуци.

Подсјетимо, 6. септембра ове године након поновљеног поступка, који је обиловао увредама на рачун суда и судија, Радуловић је осуђен на 9 година, а Стијак на 5 година и 3 мјесеца затвора. Оптужени се нису појавили у суду приликом изрицања пресуде.

Радуловићу је, за разлику од раније пресуде, која је укинута, “скинуто” годину дана затвора, а Стијаку два мјесеца.



Ово смањење казни било је образложено измјенама до којих је у међувремену дошло у Кривичном закону Републике Српске.

Радуловић је и у поновљеном поступку означен као организатор злочиначке групе, која је од  почетка 2011. до октобра 2013. на подручју Бањалуке продала веће количине хероина и марихуане.

Стијак је био члан ове злочиначке организације, а њој су припадали још покајник Славко Ђурић и Горан Бошњак.

Према пресуди, Радуловић и Стијак су за потребе злочиначке организације користили инфраструктуру МУП Републике Српске, што је узето као посебно отежавајућа околност.

– Оне који нису жељели да приступе њиховој злочиначкој организацији, Радуловић и Стијак су малтретирали, те пријетили покретањем кривичних поступака – наводило се између осталог у пресуди.



Судско вијеће је тако и након поновљеног поступка утврдило да има довољно доказа о кривици Радуловића и Стијака.

– Након детаљне анализе свих изведених доказа утврђене су казне оптуженима. Овим казнама које су ублажене због новонасталих измјена у Кривичном закону РС постићи ће се сврха кажњавања, као и превенција да други полицијски службеници не чине кривична дјела – наводило се у образложењу пресуде.

У пресуди се наводило и да су Радуловић као организатор и Стијак као члан злочиначке организације за потребе продаје дроге на подручју Бањалуке користили услуге малољетника који су дрогу, између осталих локација, продавали и у близини Основне школе “Бранко Ћопић”.

Осим јединствене казне од укупно 14 година и три мјесеца затвора, Радуловићу и Стијаку је изречена и мјера забране обављања делатности у трајању од пет година након што одслуже казну.

Подсјетимо, Уставни суд БиХ је у марту прошле године укинуо правоснажну пресуду Радуловићу и Стијаку јер суђење није било поштено, а пресуда је, како је оцијењено, била заснована на незаконитим доказима.

Незаконити докази

У одлуци Уставног суда БиХ наводило се да је пресуда Врховног суда РС била заснована на незаконитим доказима, односно саслушањима свједока покајника Славка Ђурића, бившег службеника МУП РС, и Горана Бошњака, осуђиваног наркодилера.

За Ђурића је, између осталог, наведено да га је прије свједочења МУП РС требао ослободити чувања службене тајне, па да тек након тога он свједочи у суду. Остало је нејасно како је уопште могло доћи до оваквог пропуста, те да ли је неко санкционисан у међувремену због тога.

За свједока Бошњака Уставни суд је образложио како ни бањалучки Окружни суд, а касније ни Врховни суд РС, нису превише обраћали пажњу на његова упозорења да је исказ, на основу којег је касније заснована комплетна пресуда, дао у страху за властити живот.

Уставни суд БиХ је у одлуци истакао да је Окружни суд Бањалука, ако већ тако није поступило тужилаштво, сам требао извести доказ који би потврдио или демантовао наводе Бошњака да му је исказ у истрази узет под притиском.

– Одговор на питање да ли би други проведени докази били довољни за осуду апеланта задатак је редовног суда. На Уставном суду није ни да нагађа какав би био исход суђења да ти докази нису употријебљени, нити који су докази били или нису били нужни редовним судовима за одлуку о постојању кривичне одговорности. Задатак Уставног суда је и у овој одлуци да одговори на питање да ли је или није дошло до повреде Уставом гарантованих права апеланата у кривичном поступку – закључено је у одлуци Уставног суда исписаној на 48 страница.

Враћени на посао

Дио бањалучких инспектора којима се судило са Срђаном Радуловићем и Огњеном Стијаком у међувремену је враћен на посао у МУП Републике Српске.

Ови инспектори такође су тукли и иживљавали се над онима који нису били дио злочиначке мреже и који нису прихватили да буду дилери за инспекторе из Одјељења за наркотике, тадашњег ЦЈБ Бањалука. Захваљујући накарадном закону, чак ни осуђујуће пресуде нису биле довољне да се ти инспектори удаље са посла, јер су били осуђени на казне испод шест мјесеци затвора, али за кривична дјела која нису у складу са полицијском службом.

 (Српскаинфо)
(Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

СНСД+ Паја Патак

23.11.2019 20:07

Папцине свих земаља објединимо се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака Цаст

23.11.2019 20:10

Ови инспектори су успјели својим изгледом толико да се инфилтрираји медју криминалце. Прави криминалци изгледју питомије. Али, добро, ста дасе ради, тако ти је то у "Нагорно Карабаху".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сако

23.11.2019 20:18

Потковали људи судију, као да је то несто ново, па њихов сеф им дао примјер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.11.2019 10:46

Да, како да не, зато их упорно проглашава кривим и осуђује на затворске казне...свака част судији, што је ко зна који пут морала да пролази тај предмет... а ти ако имаш каквих сазнања, лијепо објави, не мораш чак ни пријавити, ако се бојиш да немаш коме..

Name

Сњеза

24.11.2019 13:57

Прогласава кривим јер је полтронка, улизица и судија која суди по инструкцијама надредјених и ненадредјених, а не по закону и доказима. Прогласивси их поново кривима директно крси Одлуку Уставног суда и за то би могла одговарати дисциплински, а и кривицно. Мозда они и јесу криви али за то не постоје никакви докази. Медјутим, сви у МУП знају да су им то аматерски смјестили Миодраг Бајиц и Дарко Илиц уз помоц браце Дјуриц, а зарад оцувања фотеља. Успут буди рецено, овај Бајиц је дао 5 мјесеци затвора једном од ових Дјурица који је признао да је бас он дрогу продавао дјеци!

Name

Ре Сњеза

24.11.2019 23:02

Ста лупетас па цитава Бања лука зна да су продавали дрогу и малтретирали људе битанге треба им дати по 40 година .

Name

Тик так

24.11.2019 05:44

Ма јебеш закон .... Судија

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУГИПП

24.11.2019 06:28

У Геодатској управи/РУГИПП функције пом. директора обављају чланови земљишне мафије ; Деурић-Кум з.к. мафије коме се суди, Стојчиновић-осуђен на 4,5 година а ради, Груловић-начелник за жалбе коме се суди. Сви обављају исте послове по истим законима због чијег кршења им се суди. Тамо их држи Будо Станковић и син, који су ту управу сасвим присвојили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

земљишна мафија

24.11.2019 11:09

Зашто суд 2,5 године не покреће процес против земљишне мафије у РУГИПП

Name

панџа

24.11.2019 11:22

Судије потковане, па одуговлаче до застаре, или чекају потков од Буде коме су укњижили 400 дулума школске земље у БЛ.

Name

Xxx

24.11.2019 07:32

Цувају зато сто сви знају да нису криви и не знају ста це са тим и како да објасне јавности сву гунгулу коју,су направили и ко је све крив за то. И ова пресуда це дозивити крах на уставном суду. Ето засто цувају, не знају,ста це са тим...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.11.2019 10:40

Приупитај лика којег су малтретирали је ли истина све ово за ста се терете. Ако је неко мој брат, син или пријатељ, је ли то аутоматски знаци да је безгресан?! Није ово пријатељу тек подметнута прица и ова брука од људи треба да одговара.

Name

Ццц

24.11.2019 07:32

Треба их затворити по 15 год.и да ринтаце на робији сваки дан.дјубрад смрдљива дјеца да продају њихово смеце пред школама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИКОЛИЦ

24.11.2019 12:50

Треба их на голи оток

Name

Нострадамус

24.11.2019 08:06

Мозда људи нису ни криви,али су осудјени да би се показало да се несто ради против криминала и да би се прави криминалци у полицији заститили.Зато ако су људи колатерална стета не морају да иду и у затвор.Лицно сам цуо од једног испектора да су ти полицајци управо били борци против нарко дилера зато су их ухапсили и осудили да не сметају онима у полицији који раде са дрогом.Како објаснити да се не суди оном испектору сто је пријетио оном Бегицу да це га убити и реци да је пао низ степенице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.11.2019 10:48

Питала бих те да су твојој дјеци продавали... како накарадно размишљање...можда и да им орден додијелиш, али обавезно им повјери и своју дјецу.