Интерпол трага за 25 људи из Србије и региона

Међу 7. 134 потернице на сајту Интерпола је и 25 на којима су Срби, тачније држављани Србије

Регион 23.11.2019 | 19:05
Интерпол трага за 25 људи из Србије и региона
Београђанин Горан Релић познатији као Трта (50) је 10 година провео на црвеној Интерполовој потерници. Његов "стаж" на потерници завршио се трагично, он је наиме 19. новембра убијен у Јужноафричкој Републици. У Србији је Релић био тражен због убиства које се 2009. године десило у Земуну. У овом некадашњем рају за српске криминалце, Релић је живео са лажним документима. 

Међу 7.134 потернице на сајту Интерпола је и 25 на којима су Срби, тачније држављани Србије. Тражени су због ратних злочина, пљачки, саучесништва...

Релић се на потерници нашао јер је био осумњичен да је са Николом Булатовићем (45), званим Пиџа, насмрт претукао власника мењачнице "Звонце" Звонка Пилчевића (37). Убиство се догодило у ноћи између 15. и 16. августа 2009. године у Земуну. Пилчевићево тело, готово непрепознатљиво од удараца, пронађено је у Улици Стевана Јовановића, на тротоару. Током увиђаја утврђено је да је власник мењачнице брутално насмрт претучен на другом месту, па да је потом довезен и избачен на улицу где је и пронађен.

Релић је био стари познаник полиције, теретио се за разна кривична дела. Мотив убиства власника мењачнице наводно је био зеленашки дуг који је због камата премашио милион евра. Нагађало се да су зеленаши ангажовали Булатовића и Релића да "одраде посао", али није утврђено да ли су имали задатак да га убију или су га убили бруталним батинама с намером да га заплаше.



Ухапшен Хрват коме жене нуде скровиште

Од пре неколико дана има бар две потернице мање. Неколико дана пре Тртине ликвидације, у Новом Саду је "пао" Бојан Драгичевић, један од најтраженијих бегунаца у Хрватској, који је у два наврата опљачкао исту банку у Шибенику, током 2005. године. Када су виделе његове слике у медијима, многе жене су се нудиле да му буду јатаци.

Драгичевић је украо око 113.000 евра. Због разбојништва је осуђен на казну затвора у трајању од 4 године и 2 месеца затвора. Успело му је да двапут побегне из затвора, једном искочивши кроз прозор, а други пут док је био у шетњи у затворском кругу, прескочио је зид.



Мисица "мамац" и Беба која стреља

Међу најтраженијима има и неколико жена, а разлози због којих их траже полиције широм света крећу се од страшних до стравичних.

Међу онима за којима се трага је и Слободанка Боба Тошић (33), некадашња мисица БиХ, Плејбој зечица и учесница ријалитија. Она се налази на црвеној интерполовој потерници због помагања Дарку Елезу у покушају убиства кума Ђорђа Ждрала. Покушај се догодио априла 2006. године, а мисицина улога била је да намами жртву на место где су у заседи чекали, како се тада сумњало, Дарко Елез и Бранимир Минић.



Слободанка Тошић је касније пред судом у Босни и Херцеговини осуђена на две и по године затвора због саучесништва, али и због припадности организованој криминалној групи, док је Дарко Елез са осталим осумњиченима ослобођен оптужби у Србији. Тако је, на крају, мисица остала једина осуђена у овом предмету.

Њој друштво прави Вишња Аћимовић (47), познатија по надимку Беба, која наводно живи у Србији. Тужилаштво Босне и Херцеговине је против ње подигло оптужницу због стрељања 37 Бошњака у Власеници 1992. године. Аћимовићева је саслушана у Београду. Тада је изјавила да нема поверења у тужилаштво БиХ и да се неће одазвати позиву на суђење. Злочин који јој је ставља на терет догодио се 1992. близу логора Сушица у који су довођени Бошњаци.

- Свесно и вољно, заједно са још једним војником, лично је учествовала у убиству 37 мушкараца бошњачке националности који су претходно довезени аутобусом из затвора који се налазио иза зграде суда у Власеници - навео је тада потпарол Тужилаштва БиХ. Пуцањем из ватреног оружја, како наводи оптужница, стрељала је жртве, а њихова тела су пронађена и ексхумирана 2000. године, на истом месту где су стрељани.

 

Страх и трепет, била сурова

Вишњу Аћимовић Власеничани који су преживели стравичне тортуре знају по надимку "Беба" који је, како тврде, значио страх и трепет. Имала је свега 20 година, али је "била сурова". Њене су жртве, углавном, били мушкарци старости од 15 до 20 година, пише Слободна Европа.

Међу најмлађима за којима се трага је и Милан Лучић (33) из Београда, који је тражен због чланства у организованој криминалној групи.

Ред геноцида, ред злочина против човечности, пресечено шверцовањем

Међу бегунцима на Интерполовим потерницама има и људи из региона, па су међу лицима са потерница и Славојка Маринковић (52) из Лакташа, која се тражи због незаконитог укидања слободе, Слађан Тасић (51), из Вишеграда, због злочина против човечности, Есед Абдагић (56), из Цазина, злочини против ратних заробљеника, Адис Абаз (40) из Зенице тражен због организоване трговине наркотицима, Драгомир Кезуновић (65), Соколац, злочини против човечности, Александар Пјанић (43), Србин из Осијека, Зоран Адамовић (56) из Кључа, злочини против човечности, Слободан Костовски (65), због међународне трговине наркотицима, Новак Божић (59), фалсификовање новца, Мирослав Дука (59), Србија, злочини против човечности, Рајко Дракулић (55), Власеница, геноцид, Винко Лазић (60), Србија, злочини против човечности, Благоје Војводић (57), злочини против човечности, Чедо Богићевић (48), Власеница, злочини против човечности, Јован Бјелотомић (23), Бијељина, пљачка, Коста Бјелотомић (36), Дрвар, пљачка, Светозар Косорић (66), Кусаче, геноцид, Немања Ристић (46), Београд, покушај тероризма, Предраг Богићевић (49), Крагујевац, покушаја тероризма, Изет Ајдиновић (48), Тутин, припадност криминалној организацији, крађа, отмица, изнуда, Давор Елез (42), Сарајево, убиство, прање
новца, Јене Хузвар (55), Мале Пијаце, Србија, шверцовање илегалних емиграната, Бошко Лукић (78), злочини против човечности, Иван Миловановић (44), Ужице, покушај пљачке, оружана пљачка, завера, Мирко Несторовић (46), Мркоњић Град, злочини против човечности, Комнен Цпајак (52), убиство, Благоје Влачић (49), Живинице..

Полиција још трага и за Невеном Станићем, Исметом Суљовићем, Младеном Џидићем, Ивицом Колобаром, Милошем Дукићем, Зораном Ступаром, Зденком Грбавцем, Алдином Алибашићем, Елвиром Муминовићем, Емиром Целамом, Јозом Дојићем, Јозом Ловреновићем, Бојаном Косарцем, Мурадифом Хамзабеговићем, Фикретом Зукићем.

На листи тражених су и Алија Кесеровић, Станко Марковић, Борислав Стојишић, Екрем Мелкић, Милорад Панић, Џевад Хоџић, Миленко Комосар, Игор Исаковић, Илија Јурић, Ерик Нухановић, Един Муфтић, Аднан Хоџић, Давор Милићевић, Алдин Махмутовић, Салем Хашић, Ђорђе Арежина, Хамза Лабиди, Неџад Херенда, Едвин Јусић, Амир Џинић, Сенад Хасановић, Един Кахриман, Дражен Приморац, Амар Шљиво, Миларем Бербић, Един Алијев, Самид Цицвара, Невенко Кукић, Анто Курдија, Борислав Иванишевић, Сенад Касуповић, Рамо Граховић, Сулејман Месановић, Дражен Пејић, Ратко Самац, Алберт Топић, Јасмин Кесеровић, Един Печенковић, Неђељко Матић, Гојко Борјан, Ранко Момић, Горан Брекало, Слободан Рис, Ален Демировић, Јозо Брицо, Небојша Милановић, Богдан Божић, Жељко Родин, Обрад Ожеговић, Сенад Кајтезовић, Младен Марковић, Џемал Капетановић, Перо Мајић, Марко Видовић, Зикрет Шабић, Зоран Обреновић, Брано Гојковић, Душан Пантелић, Самир Муратовић...

Алдијана Диздаревић (33) из Велике Кладуше тражена је због покушаја убиства, а Словенка Уршка Спрах (34) из Птуја због прања новца и преваре.

(Телеграф.рс)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Микики

23.11.2019 21:42

Јао какво друстванце. ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вили

24.11.2019 18:57

Има нас свакаквих, Боже сачувај нас од лоших сподоба.

ОДГОВОРИТЕ