Влада нема слуха за неразвијене општине у Српској

- Влада Републике Српске недовољно издваја за неразвијене општине, нарочито у источном дијелу Српске. Као посљедицу тога имамо масовно исељавање становништва из тих локалних заједница, што је веома опасно за опстанак и интегритет Републике Српске, истакли су начелници неразвијених општина гостујући у емисији "Изазови" БН телевизије.

Република Српска 22.11.2019 | 23:01
Влада нема слуха за неразвијене општине у Српској
Помоћ Владе Републике Српске од по 1000 КМ за 19 изразито неразвијених општина је увреда за ове локалне заједнице. Са тим минорним средствима тешко да се ишта може унаприједити у ових општинама, наводе начелници.

"Можда ћемо и вратити тих 1000 КМ, видјећемо. Хиљаду марака дати једној општини, то је испод сваког нивоа, понижавајуће", каже Ненад Абрамовић, начелник општине Берковићи
.
"Сматрам да ових 1000 марака не служи ничему", додаје и Бојо Гашановић, начелник општине Источни Стари Град
.
Начелник општине Лопаре Радо Савић тврди да би било паметније да је Влада Републике Српске, ако већ има 19.000 КМ, та средства дала само једној општини, јер је бесмислено то дијелити на 19 општина.

Из буџета Републике Српске на годишњем нивоу за 35 локалних заједница се издваја 2 милиона и 300.000 КМ. То су недовољна средства, а када се ту још умијеша политика, општине гдје је на власти опозиција већином остају кратких рукава, указује начелник општине Источни Стари Град.

"Постоји нека политичка мржња и не манифестују то сви људи. који раде у институцијама него појединци који не разумију односе да смо ми један народ и да овдје живимо у Републици Српској и да треба равномјерно да се развијамо", каже Гашановић.

Начелник општине Петрово указује да због немара власти, која нема осјећаја за инвеститоре, становништво одлази.

"Петрово је имало 1991. године 12.000 становника, 2013. године 7000 становника, ове године не вјерујем да има 5000", указује Озрен Петковић, начелник општине Петрово.

Само један у низу парадокса садашње власти Републике Српске је да тамо гдје Српска има највише природних богатства, су и најсиромашније и најнеразвијеније општине. Све накнаде од експлоатације добара из ових локалних заједница се сливају у државну касу у Бањалуку, а њима остају мрвице.

Стратешки пројекти неразвијених општина стоје у ладицама, умјесто да оне располажу са својим ресурсима, указује начелник општине Берковићи.

"Код нас од 2015. године постоји концесија за изградњу вјетроелектране. Ту концесију је добила `Електропривреда РС` и имала је рок од три и по године да заврши изградњу. Рок је истекао, а није ништа урађено. Та вјетроелектрана би донијела привредни развој, нова радна мјеста и 50 % повећање нашег буџета, али није урађено ништа", указује Абрамовић.

Начелник општине Лопаре тврди да неразвијене општине могу да предложе нова рјешења.

"Измјеном неких закона врло брзо се може одразити на наше буџете. Нпр. када су у питању порези на плату, да 70% што сада иде у републички буџет, а 25 % општинама, то обрнемо у корист неразвијених општина. Па би рецимо из општине из које ја долазим, умјесто 250.000 КМ у буџету било три пута више новца", каже Савић.

Савез општина и градова треба да разговара са Владом Српске, да локалне власти могу брже да реализују своје пројекте, указују начелници у емисији "Изазови".





БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Модравац

22.11.2019 23:49

Празна прича другови или господо како хоћете. Гледате 12 година једну те исту власт и још се надате некој промјени коју би вам направила та власт. Немогућа мисија је то. Нас води партократија полу сколована која о привреди и развоју нема благе везе. Све партијски упосленици на свим нивоима и ту нема и не може бити квалитетних кадрова који би радили за народ.Ради се за партију за водју и за слиједеце изборе. Тако се руси и уништава све а сви они који то не могу гледати и трпити су отишли вани и још ће отици. Само промјена цијелог апарата и поново расписивање конкурса на свим нивоима, избор на основу јединствене ранг листе без икаквих интервјуа. Само то уз промјену власти на свим нивоима може обезбиједити прогрес и заустављање погубног тренда одлазака поготову омладине. Ко не види овај егзодус у Републици Српској тај је цисти непријатељ Српског народа. Просетајте градићима и селима и питајте шта се дешава? Схватићете колико је стање драматицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЈ

23.11.2019 06:39

У потпуности се слазем, нити ста одузети, нити ста додати....

Name

ИСТИНА

23.11.2019 08:16

Ријетко добар текст. Подржавам све што је речено. Само како у акцију за промјене. Промјене значе само да се дефинише слабост постојећаг стања, већ и ново развојно квалитетно стање које је циљ. За ово друго потребни су људи који знају шта је развој, како се реализује развојна активност, у које вријеме, са којим знањем и људима и какву корист све то доноси.

Name

борац

23.11.2019 04:25

Влада је тамо гдје се има ста узети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политика и олоши

23.11.2019 05:29

Да се човјек насмеје или да заплаче... Коме само такве идеје падају на памет.... Па 19 хиљада марака је данас ништа и да је дато једном појединцу да почне неки бизнис....а не по хиљаду марака пп Политички олош и да тим општинама дате свакој по милион марака мало им је колико сте их уназадили...

ОДГОВОРИТЕ
Name

19 сомића

23.11.2019 06:34

Укупан износ од 19,000 КМ који је одређен за 19 неразвијених општина није довољан ни за исплату три посланика у парламенту. Које је ово понижење како за начелнике тако и за становнике ових општина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељезничар

23.11.2019 09:06

Када су машиновође штрајковале прије осам година Марко Павић каже :дођите на моју територију паћемо преговарати, то су све локални шерифи и сад он види да му Додик растура странку али нема напуштања позиције и дир. мјеста , само да још мало лапимо па тако и остали начелници размишљају па је добра и та хиљадарка , видјеће те да нико неће одбити.

Name

Е

23.11.2019 08:47

Глупани, то вам је дато да ставите себи у џеп а ви се офирасте или вам је мало та хиљадарка.

ОДГОВОРИТЕ