И металци, рудари и љекари траже од Владе Српске бенефицирани стаж

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС усвојило је рјешење по коме се радницима бањалучког „Водовода“ утврђује бенефицирани радни стаж. Представници радника из других области немају ништа против овакве одлуке, али траже да се преиспитају и друга занимања која су много опаснија од овог.

Република Српска 22.11.2019 | 19:59
И металци, рудари и љекари траже од Владе Српске бенефицирани стаж
Радници „Водовода“ у Бањалуци ангажовани на пословима одржавања канализационе мреже и прекопа, као и радници ангажовани на специјалним возилима, у пензију ће моћи раније него њихове колеге. Наведени послови према одлуци министра рада спадају у високо ризичне. За сваку годину дана проведену на радном мјесту ови радници имаће бонус од два мјесеца стажа. Представници привредних синдиката подржавају додјелу бенефиција, али кажу да процјена ризика треба да се обави за све запослене у РС, а не само за поједина предузећа.

„Кад гледам једну „Алумину“ Зворник гдје људи раде на пећима, гдје је температура преко 1.200 степени, немају бенефицирани радни стаж. Мислим да је теже на 1.200 степени радити у тим условима, него радити око прикључка воде и других ствари.“, каже потпредсједник Савеза синдиката за привредне синдикате РС Тане Пеулић.

Потпредсједник Конфедерације синдиката каже да је један од начина да се изађе у сусрет радницима, скраћивање радног времена.

„На одређеним мјестима је требало ићи са скраћивањем радног времена, и плаћење пуног, а не ова варијанта, јер човјек кад оболи онда је касно и онда му не користи пуно ни пензија. Знам да има радника рудара и осталих који немају бенефиције и мислим да ту треба покренути активности да сви људи могу то остварити и не морају ићи у пензију прије 65. године ако они то неће.“, каже први човјек Синдиката металаца и рудара РС и потпредсједник Конфедерације синдиката Обрад Белензада.

Међу онима који сматрају да требају имати бенефицирани радни стаж су и здравствени радници. Предсједник Струковног синдиката доктора медицине РС, рјешење министарства да се радницима једне фирме додијеле повлаштени услови рада, назива одлуком без преседана.

„Здравствени радници немају бенефицирани радни стаж иако раде у врло тешким и опасним условима. РТГ техничари, љекари и људи који раде на јонизираним зрачењима немају бенефицирани и нико други нема.“, поручује предсједник Струковног синдиката доктора медицине Миодраг Фемић.

Из Синдиката управе РС кажу да радници у Српској нису упућени у своја права и да се због тога често дешавају проблеми који се односе на тешке услове рада. Предуслови за бенефицирани радни стаж су Закон о заштити здравља на раду и Акт о процјени ризика, а тек онда мишљење стручних лица и рјешење министарства.

„У оквиру Синдиката управе постоји у Републичкој управи цивилне заштите одсјек деминера и они имају бенефицирани радни стаж, с обзиором да према процјени ризика, то радно мјесто је описано као мјесто са отежаним условима рада и опасношћу по живот и здравље радника. Јер ти људи сваки дан улазе у минска поља, раде на отклањању минско-експлозивних и убојитих средстава.“, каже предсједник Синдиката управе РС Божо Марић.

Према подацима ресорног министарства, бенефицирани радни стаж, утврђен је код 41 послодавца у РС. Ту се ради о 350 радних мјеста, на којима је запослен већи број радника. Подаци се не односе на полицију и војску који такође имају увећани радни стаж. Увећани радни стаж се рачуна и осигураницима који имају најмање 70% тјелесног оштећења, војним инвалидима од 1-6. категорије и цивилним инвалидима рата од 1-6. категорије.



БН ТВ 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Мурге

22.11.2019 19:39

Србуј до измора и 40 дана послије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ком

22.11.2019 20:19

Свима треба дати бенефицирани радни стаз. Само не треба дати онима који највисе инсистирају на томе и да их прогласе слузбенулим лицима: искомплексираним новинарима

Name

Даце НАТО

23.11.2019 03:36

Даце НАТО паре за то Додику. Не брините. Дрзе они њега на власти. По сваку цијену. Сад се небески народ јести златним касикама. Ха ха ха. Идиотска земља.

Name

МИлос

22.11.2019 19:43

Само зато сто зивимо у РС , требамо сви имати бенефициран радни стаз !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

22.11.2019 21:37

Слажем се, живјети овдје је робија!

Name

СРБИН

22.11.2019 20:08

Па ово су стварно невиђене небулозе и глупости. Просто да човјек не повјерује да се овакво нешто може догађати у било коме простору који се, барем географски, зове Европа. Ако је радницима на тим радним мјестима у Бања Луци потребно утврдити "бенифицирани радни стаж", ваљда је то потребно утврдити и радницима који раде на таквим радним мјестима у Зворнику, Приједору, Градишци, Палама, Прњавору, Модричи, односно било гдје у Републици Српској. Тако је прије извјесног времена извршена измјена законских прописа којима је прописано да ће се припадницима полиције приликом одласка у пензију износ пензије утврђивати на бази најповољнијег петогодишњег просјека плата док је свим осталим категоријама остало да се износ пензије утврђује на бази 40-годишњег просјека плата. Оба та поступка су у супротности са чланом 5. Устава Републике Српске гдје је речено (између осталога) да се уставно уређење Републике Српске темељи на "социјалној правди". Ето нека свако за себе процијени има ли у напријед поменута два поступка социјалне правде ???!!! Очито је да овдје нема никаквог системског и аналитичког приступа заснованог на стручним анализама, него се све своди на систем "ко јачи, тај качи". Тужно, тужно, да тужније не може бити. Ово се не може сматрати озбиљним одлукама озбиљних државних органа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србине

22.11.2019 20:34

Добро Јутро.

Name

ре Србин

22.11.2019 21:52

Ма како не разумијеш црвена секта губи изборе у Бања Луци. Као што су их изгубили прошле године јер је опозиција у Бања Луци имала добру контролу. Црвена секта заједно са социјалистима и уједињеном српском нема шансе у Бања Луци. Али да припремају изборне преваре то је сигурно. Још ће бити оваквих злоупотреба од стране власти.

Name

Рале

22.11.2019 20:19

Е сиротињо и богу си теска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ад

22.11.2019 20:57

Хоце да унисте пензиони фонд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постено

22.11.2019 21:35

Када умре последњи пензионер из времена СФРЈ, нико висе неце добијати пензију. Јос су према њима обавезни,а ови послије, па нико је није ни зарадио.

Name

правда

23.11.2019 05:33

бенефицирани стаз треба имати само рудари као стосу имали јер они зиви иду у земљу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста

23.11.2019 17:41

вам користи бенифицирани стаз кад су прнзионери окосница радницке класе?