До краја вијека на Јадрану чешће поплаве и пожари

Ниво Јадранског мора могао би се до краја овог вијека повећати и до једног метра, што се може негативно одразити на приобална подручја, истакнуто на трибини у Сплиту с темом "Климатске промјене: Шта се догађа с Јадранским морем?"

Регион 22.11.2019 | 11:20
До краја вијека на Јадрану чешће поплаве и пожари
"Постоји процјена да би се до 2100. могао за пола метра до метра подићи ниво мора у свијету, а тако и Јадрана. Пораст нивоа мора могао би угрозити нека насеља. Замислите у Сплиту море више за метар или пола метра", рекао је на трибини Ивица Вилибић, научни савјетник с Института за океанографију и рибарство.

Према тим процјенама, у Сплиту би, на примјер, биле учесталије поплаве Риве и Диоклецијанових подрума. Утицај климатских промјена, појаснио је он, може се предвиђати у деценијама, а у будућим деценијама удари таласа проузроковаце веће штете, јер ће се догађати на вишем нивоу мора.

"Климатске промјене ће се развијати на цијелом Средоземљу, ниво мора ће лагано ићи горе па ће невријеме имати јачи утицај на обалу која није прилагођена томе и онда се догадају штете", казао је Вилибић.

Оцијенио је притом да су обале "преизграђене". Сматра да би процјене таквих климатских промјена могле утицати на градњу у приобалним подручјима па ће се убудуће градити "мало даље од обале."

"Међутим, климатске промјене могле би позитивно утицати на туризам у Хрватској јер ће се због пораста температуре продужити купалишна сезона", рекао је Вилибић.

По његовим ријечима, због пораста температуре пожари ће бити учесталији, посебно приобалним подручјима.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар