Грчка упозорава Европу о новој мигрантској кризи

Замјеник министра за миграциону политику Грчке Јоргос Кумуцакос упозорио је да Европи предстоји нова мигрантска криза.

Свијет 22.11.2019 | 09:51
Грчка упозорава Европу о новој мигрантској кризи
Кумуцакос је, на конференцији о будућности миграционе политике ЕУ у Бечу, пренио да постоји драматичан пораст долазака миграната.

Ситуација, према његовим ријечима, још није она као 2015. године, али упозорава да предстоји нова криза.

Земље на спољним границама ЕУ, критиковао је Кумуцакос, поново су препуштене саме себи, а без помоћи и солидарности других земаља мигацију није могуће контролисати.

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто је истакао да се, на основу искуства Мађарске, јасно види да је могуће зауставити миграцију.

Он је додао да је то могуће урадити и дуж других мигранстких рута, те нагласио да ако Грчка не успије да испуни своје обавезе из Сенгенског споразума, мора тражити помоћ.

Мађарска, истиче Сијарто, заступа “снажну анти-миграциону политику” због чега је често критикована, али ту позицију траже грађани. 

– Ми смо јасно рекли да нема легалних и хуманитарних разлога да се дође у нашу земљу – подвукао је Сијарто, изјаснивши се уједно за снажнију заштиту границе и за сарадњу земаља чланица ЕУ по том питању.

За солидарни, европски пут изјаснили су се шеф малтешке дипломатије Кармело Абела, те државни секретар за интеграцију и миграцију Португала Клаудија Переира, који су затражили позитивнији активнији приступ.

О “умору од миграције” у становништву Турске говорио је и замјеник министра унутрашњих послова Турске Исмаил Цатакли.

Он је указао да се тренутно у Турској налази око четири милиона Сиријаца, који су већ осам година ту.

– Шта са њима? Да и даље чекају осам година – упитао је он, заложивши се рјешавању проблема миграције суочавањем са узроцима.

Европа може подићи колико год хоће високе зидове, али то људе неће спријечити да теже ка Европи, ако се ситуација у земљама поријекла не промијени, закључио је Цатакли.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар