Грађевинцима у Српској живот на коцки

Упркос апелима синдикалаца да буде повећана безбједност грађевинаца и појачаним контролама инспектора, њихови животи и даље су најчешће на коцки, о чему свједоче и подаци Инспектората РС према којима су за девет мјесеци ове године од укупно седам смртних случајева на радном задатку, три била у сектору грађевинарства.

Република Српска 22.11.2019 | 09:09
Грађевинцима у Српској живот на коцки
Када се говори о опасним занимањима, прво што већини пада на памет су послови попут ватрогасца, полицајца, деминера или војника, али када се погледају подаци Инспектората РС, најнесигурније је радити у сектору грађевинарства, гдје је статистика из године у годину неумољива. 

Посао на грађевини, како наводе у Инспекторату, лани је однио шест живота, годину раније четири, а 2016. године три. Такође, за те три године градећи куће, зграде и друге објекте тешко је повријеђено 38 радника.  

"Од јануара до септембра ове године у дијелу надлежности инспекције рада догодило се пет смртних случајева, од чега три у грађевинарству, један у електропривреди и један у осталим дјелатностима. Према подацима техничке инспекције, за девет мјесеци у сектору рударства догодиле су се двије смртне повреде", рекли су у Инспекторату РС.

Навели су да је за девет мјесеци ове године забиљежено и 67 тежих повреда радника и то 14 у шумарству и дрвној индустрији, осам у грађевинарству, четири у електропривреди и 41 у осталим дјелатностима.

"Сектору грађевине, као једној од најризичнијих дјелатности се посвећује посебна пажња и та дјелатност се континуирано контролише. Најчешће неправилности које су инспектори утврдили на терену у области грађевинарства се односе на организовање послова заштите на раду, вршење периодичних прегледа средстава рада и опреме, обезбјеђење употребних дозвола за опрему, оспособљавање радника за безбједан и здрав рад, обиљежавање и истицање ознака за заштиту и здравље радника", навели су у Инспекторату и додали да су међу најризичнијим дјелатностима и електропривреда, шумарство и дрвна индустрија у којима се, посматрано по годинама, континуирано дешавају повреде на раду.

Предсједница Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС Драгана Врабичић за “Глас Српске” каже да највећи број грађевинаца гине јер објекти нису заштићени, те да је то проблем број један.

"Дошли смо у ситуацију да молимо послодавце да обезбиједе објекте, а самим тим и раднике. Сматрам да је неопходно пооштрити казне и за послодавце и саме раднике који крше прописе јер нема другог начина да се сачувају живе главе. Радник који не носи заштитну опрему коју му набави послодавац заслужује да буде кажњен", категорична је Врабичићева.  

Казне

У Инспекторату РС су истакли да је републичка инспекција рада за девет мјесеци ове године извршила 3.937 контрола, од чега су у њих 1.314 или 33 одсто утврђене неправилности.

"Субјектима је изречено 1.007 управних мјера, издато је 377 прекршајних налога у вриједности од 732.150 КМ, а поднесено је и 79 прекршајних пријава", нагласили су у Инспекторату.

(Глас Српске)

Коментари / 0

Оставите коментар