Руски агент је сада ван Србије?

Руски обавештајац Георгиј Клебан са снимка је сада ван Србије, рекао је вечерас Реља Жељски, начелник Управе за аналитику БИА.

Србија 20.11.2019 | 22:23
Руски агент је сада ван Србије?
Жељски је потврдио за РТС и да домаће безбедносне службе знају идентитет особе назване "високим званичником са официрским чином", као и шта је био предмет трговине, али није желео да о томе говори, јер се тиме задире у "осетљиву територију оперативног прикупљања и анализирања података".

БИА је раније данас потврдила да је снимак аутентичан. Жељски је рекао да су сцене које се виде на снимку “честе у обавештајним круговима” и да домаће обавештајне службе склапају мозаик са свим детаљима у вези са њим.

"Ово је веома реална ситуација и зачудили бисте се колико често се она дешава на улицама Београда и других градова света", рекао је Жељски, додавши да сцене грљења агента са снимка "нису неочекиване нити спектакуларне".

Начелник Управе за аналитику БИА навео је и да безбедносне службе сагледавају све аспекте овог случаја, да је врх државе о свему обавештен и да ће јавности све бити много јасније сутра након седнице Савета за националну безбедност.

"Доста знамо о овом случају, и не само о њему", навео је Жељски.

"Руски обавештајац се понаша природно на овом снимку, а тренутно је ван територије Србије. Овакви односи могу да изгледају овако, а обавештајци могу да буду веома маштовити. Ово је један у низу начина на који раде припадници обавештајних структура и њихових агентурних позиција, да их тако назовемо", истакао је.

Жељски истиче и да не треба стећи утисак да на подручју Србије делује само руска обавештајна служба, јер је он погрешан, нити да је то “усамљен случај”.

"Напротив, на територији Србије, иако то звучи као теорија завере, тренутно делује велики број обавештајно-безбедносних система, како најмоћнијих земаља света, попут САД, Руске Федерације, Велике Британије и Кине, тако и земаља из окружења попут Хрватске и Албаније, али се ту не завршава тај списак. Ми смо земља која се налази у веома специфичном тренутку, у веома тешким околностима, а наше државно руководство, на челу са председником Вучићем под великим је притиском да одустане од одређених стратешких праваца и курса које је заузело", каже Жељски.

(РТС)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

20.11.2019 21:32

а из бејха..ти су најопаснији шпијуни..

ОДГОВОРИТЕ