Кокошков и званично селектор кошаркаша Србије

Игор Кокошков и званично је нови селектор мушке сениорске репрезентације Србије.

Кошарка 20.11.2019 | 14:15
Кокошков и званично селектор кошаркаша Србије
Послије успјешних преговора предсједника Кошаркашког савеза Србије Предрага Даниловића и нашег стручњака који скоро двије деценије ради у НБА лиги, постигнут је договор да Кокошков преузме национални тим Србије.

Кокошков је каријеру започео у ОКК Београду 1992. године.

Радио је са омладинцима Партизана, потом је отишао у САД гдје је углавном радио као помоћни тренер прво у Мизурију, па Лос Анђелес Клиперсима, Детроиту, Финиксу, Кливленду, Орланду и Јути.

"Изузетно смо задовољни што ће тако квалитетан стручњак и један од најбољих српских тренера убудуће седети на клупи репрезентације Србије. Игор је најбоље решење за предстојеће изазове, јер нас очекују квалификације за Европско првенство и квалификациони турнир за Олимпијске игре, а јасно је да је наш примарни циљ да изборимо пласман на оба такмичења. Велико хвала Сакраменто Кингсима, посебно Владу Дивцу, на помоћи и разумевању у реализацији ангажовања Кокошкова од стране КСС, што је веома битно за комплетну српску кошарку. Ускоро ћу се у Америци састати са Игором, где ћемо разговарати о детаљима сарадње и плановима за наредни период", рекао је Даниловић.

Кокошков ће на клупи Србије наслиједити Александра Ђорђевића који се са функције повукао послије освојеног петог мјеста на Мундобаскету у Кини.

Кокошков је већ радио у националном тиму Србије као помоћник Жељка Обрадовића 2004. и 2005. године, да би касније као селектор три пута одвео Грузију на Европско првенство – 2011, 2013. и 2015. године. Постао је првак Европе 2017. године као селектор Словеније.

Поводом преузимања репрезентације Кокошков је рекао сљедеће:

"Овим именовањем мојој породици и мени лично је указана велика част. Срећан сам да ћу бити у могућности да као селектор водим национални кошаркашки тим Србије. Добро ми је познато колико људи у Србији воле и подржавају кошаркашку репрезентацију. Такође, добро ми је познато какви су наши резултатски стандарди које су својим успесима деценијама градиле претходне генерације играча и тренера. Очекивања наших навијача од националног тима су увек била велика, а амбиције играча и тренера су увек највеће. Тога сам врло свестан. Сваки кошаркашки тренер са ових простора сања да постане селектор националог тима.

Мој главни мотив да се прихватим овог посла је управо јака лична “емоција” и жеља да се после 20 година рада у НБА и више од десет година рада у ФИБА са другим националним тимовима коначно вратим тамо одакле сам кренуо – у Србију. У том смислу, за мене је избор за селектора нашег националног тима професионални задатак који не може да се упореди ни са једним другим спортским изазовом до сада.

Детаљи нашег уговора нису тајна, али не би требало да буди приоритетни јавности у овом тренутку, као што нису били приоритетни ни мени при потписивању истог. Моје тренерско размишљање се базира на томе да се сваки успешан тим, пре свега, гради на креативношћу и способностима самих играча тог тима. Ми у Србији никада нисмо оскудевали у кошаркашком таленту. Отуда ће мој посао као селектора бити да играче припремим, помогнем им и да доносим одлуке у најбољем интересу тима. Играчи са којима сам до сада радио знају да је мој став да 'успех тима увек припада играчима, а да тренери преузимају одговорност'.

Национални кошаркашки тим Србије ће се базирати, пре свега, на нашим најбољим играчима који су у могућности да се одазову позиву и који желе да носе дрес националног тима. Мој први задатак ће бити да направим иницијални контакт са свим потенцијалним репрезентативцима. Очекују нас две етапе у предстојећем такмичарском циклусу: две утакмице у фебруарском “прозору” као део квалификација за предстојеће Европско првенство и квалификациони олимпијски турнир у јуну у Београду. С обзиром на то да играчи Евролиге и НБА неће бити у могућности да учествују у 'прозорима', акценат ће се свакако ставити на играче који ће бити слободни у том периоду.

Иако живимо на различитим континентима, данас, у 21. веку, веку технологије, знам да ћу сада већину слободног времена проводити за компјутером гледајући утакмице из Европе и на телефону контактирајући наше играче и моје сараднике. То за мене у овом послу неће бити ништа ново…

На крају, желим да се захвалим Кошаркашком савезу Србије на указаном поверењу и одлучности да сарађујемо. Желео бих, такође, да се захвалим читавој организацији Сакраменто Кингса на подршци да ми, и поред свакодневних НБА обавеза, дозволе да будем уз национални тим Србије. Оно што могу сигурно да обећам је да ћу сво своје искуство, знање и енергију, ставити у службу националног тима са жељом да се остваре циљеви који су пред нама", изјавио је Кокошков.

(Независне)

Коментари / 0

Оставите коментар