Шпијунска афера? Вучић затражио испитивање

Премијерка Брнабић рекла је да је председник Вучић дао налог ВБА да испита могућу шпијунску аферу о врбовању српских агената након писања појединих медија.

Србија 20.11.2019 | 10:40
Шпијунска афера? Вучић затражио испитивање
Према ранијем писању Радиа Слободна Европа, руски дипломата и припадник Војне обавештајне службе за кога се верује да је Георгиј Клебан снимљен је како даје новац једном наводно високопозиционираном званичнику Србије, који је његова обавештајна веза у нашој земљи. На друштвеним мрежама постоји и снимак који то наводно доказује.

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да се ВБА бави могућом шпијунском афером у којој руски шпијуни врбују српске агенте и да ће касније данас имати више информација о томе.

"Разговарала сам с председником Вучићем, он је дао налог Војно-обавештајној агенцији да случај испита. Још немамо све податке, уколико се испостави да је све истина, онда ће то бити озбиљно питање и проблем за нас. Председник је сазвао састанак у својству врховног команданта Војске Србије и обавесетиће нас о резултатима истраге", каже Ана Брнабић за “Блиц”.

Јутрос је из Председништва за сутра најављен састанак председника Вучића са руским амбасадором Александром Боцан- Харченком, али није познато да ли тај сусрет има везе са овим случајем и на чијиу иницијативу долази до њега.

Размена кеса

На видео снимку објављеном и на Јутјубу, види се сусрет двојице мушкараца на паркингу, одакле обојица одлазе до аутомобила једног од њих. Наводни “руски обавештајац” даје пластичну кесу “српском агенту”, који ту кесу оставља у паркираном аутомобилу. Двојица мушкараца затим одлазе у оближњи кафић, након чега се растају.

Када мушкарац, означен у опису видеа као “српски агент”, након састанка оде до свог аутомобила и отвори пластичну кесу коју је добио, у њој налази коверту са новцем, пише Радио Слободна Европа.

Снимак је објављен 17. новембра.

Угледни истраживачки новинар Христо Грозев на свом Твитер налогу истакао је чињенице које на неки начин потврђују наводе медија.

"Оно што знамо досад је да је Клебан официр ГРУ, да је снимљен како размењује кесе са неким у Београду и да је изненада отишао са свог места помоћог аташеа руске амбасаде у Београду између јуна и августа ове године".

Надовезао се у следећем твиту да је непознато ко је друга особа на снимку и да ли су кесе садржале новац. "Не знамо ни ко је аутор снимка", додао је.

Грозев наводи да је у питању Георги Клебан (Георгy Викторовицх Клебан), као и да је његов идентитет утврдио путем алатке за упоређивање лица “Мицрософт Азуре”.

(Б92)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

x

20.11.2019 11:15

Па људи зар је то могуце људи!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даре

20.11.2019 11:31

Читав свет зна да Русија поклапа своје интересе преко Србији само ми жмуримо на то. Руси држе утицај да бих могли Крим оправдати преко леђа Србије

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

20.11.2019 11:56

Ма Руси су поштени, то је немогуће хахахахаха!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

20.11.2019 12:02

Браца РУСИ све скупо наплате. Они нас подрзе у УН око Косова, али онда узјашу и не пуштају док им не постанес роб. Срби никако да се опамете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб Роцк

20.11.2019 12:03

Српска и Руска су пријатељски службе, али шта рећи када је М Перисиц ухваћен у моменту пријема само 2000 дол од Александра Нојбера, званичника ЦИЕ. Начелник генерстаба продао земљу за две хиљаде долара. Судски процес је у току али затворен за јавност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕАЛНО

20.11.2019 12:09

Пусти глупости крају,него Вучићу видјех ли јуче договор Милета,Комшића и Џаферовића,БиХ на корак од НАТО пакта?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.11.2019 23:20

Није то договор. То је Додик подвио реп и пристао на услов, уцјену,..куцкица мала

Name

их

20.11.2019 16:32

Да руси воле србе неби их борбардовали 99године

ОДГОВОРИТЕ