Директор ОБА-е тврди-Остајем на челу агенције

До избора новог директора Обавјештајно-безбједносне агенције остајем на челу ове агенције. Све је по закону и прописима. У случајевима када из неких разлога не буде именован нови директор ОБА, претходни наставља да ради свој посао.

Босна и Херцеговина 20.11.2019 | 07:45
Директор ОБА-е тврди-Остајем на челу агенције
У оваквим случајевима нема техничког мандата, нема ситуација у којима је први човјек ОБА у функцији в.д. или неке сличне глупости, рекао је у уторак за “Глас Српске” генерални директор ОБА Осман Мехмедагић Осмица.

Њему, као и његовом замјенику Трифку Бухи те главном инспектору ОБА Дамиру Беванди истекао је мандат. Мехмедагић тврди да се “беспотребно против њега дигла галама” и да не види ништа спорно што актуелни састав у руководству ОБА наставља да ради свој посао до избора новог руководства или продужења мандата актуелном.

- Не видим ништа спорно. То би било исто као да пилот који вози авион каже путницима насред пута до неке дестинације да му је истекло радно вријеме и напусти авион - каже Мехмедагић.

На питање шта је са спорном дипломом, која му је поништена, одговара питањем: “А шта је са другим дипломама које су добијене на том факултету”.

- Шта је са других 300 диплома. Ја сам само жртвено јагње - каже Мехмедагић и додаје да су услиједиле тужбе и да ће се за своја права борити судским путем.

Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за надзор над радом ОБА у прошлом сазиву Парламента БиХ Бариша Чолак рекао је за “Глас Српске” да би законом који уређује ту област избор руководства свих институција, а поготово ОБА, морало бити прецизирано шта и како даље, али да је било случајева да су директори настављали радити као да су били изабрани и да их нико није могао смијенити. Наводи случај директора РАК-а.

- У случају избора руководства ОБА проблем је што се ствари не покрећу на вријеме, што мора почети знатно прије истека мандата. Међутим, ми смо већ годину и нешто дана без формиране нове власти и сада смо у позицији да је и ова власт, која сама обавља функције у Савјету министара, у некој врсти техничког мандата. Осим тога, ОБА је била без парламентарног надзора и ситуација са аспекта контроле рада ове агенције је забрињавајућа - каже Чолак.

Констатује да парламентарна контрола над једном тако важном и осјетљивом безбједносном агенцијом мора постојати.

- Да не треба да постоји контрола, поставља се питање зашто би она законом била прописана - рекао је Чолак.

(Глас Српске)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Е

20.11.2019 07:01

Кад је читава држава у техничком мандату може и Осмица. Што да не? Може и без дипломе. Кад је могао до сада што не би могао и убудуће? Поготову сад се испраксирао, тако да му више диплома није ни потребна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

20.11.2019 07:44

Ти си Осмице био 301,зато си отпао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сврни наврни

20.11.2019 07:52

Шта је му диплома, шта ће школа, обазовање и сличне даворије. Довољно је што га готиви фамилија Изетбеговић. Ваљда и то нешто значи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

20.11.2019 11:35

Добро је цовјек и рекао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб Роцк

20.11.2019 12:06

Осмицу на цело државе, и онако смо држава као ОСМИЦА.

ОДГОВОРИТЕ