Врховни суд РС одлучио у корист Малбашића

Врховни суд Републике Српске одбио је тужбени захтјев "Крајина Борца" и за разлику од претходних неколико пута, овај пут одлучио да купопродајни уговори на основу којих "Малбашић цомпанy" потражује пословне просторе у центру Бањалуке нису ништавни.

Република Српска 20.11.2019 | 07:13
Врховни суд РС одлучио у корист Малбашића
Практично, Врховни суд Републике Српске одлучио је да су правно ваљани уговори којима је "Малбашић цомпанy" постао власник пословног простора у центру Бањалуке, а ова одлука, која је први пут донесена у корист компаније "Малбашић" услиједила је након што је Уставни суд БиХ уважио апелацију компаније "Малбашић" и укинуо ранију пресуду Врховног суда, која је говорила да су правно ништавни уговори ове компаније закључени још 2005. године са Михајлом Ковачевићем, којем је простор у центру Бањалуке плаћен 2,1 милион КМ. Иначе, Ковачевић је те пословне просторе купио од предузећа "Трговина Борац" из Травника.

"Из напријед наведеног произлази да је спорни уговор из 2005. године правно ваљан, јер је сачињен у форми прописаној у члану 9, став 2. Закона о промету непокретности, а продавац је било лице које је на основу правоснажног рјешења извршило полагање исправа у сврху стицања права својине на предмету тог уговора", наведено је између осталог у посљедњој пресуди Врховног суда РС.

Када је у питању ова пресуда, која, по свему судећи, није посљедња у овом случају, с једне стране у компанији "Малбашић" кажу да су задовољни и да сада очекују брз улазак у посјед, док на другој страни у "Крајина Борцу" кажу да пресуда не значи ништа и да се правна борба наставља.

"Након правоснажно окончаног поступка у нашу корист послије 15 година судовања задовољни смо исходом поступка и очекујемо брз улазак у посјед, то је доказ да је једна мала компанија која послује на тржишту РС 35 година ипак дошла до правде у овом предмету", рекао је за "Независне" Веселко Малбашић, власник "Малбашић цомпанyја", и захвалио клијентима и пословним партнерима "који су били уз њих и вјеровали им у једином поступку који су водили у ових 35 година".

Он каже да подржавају Закон о суђењу у разумном року, који ће онемогућити овако дуге процесе и олакшати пословање привреде, наглашавајући да супротна страна, у овом случају "Крајина Борац", има право на апелацију Уставном суду БиХ, али да је чињеница да је већ два пута тај суд одлучивао у корист "Малбашић цомпанyја" те да би та апелација требало да буде одбачена.

"Када уђемо у посјед пословног простора, направићемо репрезентативнији објекат, који ће бити лице Бањалуке", рекао је Малбашић.

Са друге стране, Зоран Милаковић, директор "Крајина Борца", рекао је за "Независне" да пресуда Врховног суда РС не мијења ништа и да је фирма "Крајина Борац" и даље власник пословних простора.

"Писаћемо апелацију Уставном суду БиХ, а ако буде потребе, и Европском суду за људска права. Ова пресуда не значи да се пословни простори враћају компанији 'Малбашић' већ говори само о томе да уговори нису ништавни. Власник пословних простора је и даље 'Крајина Борац' и уопште није одлучивано о власништву. Малбашић је раније покушавао да се упише као власник, али никада није успио. Правна борба се наставља", рекао је Милаковић додајући да је у идентичних 13 случајева Уставни суд БиХ одлучивао другачије него што је случај са "Крајина Борцем".

Подсјећања ради, цијела прича, а и правна заврзлама око овог случаја почиње још 1999. године, када је Ковачевић од "Трговине Борац" купио пословне просторе на бањалучком Тргу Крајине површине 360 квадратних метара. Управо за тај уговор од 5. августа 1999. године у октобру исте године бањалучки Основни суд одлучио је да је уговор правно ваљан.

Касније, тачније 2005. године, Ковачевић те пословне просторе продаје компанији "Малбашић", односно правном посреднику те компаније фирми "Голд еxпорт - импорт". Каснијим одлукама и правном гимнастиком, која траје и дан-данас, и пресудама судова у Републици Српској власник овог пословног простора постаје фирма "Крајина Борац", иза које стоји Милаковић.

(Независне)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Смејурија од суда

20.11.2019 14:59

Значи, газда напокон рекао. Пресудио. Његова се не побија.

ОДГОВОРИТЕ