Пресудили лажног криминалца, да би из затвора извукли правог кривца?!

Одјел дисциплинског тужиоца ВСТВ-а подигао је дисциплинску тужбу против главног окружног тужиоца из Бања Луке Далибора Вреће, предсједника Основног суда у Градишци Вељка Крејића и судије тог суда Бранимира Малетића. Осудили непознату особу која се представила као криминалац који је у моменту суђења био у притвору у Француској.

Босна и Херцеговина 19.11.2019 | 11:35
Пресудили лажног криминалца, да би из затвора извукли правог кривца?!
Мада звучи невјероватно, али кад бх. правосуђе суди, један те исти човјек у истом тренутку може бити на двије различите адресе, у двије различите државе. Доказ је Драган Наерац, разбојник рођен у Зеници 1984. године, који је још 2006. године уз упоребу физичке силе опљачкао Мото клуб Шакал у Градишци. Он је, према документацији, истовремено био у екстрадицијском притвору у Француској, те у судници Основног суда Градишка гдје је признао да је починио кривично дјело разбојништво. 

ФАРСА ОД СУЂЕЊА

Иако су службено били обавијештени да је Наерац ухапшен у Француској, те да је у току поступак његовог изручења бх. правосуђу, главни окружни тужилац из Бања Луке Далибор Врећо, потом предсједник Основног суда у Градишци Вељко Крејић и поступајући судија Бранимир Малетић потписали су документе према којима је оптужени Наерац истовремено "боравио" у судници у Градишци гдје је признао да је починио кривично дјело разбојништво.

У питању је, наравно, била трећа особа која је, уз помоћ тужиоца Вреће и судија Крејића и Малетића, идентификована као Драган Наерац и која је у име разбојника који се тада налазио у притвору у Француској признала кривично дјело за које га је теретило Окружно тужилаштво Бања Лука. 

Све ово утврдио је и Уред дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког вијећа БиХ који је, према информацијама Журнала, ове седмице подигао дисциплинску тужбу против судија Малетића и Крејића, те главног окружног тужиоца из Бања Луке - Далибора Вреће. Доступни документи доказују да је ова тројка очито злоупотријебила свој положај како би погодовала разбојнику Наерцу, који је, након што је у његово име НН особа признала кривицу, пуштен из екстрадицијског притвора у Француској.

Углавном, чињенице су овакве. 

Драган Наерац је у априлу 2006. године упао у Мото клуб Шакал у Градишци, гдје је уз пријетњу трофејном сабљом, опљачкао Александра Грубешића. Полиција је свој посао урадила још истога дана, 6. априла 2006. године, те је документовала да је Наерац починио кривично дјело - разбојништво. Предмет је, међутим, загубљен у ладицама Окружног тужилаштва Бања Лука које тек десет година година касније, тачније 2016. године, почиње радити на "расвјетљавању" кривичног дјела. Наерац тада више није био на територији БиХ, па због тога предсједник Основног суда у Градишци Вељко Крејић за њим расписује међународну потјерницу. 

Званично, потјерница за Наерцем је расписана 11. августа 2016. године, а шест мјесеци касније путем Интерпола из Француске долази обавијест да је Наерац ухапшен у тој држави.

"Обавјештавамо вас да смо, од НЦБ Интерпол Париз, запримили допис у којем се наводи да је дана 10. 2. 2017. године, лице лишено слободе на подручју Француске. С тим у вези, Министарство правде БиХ молимо да хитно упуте молбу за изручење надлежним органима дипломатским путем, као и да нам доставите копију молбе како би исту прослиједили и путем канала Интерпола", писало је у обавијести коју је 10. фебруара 2017. године на адресу Основног суда у Градишци послала Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ.

НЕПОЗНАТИ ЈЕ КРИВ

Од тог тренутка формално је започео екстрадицијски поступак, а Наерац се налазио у притворским ћелијама затвора у Версају. Главни окружни тужилац из Бања Луке тада није био задужен предметом, али је други поступајући тужилац завео у спису да се Наерац налази у екстрадицијском притвору. Но, тада на сцену ступају Врећо и Крејић. 

Иако је знао да поступак изручења Драгана Наерца у току, те да се он налази у притвору у Француској, предсједник Основног суда у Градишци Вељко Крејић шаље на његову бх. адресу позив за изјашњење о кривњи по оптужници коју је Окружно тужилашво Бања Лука подигло неколико мјесеци раније.

Рочиште за изјашњење о кривњи заказано је за 27. 4. 2017. године, а умјесто поступајуће тужитељице тог дана се у судници, у својству замјене, појављује главни бањалучки тужилац Далибор Врећо. На истом рочишту се појавио и оптуженик који се представио као Драган Наерац и који је "знао своје личне податке". Ни Врећо, нити судија Крејић нису нашли за сходно да утврде идентитет оптуженог гледајући његову личну карту, већ су само ишчитали оптужницу подигнуту због кривичног дјела разбојништво.

"Крив сам", рекла је непозната особа која се представила као Наерац. 

С обзиром на то да је оптужени признао кривицу, предмет је прислијеђен судији Бранимиру Малетићу који је 3. маја 2017. године осудио лажног Наерца на шест мјесеци затвора. Убрзо је Наерац затворску санкцију претворио у новчану, платио компетан износ и од тог тренутка за њим више није била на снази Интерполова потјерница. 

Прави Наерац је пуштен на слободу, а лажном се губи сваки траг. Иако су ове документе посједовали протекле двије године, нико из бх. правосуђа није реагирао, све док Уред дисциплинског тужиоца почетком ове седмице није подигао дисциплинску тужбу против Вреће, Крејића и Малетића.

(Журнал)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

19.11.2019 11:02

Ово је за рубрику вјеровали или не

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дудук

19.11.2019 11:24

колико таквих случајева има, а има их букадар код оваквих Тегелтијиних кривосудних органа.

Name

Нормално

19.11.2019 11:25

Па код нас нотмално. Луда дрзава.

Name

Катастрофа

19.11.2019 13:18

Ово је рушење правосуђа и државе.Ништа осим вишегодишње казне за сву тројицу

Name

Браца

19.11.2019 11:26

Ма може код нас све...није то ништа штаћемо сазнати за коју годину док Баја клекне....

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

19.11.2019 11:58

Купљене диплпме цуда цине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

19.11.2019 12:52

Нису то купљене дипломе него голи криминал.

Name

Асд

19.11.2019 14:43

купљене и голи криминал

Name

правда правда

20.11.2019 00:32

Шта је то чудо за Малетића? Да има правде, никад у животу не би био судија

ОДГОВОРИТЕ