Хоће ли овај пут пропасти идеја о електранама?

Електропривреда Републике Српске (ЕРС) планира изградњу топлане и електране која би за погонско гориво користила природни гас што би био својеврсни заокрет у досадашњем пословању заснованом на производњи електричне енергије од угља и воде.

Република Српска 19.11.2019 | 09:39
Хоће ли овај пут пропасти идеја о електранама?
Као предност за инвестицију виде повољну цијену овог енергента као и чињеницу да је веома мали број објеката у Српској на систему даљинског гријања. Тек око 40.000 станова.

Да ли је таква идеја могућа и исплатива требала би да покаже студија оправданости а која ће бити израђена након што ЕРС пронађе консултанта. Према тендерској документацији спремни су да му плате нешто преко 70.000 марака.

Такође, студија би требала да пружи одговор о томе на којем подручју би она била изграђена. Простор је поприлично ограничен јер је природни гас доступан само на мањем дијелу Републике Српске.

“Ако се покаже да ниједна локација није погодна, потребно је одабрати локацију која би са развојем гасне инфраструктуре у наредном периоду била повољна за изградњу”, наводи се у пројектном задатку.

Подсјећамо, плин у БиХ за сада улази једино преко Зворника а даље се гасоводом изграђеним 1979. године транспортује до Сарајева и околних општина. Карактерише га застарјелост и велико оптерећење током зимског периода.

Прича стара годинама

Прича о гасним електранама и топланама у Српској стара је годинама. Милорад Додик, тадашњи предсједник РС је још 2011. године најављивао оснивање заједничког предузећа са руским “Гаспомом” и градњу двије гасне електране али је идеја пропала заједно са пројектом “Јужни ток”.

Међутим, он је љетос поново најавио сличну могућност и то кроз градњу гасовода од Бијељине до Приједора укључујући и Бањалуку.

Слично постројење ради у Новом Саду

У ЕРС кажу како је познато да природни гас представља еколошки најповољније конвенционално гориво, те да је емисија угљендиоксида сагорјевањем природног гаса дупло мања од онога што се емитује сагорјевањем угља.

Подсјећамо, управо они су једни од највећих загађивача зрака и околине како у БиХ  тако и шире са својим термоелектранама на угаљ у Гацку и Угљевику.

За сада по питању когенерације у региону су најдаље отишли у “Новосадским топланама” гдје поред топлоте производе и електричну енергију за чак 18.000 домаћинстава и то само из једне од шест топлана које се налазе у њиховом саставу.

(Цапитал)

Коментари / 0

Оставите коментар