Почела трка за преузимање "Крајинапетрола"

Компанија "Нес" из Бањалуке, која је прошле седмице за 2,3 милиона КМ купила 3. 505. 201 или 25,2 одсто акција "Крајинапетрола", објавила је понуду за преузимање и осталих акција овог бањалучког предузећа.

Република Српска 19.11.2019 | 07:31
Почела трка за преузимање "Крајинапетрола"
"Ми смо то били обавезни по закону објавити и због тога смо то и урадили. Очекујемо да се можда јаве поједини мали акционари и то је све што могу рећи", навео је кратко Сретен Кесић, власник "Нес петрола", у изјави за "Независне".

Компанија "Нес" власник је укупно 4.474.470 акција, односно 32,245 одсто "Крајинапетрола" и послије Акцијског фонда Републике Српске, који има мало више од 42 одсто акција, највећи је појединачни власник "Крајинапетрола", фирме која се бави трговином нафтом, нафтним дериватима и гасом. Власништво у "Крајинапетролу" имају и Фонд за реституцију РС - 3,2 одсто и ПРЕФ - 6,5 одсто акција.

Према Закону о преузимању акционарских друштава, лице које има више од 30 одсто акција обавезно је објавити понуду за преузимање и купити акције свих оних који желе да изађу из власничке структуре "Крајинапетрола" по просјечној тржишној цијени у посљедњих шест мјесеци. "Нес" је акције "Крајинапетрола" купио по цијени од 0,67 КМ, а седмицу раније њима се трговало по цијени од 0,74 КМ.

Оно што је занимљиво јесте да је компанија "Нес", акције "Крајинапетрола" купила након што су се појавиле информације да је и хрватска "Индустрија нафте - ИНА" заинтересована за куповину тог предузећа. ИНА у "Крајинапетролу" има удио од 9,7 одсто, а недавно је добила сагласност од Министарства енергетике и рударства РС да почне са "дубинским снимањем" друштва. У овом министарству рекли су недавно да ће државне акције у предузећу продавати Инвестициона развојна банка (ИРБ) на основу правила продаје на берзи и уз претходну сагласност Владе РС.

"Кључан је ИРБ, односно Влада РС, и да ли ће или неће продавати своје акције. ИНА у овом тренутку има 9,7 одсто, и са удјелом Акцијског фонда, који би евентуално купила, постала би већински власник 'Крајинапетрола' и на тај начин одлучивала о свему. А није да нису заинтересовани за тај посао. Све зависи од тога шта је показала анализа коју су радили у 'Крајинапетролу'", испричао је један од саговорника "Независних".

Финансијски извјештај за трећи квартал 2019. године показује да је "Крајинапетрол" имао укупне приходе од 41,4 милиона, што је повећање од 4,8 милиона у односу на исти период прошле године, док су расходи износили 40,3 милиона и већи су за 4,3 милиона КМ, тако да је добит износила 1,18 милиона КМ, што је дупло више него у истом периоду прошле године.

Акумулирана нераспоређена добит на крају септембра износила је нешто више од два милиона КМ, док су обавезе овог предузећа 1,3 милиона КМ и мање су за око 283.000 КМ у односу на крај септембра 2018. године. Укупни капитал "Крајинапетрола" на крају септембра износио је 22 милиона КМ и за око два милиона је већи у односу на почетак ове године.

(Независне)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ИСТИНА

19.11.2019 16:26

Од два лоша рјешење Република Српска ће имати лошије. Већински власник ће мостати "Нес" компанија односно мркоњићки богаташи. ИНА је велика фирма са међународном традицијом. За стабилност Крајинапетрола и запослене боље би било да већински власник постане ИНА. Међутим то се неће десити. У Републици Српској увјек је лични интерес испред општег.

ОДГОВОРИТЕ