Због електричне енергије нове санкције за БиХ

Босна и Херцеговина није у довољној мјери испунила своје обавезе из Споразума о Енергетској заједници, а припрема се још један у низу поступака против ње због неизвршавања обавеза, проистиче из најновијег објављеног годишњег извјештаја о имплементацији мјера те организације.

Босна и Херцеговина 19.11.2019 | 07:15
Због електричне енергије нове санкције за БиХ
Што се тиче сектора електричне енергије, нагласили су да је испуњено 55 одсто обавеза, међутим у сектору гаса и нафте није испуњено готово ништа. Што се тиче гаса, имплементирано је тек 13 одсто мјера, а у сектору нафте није имплементирана ниједна. У нафтном сектору постоје четири обавезе, које се односе на држање обавезних залиха нафте, приступ и употреба нафтних ресурса у хитним ситуацијама, извјештавање о стварању залиха нафте на мјесечном нивоу и протоколи у опасним ситуацијама.

Најбољи смо у области енергетске статистике, гдје је испуњено 73 одсто мјера и то је једина област у којој је Енергетска заједница (ЕЗ) дала високу оцјену БиХ. 

И у области енергетске ефикасности БиХ је релативно добро оцијењена, са 56 одсто испуњених мјера. Пролазна оцјена добијена је и у употреби обновљивих извора енергије, гдје је истакнуто да је БиХ имплементирала 52 одсто укупних уговорених обавеза.

Занимљиво је да ЕЗ припрема нови предмет против БиХ у области електричне енергије јер, како су истакли, ни у једном ентитету још није одвојена дистрибуција електричне енергије од производње и понуде.

"Одвајање дистрибутивних система је дјелимично примијењено у законима у ФБиХ, али није имплементирано. Програм реконструисања који је припремила Влада ФБиХ у јулу ове године још није одобрен. У РС Нацрт закона о електричној енергији предвиђа одвајање, али нису постављени рокови. Чека се на усвајање овог закона", наглашено је. Иако је, како су нагласили, тржиште електричном енергијом формално либерализовано, у пракси и даље доминирају исти монополисти као и у ранијем периоду, а и даље нема назнака да ће се започети с енергетском берзом у региону.

Што се тиче гасног сектора, и даље нема одвајања оператера од дистрибутера, слободног приступа мрежама, успостављеног јединственог велепродајног тржишта, малопродајног тржишта, нити међуповезаности.

"БиХ је и даље далеко од усвајања закона о гасу на државном нивоу, којим би се регулисало гасно тржиште и примијенила европска правна стечевина. Због тога је земља предмет неколико поступака који се у том контексту воде, као и санкције које је усвојио Савјет министара (ЕЗ-а) 2015. године", наглашено је.

У области енергетске регулативе, с испуњених 36 одсто БиХ заостаје за свим земљама региона, а и у осталим областима се налази међу земљама с најмање имплементираних мјера.

Још једна од области у којима није имплементирана ниједна мјера односи се на област учешћа обновљивих извора у транспорту.

"Чланови 17-21 Директиве 2009/28/ЕЦ, који се односе на одрживост критеријума за биогорива и биотечности, и даље нису имплементирани. Тренутни удио обновљивих извора енергије је испод један одсто и далеко је испод онога што је предвиђено Националним програмом за обновљиве изворе енергије", наглашено је.

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, каже за "Независне" да није изненађен најавама да су могуће нове мјере против БиХ.

"Спори смо и не извршавамо своје обавезе прилагођавања ЕУ стандардима у многим областима. У овом случају ријеч је о области електричне енергије. Ова обавеза није од јуче и може се очекивати да надлежна тијела, прије свега Енергетска заједница, реагују", закључио је Шаровић.

(Независне)

Коментари / 0

Оставите коментар