ИРБ још не зна да ли ће продати акције Републике Српске у "Крајинапетролу"

У ИРБ-у још не знају да ли ће продати акције које Српска преко фондова посједује у „Крајинапетролу“.

Република Српска 18.11.2019 | 19:58
ИРБ још не зна да ли ће продати акције Републике Српске у "Крајинапетролу"
– Инвестиционо – развојна банка (ИРБ) Републике Српске још се не може изјаснити о продаји акција у „Крајинапетролу“, док Пензијски – резервни фонд (ПРЕФ) РС разматра организовање аукције за пакет акција тог бањалучког предузећа у циљу тестирања цијене.

Фирма „Нес“ обавијестила је, путем Бањалучке берзе, јавност о стицању акција „Крајинапетрола” те најавила понуду за преузимање остатка акција.

Основни капитал „Крајинапетрола“ износи 13,87 милиона КМ, а подијељен је на 13.876.371 редовних (обичних) акција, номиналне вриједности једну марку.

Понудилац, „Нес“, тренутно је власник 32,245 одсто акција.

„Понудилац ће у поступку преузимања дјеловати самостално. За сваку акцију Понудилац се обавезује да ће платити цијену која је дефинисана у складу са чланом 15. Закона о преузимању акционарских друштава“, наведено је у обавјештењу.

У ИРБ-у још не знају да ли ће продати акције које Српска преко фондова посједује у „Крајинапетролу“.

„У овом тренутку се не можемо изјашњавати о најављеној понуди за преузимање која ће бити упућена акционарима овог друштва“, одговорили су из ИРБ-а.

У ПРЕФ-у истичу да ће размотрити цијену из понуде за преузимање.

„У случају да се одлучимо за продају путем јављања на понуду за преузимање, прије тога ћемо организовати аукцију за пакет акција у циљу тестирања предложене цијене. Ово ће омогућити сваком заинтересованом инвеститору куповину по наведеној цијени. Свакако да на нашу одлуку утиче и недавно усвојена дивидендна политика и став менаџмента предузећа о понуди за преузимање“, рекао је директор Друштва за управљање ПРЕФ-ом Милош Грујић.

Република Српска преко Акцијског фонда посједује 42,2 одсто акција у предузећу “Крајинапетрол”, преко Фонда за реституцију 3,2 одсто, док ПРЕФ има 6,5 одсто акција.

Подсјећамо, портал ЦАПИТАЛ објавио је да је бивши директор „ХЕ на Врбасу“ Недељко Кесић уложио милионе да прије хрватске “Индустрије нафте – ИНА” купи „Крајинапетрол“, посљедње предузеће из нафтног сектора у којем је Република Српска највећи акционар.

Компанија „Нес“, у власништву Кесићевог сина Сретена, акције „Крајинапетрола“ платила је 2,3 милиона КМ у сриједу, 13. новембра, блок послом на Бањалучкој берзи,.

Занимљиво је да иза куповине, како тврди наш извор из Мркоњић Града акција Недељка Кесића и његовог сина стоји Младен Милановић Каја, сви из Мркоњић Града.

Фирма "Нес Плус Инвест" у Новом Саду у власништву Сретена Кесића купила је пумпу у том граду за два милиона евра. Како тврди наш извор, Кесићи имају вриједну имовину у Новом Саду и Београду, а и у тамошњим банкама, као и у Бечу имају позамашне суме новца.  

Према истом извору, Каја би се радо ријешио Кесића, оца и сина, али не смије јер је Недељко Кесић упознат са његовим криминалним радњама и посједује , како се тврди, сву документацију о Кајиним незаконитим радњама.   

И ИНА је заинтересована за куповину “Крајинапетрола”, а Влада РС спремна је да прода државни удио и већ је дала дозволу ИНА-и да изврши дубинску анализу пословања тог предузећа. 

„Крајинапетрол“ је девети мјесец ове године завршио са добити од 1,18 милиона КМ, што је дупло више него у истом периоду лани, те је најавио и исплату дивиденде.

(БН/Цапитал)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

АЛ КАПОНЕ

18.11.2019 19:28

Вими му фаце. КО АЛ КАПОНЕ. Која сличност

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вили

18.11.2019 20:27

Боље дати Кесићу да купи Крајину јер су то свакако извучене паре, па бар кад се некад буде одузимала имовина да се зна гдје су паре и имовина.

Name

Тендер хе

18.11.2019 20:28

Ста је пута вртело вртено да би све било постено...

Name

Ре

18.11.2019 20:41

Стари удбас са сумњиво стеценим капиталом.Невјероватно је ко се све обогатио у овом трулом и болесном друству.

Name

Пик

18.11.2019 21:36

Кесић ће бити кандидат ДНС-а за начелника општине МГ.

Name

Кумови

18.11.2019 19:50

Добро Кумови једни другима смјестају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мркоњиц

18.11.2019 19:55

Некада су били слозни сви ко један а сада када су се накрали пара сваки сваком ради иза ледја и један другог намјестају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

18.11.2019 20:10

Кесицу и сину милиони а за вјерне гладаце прасици. Сваком његово. И свима добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поријекло имовине?

18.11.2019 20:25

Овог еx дб-овца, цитај криминалца, пропитати о поријеклу имовине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

18.11.2019 20:43

Како не испитају одаклен му новац и ста су радили он и његови, када је Мркоњиц Град "пао". Колико су пара, покретне дрзавне имовине ожпродали, отудјили итд. Лако је сада узмати пумпе, стамбене и пословне објекте сиром Р. С., Србије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вретено

19.11.2019 04:47

Ако ниси ти изнео новац из Мркоњић Града онда знаш ко је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко је убица

19.11.2019 05:47

Јел то онај мали сто је једва основну скиолу заврсио а тата Недо купио средњу и факултет.

ОДГОВОРИТЕ