Сви кандитати су испунили услове за пензију?!

Именовање директора државне Агенције за истраге и заштиту, могло би да се нађе на наредној сједници Савјета министара Босне и Херцеговине – која још није заказана.

Босна и Херцеговина 18.11.2019 | 08:15
Сви кандитати су испунили услове за пензију?!
Министар безбједности Драган Мектић, предложио је Савјету министара Перицу Станића – најбоље рангираног од тројице кандидата који су добили зелено свјетло парламентарног Независног одбора, јавља БХРТ.

Ипак, појавила се нова препрека - сви кандидати испуњавају услове за пензију. Постоји неколико верзија- за расплет ове проблематике.

Ако се та тачка нађе на дневном реду, министри имају опцију да гласају за Мектићев приједлог или да га одбаце. Из ХДЗ-а БиХ већ је стигла најава да ће, у садашњем сазиву и актуелним политичким околностима, изостати подшка министара из те странке.

– Нема никакве могућности да се та активност одвија у Савјету министара уз присуство представника ХДЗ-а. То сам мислим вама рекао и задњи пут, рекао је Драган Човић, предсједник ХДЗ-а БиХ.

У том случају, Перица Станић, који је близак СДС-овим структурама, не би могао да добије још један мандат, јер је за одлуку потребан најмање по један глас министара из конститутивних народа.

Процедура за избор директора СИПА-е специфична је од почетка.

Иако ти подаци нису тражени конкурсом, на адресу Независног одбора стигла је анонимна пријава да барем један од кандидата испуњава услове за пензију. Испоставило се да у пензију могу сва тројица – Перица Станић, Дарко Ћулум и Жарко Лакета.

Те податке Независни одбор прослиједио је Савјету министара. Блокаде, у овом случају, неће бити, поручује министар, Мирко Шаровић, а потврђује и предсједавајући, Денис Звиздић.

– Мислим да ће бити вјероватно на неки начин успоренија динамика рада и састајање Савјета министара, али практично је немогуће да дође до потпуне блокаде рада Савјета, рекао је Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара БиХ.

Нови сазив Савјета министара, ако и када буде формиран, дочекао би исти задатак. Иако лидер ХДЗ-а тврди другачије, у посланичким круговима се спекулише да би чак и СНСД-ови министри могли да подрже Перицу Станића.

Чека се и расплет приче о одласку у пензију. Уколико би то прошло, конкурс би морао бити поновљен, јер на ранг листи не би остао ниједан прихватљив кандиидат. Док се то питање не ријеши, иако му је истекао мандат, Перица Станић остаје на челу СИПА-е.

– Директор Државне агенције за истраге и заштиту остаје у пуном капацитету директор. Имате одредбе ЗУП-а, измјене, по којим он практично не би смио да напусти дужност, тврди Енес Обралија, замјеник предсједавајућег Независног одбора ПСБиХ.

Директор СИПА-е могао је да тражи да буде разријешен, а могао је и да буде смијењен, али само током мандата. Перици Станићу мандат је истекао петог новембра.

(Фокус)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Приједор

18.11.2019 07:55

Институција која најбоље ради!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

18.11.2019 08:32

Да, зато је треба ометати на све начине, па и овом тракавицом око избора директора. Зна се што ХДЗ-у смета успјешна полиција на било ком нивоу, као и СНСД-у. Треба им поново Зубац који ће водити политичке процесе и хапсити по наруџби!

Name

Ре

18.11.2019 08:50

Посебно од како си ти почео у њој радити! А ниси за тог посла.

Name

Истоцно Сарајево

18.11.2019 08:54

Ово је најгора институција.

Name

Игор

18.11.2019 09:02

Сатрасе се радеци . Пуни затвори политицара и тајкуна .

Name

Игор

18.11.2019 09:02

Сатрасе се радеци . Пуни затвори политицара и тајкуна .

Name

Инфо

18.11.2019 08:21

Све потјерат у пензију без могућности савјетника а поставити младост и паметне људе.ста могу добро смислити њихови стари спецени осушени мозгови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вид

18.11.2019 09:14

Мислим да су капацитети СИПЕ много већи,него што показују резултати. Ако им је у задње 4 године највећа акција хапшења пар фудбалских судије, без ниједне веће акције против организованих криминалних група (убиства, крађа возила) и терористичких ћелија у БиХ (изгледа да их и нема), онда неке ствари стварно из коријена треба промјенити.

ОДГОВОРИТЕ