26. новембра о плану парцелације за ауто-пут

Посланици Народне скупштине Републике Српске разматраће на наредној сједници план парцелације за ауто-пут Бањалука – Приједор по скраћеном поступку.

Република Српска 17.11.2019 | 14:15
26. новембра о плану парцелације за ауто-пут
У том документу се наглашава да се план усваја на период од десет година, у складу са Законом о уређењу простора и грађењу.

Уговором о концесији за изградњу аутопута Бањалука – Приједор – Нови Град (прва фаза Бањалука – Приједор) је потписан између Владе РС и кинеске компаније „СДХС-ЦСИ БХ“ у децембру 2018. године.

Концесионар је поднио иницијативу Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС за доношење Одлуке о изради Плана парцелације за изградњу ауто-пута Бања Лука – Приједор, чије усвајање је предуслов за рјешавање имовинско правних послова.

Укупна дужина аутопута износи 42 км.

Рок почетка изградње је двије године од дана потписивања уговора, а из ресорног министарства су навели да су тренутно у току активности на испуњавању обавеза дефинисаних у уговору да би се остварили сви предуслову за почетак изградње.

На истој сједници парламента, која је заказана за 26.новембар, биће разматран и Приједлог одлуке о усвајању дијела Плана парцелације за аутопут и гасовод дионице Вукосавље – Брчко и  Брчко – Рача по скраћеном поступку за дионицу Брчко – Бијељина – Рача.

Средином јуна усвојена је одлуку о изради Плана парцелације за аутопут и гасовод дионице Вукосавље–Брчко и Брчко–Рача по скраћеном поступку.

Током јавног увида пристигао је знатан број примједби и сугестија на нацрт документа који се односи на дионицу Вукосавље–Брчко, због чега је Министарство саобраћаја и веза, 18. октобра 2019. године, затражило мишљење о могућности усвајања спроведбеног планског документа – Плана парцелације за ауто-пут и гасовод дионице Вукосавље–Брчко и Брчко–Рача у двије фазе.

Одлуком о приступању изради је одређено да тај аутопут са гасоводом чине двије различите, одвојене дионице: дионица Вукосавље–Брчко дужине 32 км и дионица Брчко–Рача дужине 38,50 км.

Будући да је одлуком која чини основ за израду предметног плана парцелације, јасно дефинисана подјела аутопута са гасоводом на двије дионице, остављена је могућност израде и усвајања Плана парцелације за аут-пут и гасовод дионице Вукосавље–Брчко и Брчко–Рача у фазама, односно фазна израда и усвајање према наведеним, утврђеним дионицима.

Сходно наведеном, за план парцелације дионице Вукосавље–Брчко биће спроведен засебан поступак усвајања плана парцелације, појашњава се у предложеној одлуци.

Извор: Фена

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Директ

17.11.2019 14:33

Ста би са Кинезима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.11.2019 17:15

Хоће нас одерати ови Кинези ни кожа неће остати.

Name

Херцеговац

17.11.2019 18:47

Има ли ишта за Херцеговину гдје се не може пролазити путевима од рупа Требиње_ Билећа, Требиње - Љубиње(наводно су почели радови), Билећа_Столац, Тјентиште_Фоча. Можемо ли имати километар брзе цесте ако не можемо ауто-пут, или ми имамо право да гледамо и ауто-пут само на сликама. Да ли то значи да смо грађани неког трећег реда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пс

17.11.2019 19:56

Гласали сте за Жељку - добићете аеродром ?

Name

Брзи

18.11.2019 15:48

Цудиме да нема коментара, стаце нам авто пут треба паре дати народу: пропадосе кафици.