БиХ заробљена у политичкој вољи својих лидера

„Основна препорука региону је да престане с производњом конфликата и реториком из 90-их година те да се усмјери на истинско испуњавање услова које је ЕУ задала, првенствено оних који се односе на регионалну стабилност, помирење, добросусједске односе, повећање сарадње у кључним областима као што је привреда, енергетска и друга инфраструктура“.

Босна и Херцеговина 17.11.2019 | 10:31
БиХ заробљена у политичкој вољи својих лидера
Ово је за Радио Слободна Европа изјавио аналитичар Спољнополитичке иницијативе БиХ (ВПИ), Давор Вулетић, аутор анализе под називом “Нова динамика Европе! Чему се БиХ може надати?” Анализу је, ВПИ сачинила у сарадњи с Фондацијом Фриедрицх Еберт.

"Оно што се од региона очекује је стабилизација у најширем значењу тог појма јер је Европски савјет већ 2017. године утврдио да неће увозити нестабилност у Европу. Нажалост, то што смо видјели у региону у посљедњих пет година јесте само даља производња конфликтних ситуација, а све везано за догађаје из 90-их година.

Јасна препорука за БиХ је да мора фундаментално побољшати свој законодавни и институционални оквир како би осигурала испуњавање кључних 14 приоритета из Мишљења Европске комисије (ЕК) објављеног у мају ове године. Тај документ би практично требао бити једина политичка агенда свих политичких партија у наредној деценији уколико заиста желе да БиХ напредује у процесу интегрисања и да држава озбиљно буде схваћена као будући кандидат", каже Вулетић.

На питање новинара РСЕ да приоритети или услови Европске комисије које БиХ треба испунити до кандидатског статуса ипак нису приоритет за бх. политичаре и како види њихово дјеловање, Вулетић одговара:

"Након добијања Мишљења и Аналитичког документа Европске комисије са 115 тачака о томе шта треба промијенити у БиХ, осим неких општих изјава бх. лидера, у посљедњих пола године нико не спомиње ове документе. Ми смо поред осталог, и због тога урадили ову анализу у којој смо дословце цитирали 14 приоритета, једноставно како би они били доступнији широј јавности. Мислимо да се јавност мора информисати о томе шта се очекује од БиХ како би наставила европски пут. Јер, само информисана јавност може направити прави избор за своју будућност".

Ситуацију компликује и то што практично приоритете на путу до кандидатског статуса БиХ нема ко провести јер није заокружена власт на нивоу државе и Федерације БиХ.

"Прије свега је потребна политичка воља за било какав напредак а уколико ње нема, нема ни Савјета министара, нема ни реформи. Ако нема воље да се крене напријед у рјешавање бројних проблема који су се нагомилали у овој земљи у протеклим деценијама, остаје да чекамо нека друга или боља времена". тврди Вулетић.

Брисел ће, ако се овако настави, и даље бити све даље од БиХ али ће земље ЕУ бити све ближе грађанима, јер ће све више њих одлазити управо у чланице Уније. Тако да ћемо видјети колико ће бити становника на наредном попису, да ли ће их бити три милиона.

Политичким актерима у БиХ су добродошла новчана средства док ће стандарди ЕУ можда једног дана, бити добродошли.

Треба детаљно ишчитавати поруке које долазе из Брисела а темељна је да, ако се истински жели напредовати на путу према ЕУ, политички лидери се морају ухватити посла са што мање политиканства

У анализи се наводи једна занимљива оцјена да би ЕУ требала наставити с процесом пацификације Западног Балкана како би он постао више западни а мање Балкан. Шта се под тим мисли, Вулетић објашњава:

"То прије свега значи стварање таквог окружења које ће елиминисати политичке тензије у региону гдје ће ЕУ осигуравати више средстава за инфраструктурне пројекте који побољшавају стандард људи. На тај начин се политичке елите могу удаљити од реторике 90-их година. Пацификација значи прво стабилизацију политичких односа у региону јер ЕУ као што сам већ рекао не жели увозити нестабилност. Никада у чланство неће бити примљен регион који није у стању и није способан, у неком разумном комуницирању проналазити рјешења за постојеће проблеме. Јасно је да ЕУ више пажње посвећује дијалогу у односу на стварање конфликата".

Чему се БиХ може надати?

"Док се не промијени приступ овом процесу, БиХ се нема пуно чему надати. Можемо једино вјеровати да ће владајуће политичке странке одлучити да се позабаве макар елементарним захтјевима који су постављени из ЕК. Опет се враћам на питање политичке воље – БиХ је заробљена у политичкој вољи лидера који је воде. Практично – до нас је. Животни избори коштају. Када направите неки избор а он је лош, то вам се освети.

БиХ је пропустила до сада бројне прилике да на много једноставнији начин проведе најважније реформе и напредује ка ЕУ. Сада смо дошли у ситуацију да имамо политичку одлуку, политичко виђење Европског савјета које сматра да земље које аспирирају ка ЕУ нису спремне за укључивање у ЕУ, односно да ЕУ није спремна да их прими. Тако ће се, поред обавеза које су стављене пред БиХ, чекати да се ЕУ реформира унутар себе и да буде – како они то кажу - спремнија да прихвати регион. Када ће то бити, за десет, петнаест или двадесет година, то је до њих, они су клуб који диктира правила", истиче Вулетић.

Извор: РСЕ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Нострадамус

17.11.2019 09:36

Те лидере је народ бирао неки милом неки силом.Па ста сада хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

17.11.2019 09:39

Не заборавити додати: уз подршку стране дипломатије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРЗАВЉАНИН БИХ И РС.

17.11.2019 10:00

БИХ ЈЕ ЗАРОБЉЕНИК КОСТИТУТИВНОСТИ И ЛЕГИТИМНОСТИ СТО У МОДЕРНОМ И ДЕМОКРАТСКОМ СВИЈЕТУ НЕ ПОСТОЈИ,ПА НИ КОД НАСИХ КОМСИЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

17.11.2019 11:04

Само до незабисности РСа, напријед!

Name

Горан

17.11.2019 10:36

Република Српска је довољан оквир за српски народ, бих је умрла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само ја

19.11.2019 14:54

Јаране добро дошао у Босну акобогда ускоро у НАТО савезу. Имаш сигурно Босански пасош тако да кад будеш ишао у ЕУ нема проблема висе. Сви смо ми ЕУ и НАТО

Name

Е

17.11.2019 10:42

Бла бла бла и на крају све је до њих. Ето то ми нисмо знали. Па увијек је и било и биће до њих. Да је некоме стало да БиХ буде нормална држава за 24 часа би била у рангу Швицарске. Они су је и направили овакву јер им оваква одговара а не ми. Ми се у њој оваквој само патимо али нисмо у стању било шта промјенити нити можемо. Све је до њих. Биће како њима одговара а нас ко *ебе, ми смо ионако само колетарна штета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Транс

17.11.2019 10:48

У преводу: спаси се ко мосе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пељески Мост

17.11.2019 10:48

Ово је борба до последњег Србина.

ОДГОВОРИТЕ