Фирма из Дервенте није вратила радницу на посао

Компанија „Релаxсхое Босна“ из Дервенте још није Слободанки Тодорић понудила уговор на неодређено иако је инспектор рада овој фирми наредио да то уради у року од 8 дана. Ова компанија, која је Слободанку отпустила на незаконит начин, ангажовала је адвокатску канцеларију из Бањалуке, која је уложила жалбу на рјешење инспектора.

Република Српска 16.11.2019 | 08:01
Фирма из Дервенте није вратила радницу на посао
Како  је за Српскаинфо речено у Инспекторату Републике Српске, представници фирме „Релаxсхое Босна“ су упутили жалбу на рјешење инспектора рада из Добоја, који је утврдио да је Слободанка у двије сестринске фирме радила три године на одређено и да је такав статус био незаконит, односно да је морала бити ангажована по уговору на неодређено.

– Жалбу смо прослиједили Министарству рада и борачко-инвалидске заштите РС и вјерујемо да ће се брзо изјаснити. Истовремено су послали и захтјев Инспекторату да одложимо извршење рјешења инспектора рада док се не оконча поступак. О том захтјеву ћемо донијети одлуку ускоро, вјероватно почетком наредне седмице – кажу у Инспекторату РС.

Младен Тодорић, супруг Слободанке, каже да је његова породица у невјерици због продужетка агоније.

– Ако имају имало емпатије, ријешиће ово у рекордном року – поручује Тодорић.

Он каже да у рјешењу инспектора рада пише да фирма има обавезу да његову супругу у року од 8 дана врати на посао, односно да јој понуди уговор на неодређено. Такође, како каже, пише и да евентуална жалба не одлаже извршење рјешења.

Подсјећамо, Слободанка Тодорић је почела да ради у Фабрици обуће “Амика” Дервента 2016, гдје је радила двије године, 11 мјесеци и 27 дана, све на одређено вријеме. Након тога ју је послодавац “пребацио” у другу своју фирму, “Релаxсхое Босна”, али све је радила исто, и за исту плату, и опет на одређено. 

У међувремену се разбољела, а од априла до краја септембра имала је четири операције. Обољела је од карцинома и одстрањен јој је бубрег. Док се код куће опорављала од посљедње компликоване операције, једно вече услиједио је телефонски позив из фирме с поруком да јој неће продужити уговор.

Након тога су услиједила бројна питања о поштивању законских прописа у Републици Српској. Друго, да је Слободанка била пријављена на неодређено, послодавац не би смио да јој да отказ за вријеме боловања. Кренули су бројни апели према институцијама система, а инспекција рада се крајем октобра огласила да је била у ванредној контроли и да су тврдње породице и изјаве синдикалаца биле тачне, односно да је Слободанка морала бити ангажована на наодређено.

Инспектор је такође изрекао новчане казне за фирму и одговорно правно лице.

– Наши политичари се хвале да је Дервента најразвијенија општина. Ако је то истина, шта тек онда раде радницима у другим општинама – пита Младен.

“Гласали смо за њих, нису питали ни како смо”

– Мене је највише погодило то што нас из општинске власти нико није контактирао. Није их брига за нас, а сви се знамо “у главу”, овдје у Дервенти. Супруга и ја смо одшколовали два инжењера и школујемо још једног “вуковца”. Наши у локалној заједници знају да смо гласали за њих, знају и одборници коме смо дали гласове, али нико од њих није ни на улици питао како смо, а камоли да нам помогне. Па, мени је начелник за привредну дјелатност рекао да нам не може помоћи и да зна да се радници пребацују из једне у другу фирму – огорчен је Младен Тодорић.

(Српскаинфо)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Бели Србин

16.11.2019 07:08

Шта тек раде онима који нису гласали за њих

ОДГОВОРИТЕ
Name

И даље

16.11.2019 07:40

Гласајте и даље за њих..

Name

МИЛА

16.11.2019 07:50

ЖАКОСНО. ЈЕСТЕ АЛИ КАКО ПРОЛЕЗЕ. ОНИ. КОЈИ НИСУ ГЛАСАЛИ ЗА ЊИХ ТО ЈЕ ТАКО АЛИ ТРЕБА ДА СВАТИМО. КО ЈЕ КО

Name

Мали приватник

16.11.2019 08:00

Тако је само се хвале али и у Дервенти као и у већини градова је катастрофа што се тиче власти.

Name

Њемачка

16.11.2019 08:18

Управо тако. Занимљив је и начин на који ови унесрећени људи размишљају. "Гласали смо за њих", "Они знају да смо гласали за њих". Прво, као да народ има неко колективно лудило и поремећај свијест па вјерује како би требао имати посебан статус ако гласа за некога. Друго, ови људи би требали да објасне како то тачно власт ЗНА да су они гласали за њих и ко су тачно ти који знају??? Значи ли то да уколико би се нешто слично десило некоме за кога "они" ЗНАЈУ да није гласао за њих, то би било у реду? Укратко, у овој вијести је до одвратности огољена накарадна (не)свијест народа и док се то не промијени, нема доле напретка. Поздрав из земље гдје вас послодавац смије испитивати искључиво само у вези са квалификацијама и знањем, гдје се прије свега поштује свачије људско достојанство и лични интегритет. А ви слободно поново гласајте и доказујте некоме да сте баш за њега гласали. Жао ми је свакога у болести и несрећи али изгледа да тај народ бољи третман није ни заслужио.

Name

куку нама са нама

16.11.2019 07:29

Па ето..мање од године је до нових избора,па ви и сви остали,КОЈЕ ОВО НЕЦЕ СНАЦИ ЈЕР ЦЕ ТЕ ГЛАСАТИ ЗА СВОЈЕ ДУСМАНЕ опет се ухватите за исту оловку

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН

16.11.2019 07:30

Е јел ти сад јасно , ДОК ИМ ТРЕБАС ДОБАР СИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди Милојко

16.11.2019 07:43

Само наставите гласати за њих

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

16.11.2019 08:03

Није нам ваљао социјализам.Што неко рече:Тражили сте-добили сте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

16.11.2019 08:24

Живјела ПЦ !!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

16.11.2019 09:59

Пола ово пола оно......

Name

Док Холидеј

16.11.2019 09:59

Па штоће нам посао ми би и да гласамо за њих и још би и посао е па неможе.

Name

Рале

16.11.2019 09:21

Лако је сиротињу обманути и птеваритиза гласове, а сиротиња незна њима узвратити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фаре

16.11.2019 10:51

у дервенти не мозес у катастеру добит никакву потврду ако пери кројацу не дас 20 км

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

16.11.2019 12:23

Само ви гласајте за њих. Они су гробари РС. Ста оцекујете од такве власти? Народ њома слузи за једнократну уптребу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вобла

17.11.2019 09:50

Ја гласам за Додика само зато сто видим да се бори за РС,док ови други ,сто се тице РС сто виси то и отпада.Неки це реци да се бори за себе и да сацува богатство.То су размисљања,сто се мене тице,оних који сједе испред сеоске продавнице и пију пиву.Али његов СНСД ми се гади.Има опстина и гдје су СНСД људи фини.А ко би рекао ово за опстину Дервента и њиховог првог цовјека Симица.

ОДГОВОРИТЕ