Зашто су пропали преговори око најниже плате?

Послодавци оцјењују да је захтјев Савеза синдиката РС да се најнижа плата повећа на 550 КМ апсолутно неутемељен, синдикалци поручују да ни са тим износом не може да се прехрани једна особа, док у Влади РС о свему томе – ћуте.

Република Српска 15.11.2019 | 20:12
Зашто су пропали преговори око најниже плате?
– Укратко, на сједници Економско-соцјалног савјета послодавци нису прихватили наш захтјев да се сада најнижа плата повећа са 450 на 550 КМ, а да на крају првог квартала наредне године преговарамо око повећања на 600 КМ. Тражили су додатно вријеме и преговори ће бити настављени за 15-ак дана. Представници Владе нису имали никакав став и приједлог. Чак ни министар рада није имао приједлог – каже за Српскаинфо предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић.

Она је члан ЕСС РС, савјетодавног тијела Владе РС. Савјет има 9 представника, по три представника сва три социјална партнера – Владе РС, Савеза синдиката РС и Уније удружења послодаваца РС.

– На почетку је министар рада имао жестоку реакцију према мени, јер сам позвала новинаре. Поражавајуће, изненађујуће и фрустрирајуће је то што смо требали да сједимо као у неком бункеру, а само смо разговарали о питању која се тиче минималне егзистенције радника. Још је требало да не извјестимо јавност о томе. По нашем пословнику, све сједнице Савјета су јавне, ја сам дала изјаву и то право ми нико не може ускратити – поручује Мишићева.



Она истиче да се и ово питање око најниже плате нашло из другог покушаја на сједници ЕСС, и то након разговора предсједника Владе РС са представницима Савеза синдиката РС.

– Сваки радник који честито уради свој посао треба од заради минимално да преживи. Чињеница је да је сада најнижа плата 450 КМ и која је често злоупотријебљена од једног броја несавјесних послодавца, јер у њу урачунају и минули рад и прековремене сате и рад празницима. Чињеница је да имамо фирме у којима 90 одсто радника има најнижу плату без обзира на квалификацију, звање и знање. И то је проблем који још нису ријешили Влада и Инспекторат РС – истиче Мишићева.

Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца РС, каже за Српскаинфо да послодавци пристају на повећање најниже плате у складу са макроекономским показатељима и тренутном економском ситуацијом у РС.

– Подсјећам да је став Савеза синдиката у протеклих 15 година био да најнижа плата треба да буде 50 одсто од просјечне плате у РС и она је сада приближно том износу, па нам није јасно по којем основу сада захтијевају толика повећања – каже Аћић.

Додаје да у Унији сматрају да су захтјеви Савеза синдиката апосолутно неутемељени, односно да нису у складу с макроекономским показатељима.

– Посебно је забрињавајуће то што имамо пад индустријске производње од 11 одсто. И поред тога плате су у задњих годину дана у просјеку реално порасле за 7 одсто – истиче Аћић. 

Тврди да послодавци значајно доприносе подизању животног стандарда радника. Сматрају да најнижа плата не треба да буде нешто на основу чега ће се дефинисати политика плата.

– Најнижа плата има искључиво социјалну димензију и њена сврха је да заштити раднике с најмањим примањима – истиче Аћић.

Из Министарства рада Републике Српске нисмо добили одговоре на питања у вези са преговорима за утврђивање најниже плате.

Подсјећамо, предсједник СНСД Милорад Додик изјавио је почетком октобра да ова владајућа и највећа странка у РС предлаже да минимална плата од 1. јануара буде 500 КМ.

По посљедњим подацима, у Републици Српској минималну плату прима око 18 одсто запослених.

Два корака
Мишићева наводи да је захтјев Савеза синдиката врло аргументован.

– Са 450 КМ се не може преживјети и онда је то бесмислен посао и никоме не користи осим предузећу. Ми смо снагом аргумената, кретања у производњи, у оствареној добити, кретања цијена, прикривене инфлације, тражили да минимална плата буде 600 КМ. Знајући да око тога послодавци неће ни да дођу на сједницу, понудили смо повећање у два корака. Спремни само да подржимо захтјеве послодаваца у њиховим захтјевима за бенефите, а да ми добијемо повећање најниже плате, која утиче и на повећање свих других плата – објашњава предсједница Савеза синдиката РС.

(Српскаинфо)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

15.11.2019 21:11

јос мало па вам неце имати ко ни радити,,,који сте ви биједници па ни 600 није ниста обзиром на ове цијене,а и ко ради за те паре послодавац га искористи максимално ради се 9 сати цак и суботом...дерикозе и израбљиваци пхујј гдје це вам дуса багро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.11.2019 05:46

Немас ти појма о зивоту. Није поента око плате према радницим, убиједен сам да би сви послодавци радо подигли и јос висе , него је проблем око доприноса и пореза на исту који су превелики. Мисицка је играц владе а незаступа интересе радника.

Name

Мима Дјуриц

15.11.2019 21:35

Ситуација це се услозњавати и за послодавце. Економија има изразене домино-ефекте. Раднике неце зауставити повецање од 100км, јер људи који се спремају за одлазак цине то систематски са припремама. Економија са мањком радне снаге је осудјена на регресију у свим својим сегментима, а то је изгледа перспектива БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наступа опсти

15.11.2019 21:54

Колапс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

15.11.2019 22:35

За пар година овде неце имати ко радити у приватним фирмама и ице кљуц у браву.Па ако је послодавцима то циљ да се догоди онда само изволите господо па цемо онда да видимо ко це да кука тада....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

16.11.2019 07:15

Сви поштени, само мени, а вама радницима мрвице. Сви у стилу политике "доста вам је" Ранка, послодавци, влада. Мој народе ових јада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

16.11.2019 07:26

Треба и званично прогласити робовласничко друштвено уређење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Манипулатори

16.11.2019 09:34

Зато сто је то једно велико удрузено зло на стету радницке класе и друства. Властодрсци, лазни дусебризници, криминално устројство, који су систем вратили вијековима уназад како њима из лицне користи одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

16.11.2019 09:35

Не мозе се подици најниза плата због огромне администрације и запослене гласацке масинерије ткз.ухљеба.Друго повецава се плате одборника и највеца плата па како онда да буде за најнизе плате.Онда граде се Аутопутеви који це највисе слузити нама гастарбеитерима и Турцима па куповина хеликоптера авиона огромни возни парк па многи који примају по неколико плата.Због тога нема нормалне најнизе плате а цак ни запосљавања у реалном сектору.Када видим колико само разних синдиката који раде само ради својих привилегија и не слузе радницима то је онда све јасно.

ОДГОВОРИТЕ