Шеснаест особа одговараће због протеста на Тргу

У полицијском документу наведено је да се 16 особа терети да су „приликом непријављеног скупа у организацији групе под називом ‚Правда за Давида‘ нарушили јавни ред и мир виком и галамом, а потом и одбијањем да поступе по законито издатом наређењу од стране полицијских службеника“.

Република Српска 14.11.2019 | 20:00
Шеснаест особа одговараће због протеста на Тргу
Тридесетог децембра прошле године, на Тргу Крајине у Бањалуци, одржан је посљедњи велики скуп „Правда за Давида“, који је разбијен бруталном полицијском силом, хапшењима, привођењима и пријетњама грађана који су мјесецима прије тога на градском тргу тражили пуну истину о смрти Давида Драгичевића.

Окружно јавно тужилаштво је у јуну прошле године отворило истрагу о убиству Давида Драгичевића против Н.Н. лица, али се до дана данашњег та истрага није помјерила са мртве тачке. Нико није оптужен нити ухапшен због убиства 21-годишњег младића. Давид Драгичевић нестао је у ноћи 18. марта 2018. године, а његово тијело пронађено је шест дана касније на ушћу Црквене у Врбас. 

Након срамне конференције за новинаре, на којој су припадници МУП РС жртву прогласили лоповом и наркоманом, а његову смрт означили као „задесну“, на Тргу Крајине почела су свакодневна окупљања грађана под називом „Правда за Давида“. 

Ифет Ферагет, адвокат породице Драгичевић, тврди да постоји оправдан основ сумње да су у Давидово убиство умијешани и поједини припадници МУП РС. Правосуђе о томе ћути. 

С друге стране, наставља се прогон људи који су на скуповима тражили да се пронађу Давидове убице и да се стрпају иза решетака. 

КАКВУ СЛИКУ ШАЉЕТЕ

Најновији случај је подношење захтјева за покретање прекршајног поступка против 16 грађана, који се терете да су 30. децембра прошле године реметили јавни ред и мир на Тргу Крајине, те да нису послушали полицијска наређења. 

У полицијском документу наведено је да се 16 особа терети да су „приликом непријављеног скупа у организацији групе под називом ‚Правда за Давида‘ нарушили јавни ред и мир виком и галамом, а потом и одбијањем да поступе по законито издатом наређењу од стране полицијских службеника“.

“Дана 30.12.2018. године у времену од 18 до 20 часова у Бањалуци на Тргу Крајине одржан је јавни скуп у организацији групе под називом ‘Правда за Давида’. По завршетку наведеног скупа, један дио грађана, међу којима су били и окривљени Пердув, Исмаили, Гајић, Ратешић, Микић, Максимовић, Срдановић, Грмуша, Драгичевић, Крнета, Дабић, Томичић Милашиновић, Николић, Берић, Шибић и Јовановић и неколико за сада неидентификованих лица, су се око 23 часа вратили на простор Трга Крајине, гдје су наставили са јавним окупљањем галамећи и вичући узвикивали полицијским службеницима: ‘Ово није јавни скуп’, ‘Какву слику шаљете из Бањалуке? Срам вас било! Брукате град, људи, шта вам је!’, ‘Нека дође Лукач!’, ‘Је ли то Лукачева територија овдје?’, ‘Ј**о ли вас Лукач све, да вас ј**о!’, ‘Убице, убице’!, ‘Уаа!’ и слично”, наведено је у захтјеву за покретање прекршајног поступка.



У полицијском документу је наведено да су организатори скупа пријавили да ће окупљање трајати до 20.00 сати, због чега је командир Јединице за подршку Бањалука Славиша Трифковић упозорио окупљене грађане да морају напустити Трг Крајине. Група грађана одбила је да поступи по наређењу полиције и почели су, како је наведено у полицијском документу, још гласније да узвикују“ „Убице, убице!“.

По наређењу Трифковића, полиција је тада кренула у лов на грађане који су одбили да се разиђу, неке од њих је ухапсила, док су неки успјели да побјегну. 

Те вечери ухапшени су Озрен Пердув, Дерим Исмаили, Ђорђе Гајић, Даниела Ратешић, Марко Микић, Дино Максимовић, Душанка Срдановић и Софија Грмуша. 

Осталих осам окривљених успјело је да побјегне полицији, а неки од њих саслушани су наредних дана. Око поноћи 30. децембра прошле године у Бањалуци је последњи пут виђен Давор Драгичевић, отац убијеног Давида Драгичевића. Он је касније успио да напусти БиХ и тренутно се налази у Аустрији. 

ЗА КОГА РАДИШ

Прошло је готово годину дана од полицијске забране окупљања групи „Правда за Давида“ на Тргу Крајине (мада о томе не постоји ниједан званичан акт), али МУП РС не посустаје у прогону људи који су од институција тражили да се открију убице Давида Драгичевића. 

Тако је Сузана Радановић, мајка убијеног Давида Драгичевића, прије пар дана добила позив да се 12. децембра поново појави у Основном суду у Бањалуци, поводом пријаве Полицијске управе Бањалука да је 25. децембра прошле године на Тргу Крајине прекршила јавни ред и мир. 

За полицију је Радановићева крива јер је са сликом убијеног сина прилазила полицајцима, међу којима је било и специјалаца, и неке од њих отворено питала: . „За кога радиш, за народ или за мафију? Зар моје дијете није вриједно? Имаш ли мајку, имаш ли мајку, погледај ову слику?“. 

Прије тога је 27 особа, међу којима су и Давор Драгичевић, отац убијеног Давида, народни посланици Бранислав Бореновић и Драшко Станивуковић, као и други грађани који су учествовали на скуповима „Правда за Давида“, позвани да се 3. децембра појаве пред Основним судом у Бањалуци. Против њих је полиција 25. септембра 2018. године поднијела прекршајне пријаве, теретећи их за нарушавање јавног реда и мира. Они се терете да су 19. септембра 2018. испред Полицијске управе Бањалука нарушили јавни ред и мир „виком, вриском, вријеђањем и другим непристојним, дрским и безобразним понашањем, изазивајући осјећај физичке угрожености и узнемирености грађана“.
 
ПОЛИЦАЈЦИ КАО КРУНСКИ СВЈЕДОЦИ

Занимљиво је да је полиција све ове прекршајне пријаве заснивала искључиво на свједочењу припадника МУП РС. У свим пријавама као свједоци појављују се полицијски службеници Милан Опачић и Дејан Новић. Нема сумње, да је овај двојац имао посебан задатак надзирања и праћења групе „Правда за Давида“. Полицајац Дејан Новић учествовао је и у премлаћивању шездесетшестогодишњег шведског држављанина Бруне Батинића 20. јуна прошле године у Бањалуци. 

(Журнал)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Xx

14.11.2019 19:23

Ово је страсно. Бања Лука је гето у рукама резима. Убице на слободи, а зртве оптузују. Зато те институције немају угледа у народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ганзибар

15.11.2019 06:03

Властодрсци бранеци себе не виде од дрвета суму! Страхота и трагедија!

Name

Анђела

15.11.2019 06:10

И треба да одговарају ,тако је у цијелом свијету, не може група кавгаџија терористи један град .

Name

Славица

15.11.2019 14:20

КО ЈЕ УБИО ДАВИДА??? ПРАВДА ЗА ДАВИДА✊✊✊✊

Name

САД ИМАТЕ ЦИРКУС

14.11.2019 19:30

Ја правне дрзаве ја диктатуре ја полиције а богами ја народа који се боји цобана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сако

14.11.2019 21:42

Ово је болесно, цовјек остане без текста кад процита да се овако несто догадја у европи у 21. вијеку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгица

14.11.2019 21:54

Правдаааааа за Давида!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

14.11.2019 22:57

Добро нека одговарају нека добију казне које су прописане за то то је 500км било не знам сада колико је за јавно нарусавање реда и мира другу казну не видим за ово скупицемо паре и нека људи плате.Само поставља се питање ко це одговарати за убиству Давида?Има ли бар једна особа која мора одговарати за то?Ко це одгоцарати за покрадене милијарде?Једина дрзава тацније ентитет(назалост) гдје 3-4 банке пропадају у години то је само забиљизено код нас у којој дрзави банка јос пропада то нигдје није забиљезено.Ко це одговарати за дилање дроге, за рекете, за корупцију, за намјестање конкурса итд?Има ли бар један цовјек да одговара за ово КАТАСТРОФАЛНО стање у БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

роки

14.11.2019 23:03

Само не преноси овласти на дрзаву. Лаксе је красти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасивност

15.11.2019 05:52

медјународне заједнице тј. колонијалних сила је само доказ да је ово највеца издајницка власт српског народа од његовог постанка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зу

15.11.2019 09:17

И треба да одговарају били су бахати и безобразни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

15.11.2019 10:49

Додикова лакрдија на челу са лакрдијасем додиком.

ОДГОВОРИТЕ