Венеција под водом, велике штете од поплава

Венеција се бори с најтежим поплавама у пола вијека, док је градоначелник процијенио штете на стотине милиона евра.

Свијет 14.11.2019 | 13:34
Венеција под водом, велике штете од поплава
Венеција се у четвртак припрема за суочавање с новим набујалим водама док је италијанска влада спремна на увођење ванредних мјера које би заштитиле град с каналима погођен плимом без преседана у овој седмици.

Венецијанце су пробудиле сирене које наговјештавају да ће ниво воде премашити 130 центиметара, довољно да поново уведе прљаву слану воду у историјски центар града под заштитом УНЕСЦО-а.

У уторак је највиша плима у 50 година захватила знаменити италијански град, достижући врхунац од 1,87 метара. Само једном откако се мјере нивои воде од 1923. године, ниво је био највиши у 1966. године када је износио 1,94 метра.

Градоначелник Луиги Бругнаро процијенио је штете на стотине милиона евра. "Ацqуа алта", или "висока вода" у уторак је поплавила 80 посто града, саопштили су званичници.

Један 78-годишњак је погинуо од кратког споја у својој кући.



Венеција има само 50.000 становника, али је сваке године обиђе 36 милиона туриста из цијелог свијета.

Големи инфраструктурни пројект назван МОСЕ пуштен је у рад од 2003. године, али је блокиран повећаним трошковима, корупцијским скандалима и одгодама.

Пројект укључује 78 капија које се могу подићи како би заштитиле венецијанску лагуну од високог плимног вала - али је недавни покушај да се тестира дио баријере изазвао забрињавајуће вибрације, а инжињери су установили да су неки њени дијелови већ захрђали, преноси АФП.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар