Милионске рачуне блокирала СИПА у акцији "Перо"

Полицијски службеници СИПА-е данас су у оквиру оперативне акције "Перо" у скалду са одредбама Закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности издали укупно пет налога за блокирање рачуна, потврдио је за Н1 портпарол СИПА-е Лука Миладиновић.

Босна и Херцеговина 13.11.2019 | 18:26
Милионске рачуне блокирала СИПА у акцији "Перо"
Издатим налозима извршена је привремена обустава располагања новчаним средствима у укупном износу 1.078.234,44 КМ на девет рачуна отворених код пет банака на име три физичка и три правна лица.

У акцији "Перо" до сада је ухапшено 18 особа, а двије особе су под надзором СИПА-е.

Подсјећамо, из СИПА-е је данас саопћено да су током дана извршени претреси стамбених и пословних објеката, осталих просторија и покретних ствари на укупно 12 локација на подручју Бихаћа, Цазина, Сарајева, Зенице, Високог, Тузле и Источног Сарајева због постојања основа сумње да су лица осумњичена у овом предмету починила кривична дјела из члана 340. Кривичног закона Федерације Босне и Херцеговине „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелима члана 383. „Злоупотреба службеног положаја и овлаштења, члана 380. „Примање дара и других облика користи” и члана 272. „Прање новца“ истог закона.

Наведена активности проводе се по наредбама Кантоналног тужилаштва Унско-санског кантона и Кантоналног суда из Бихаћа.

Данашња акција је резултат петомјесечне истраге Кантоналног тужилаштва Унско-санског кантона која се води против 58 физичких и правних лица због Организираног криминала у вези са Злоупотребом положаја или овлаштења, Примањем дара или других облика користи, Кривотворењем исправе, Прањем новца и Утајом пореза.

Осумњиченима у овој истрази се ставља на терет постојање основа сумње да су у периоду од 2014. године до данас, на подручју Цазина, Бихаћа, Тузле, Зенице, Сарајева и Источног Сарајева, као организирана група проналазили особе којима су без одвијања наставног процеса издавали незаконите цертификате, те основношколске, средњошколске и високошколске дипломе, а заузврат примали новац.

На овај начин је у наведеном периоду издано више хиљада незаконитих диплома и стечена вишемилионска протуправна имовинска корист. Кантонално тужилаштво Унско-санског кантона је проводећи истрагу у протеклих пет мјесеци успјело документовати преко 300 изданих лажних диплома, наводи се из Кантоналног тужилаштва УСК.

(Н1)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Др, Мр

13.11.2019 17:34

Шта ће бити са тим дипломама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

13.11.2019 19:15

То једино Додик зна.Ускоро се оцекује посебна засједање НС Републике Српске по питању диплома.

Name

Моземо Ли

13.11.2019 21:26

поново купити дипломе након сто нам ове побуцају ко крме врецу.