Шта су обећали, а шта су испунили градоначелници?

Од укупно 735 обећања која су дали начелници и градоначелници 12 јединица локалне самоуправе у БиХ, а чије испуњавање прати Истиномјер, у три године у потпуности је испуњено њих 152, док готово половина (49%) датих обећања има велику шансу да буду испуњена до краја мандата у октобру 2020. године. Осим тога, 197 обећања или њих 26%, налази се у категорији средње вјероватноће испуњености, док 181 обећања (25%) има ниску вјероватноћу да ће бити испуњена до краја мандата. Ево шта су урадили градоначелници Бањалуке, Бијејине и Приједора и начелник Источно Ново Сарајево.

Република Српска 13.11.2019 | 14:46
Шта су обећали, а шта су испунили градоначелници?
У свом изборном програму из 2016. године, градоначелник Бања Луке, Игор Радојичић је дао укупно 106 обећања, од којих је за три године успио испунити њих 13, док су оцјену у прогресу добила 43 обећања. Започете су и активности на испуњавању још 42 обећања. И у трећој години мандата, градска управа Бања Луке бавила се путном и комуналном инфраструктуром, стипендирањем ученика и студената, стамбеним збрињавањем, изградњом дјечијих игралишта, унапрјеђењем рада градске администрације и др.



Трећа година мандата градоначелника Игора Радојичића протекла је у знаку пројекта “Бања Лука се гради” чијом реализацијом је отворено више јавних градилишта од којих се половина односи на нове велике пројекте. Неки од тих пројеката су изградња саобраћајнице кроз насеље Шарговац, прва фаза радова на изградњи објекта мјесне заједнице и полицијске станице на Лаушу, радови на изградњи кружне раскрснице код ресторана “Сирано”, изградња саобраћајнице у бањалучком насељу Петрићевац, а положен је и камен темељац за изградњу амбуланте породичне медицине у овом насељу. У оквиру пројекта „Бања Лука се гради“ започели су и радови на изградњи водоводне мреже у Мишином хану, а на подручју Чокорских поља почела је изградња водоводне мреже у оквиру пројекта “Вода И“ којим је предвиђена градња 56 километара нове водоводне мреже на сеоском и приградском подручју”.



Током треће године мандата градоначелника Бијељине, Миће Мићића направљен је одређени помак у погледу испуњавања датих обећања у односу на претходну годину. Међутим, од укупно тридесет, у цјелини су и даље испуњена само три обећања и то довођење питке воде у Модран, завршетак изградање вртића и школе у Лединицима и завршетак свлачионица и активирање фудбалског клуба.

Девет обећања добило је оцјену у прогресу, њих шест је започето, док у вези 12 обећања Истиномјер још увијек није забиљежио активности на њиховом испуњавању. Напредак у односу на другу годину мандата направљен је у реализацији обећања у вези измјештања аутобуске станице, заштите од поплава, завршетка индустријске зоне и завршетка Центра за социјални рад. Оцјеном започето оцијењено је испуњавање обећања на побољшавању услова рада у МЗ Голо Брдо као и изградњи спортске хале у Патковачи.



И градска управа Приједора на челу са градоначелником Миленком Ђаковићем, у протеклој години наставила је реализацију већ започетих пројеката, попут изградње водовода Црно врело, наставак изградње спортске дворане на Уријама, као и почетак хидрогеолошких истраживања на Томашичким језерима. Ипак од укупно 31 обећања, у трећој години мандата још увијек ниједно није испуњено, док је 6 обећања у прогресу, те је 11 оцијењено као започето. Незапочето је остало 12 обећања, док су 2 оцијењена као неутемељена.



Инфраструктурни пројекти, изградња градског трга, као и изградња спортске дворане били су фокус треће година мандата општинске управе Источног Новог Сарајева, односно начелника Љубише Ћосића. Начелник Ћосић је у својој предизборној кампањи дао укупно 36 обећања, од чега је за протекле три године испуњено њих четири. Значајнији прогрес забиљежен је у 14 обећања, док су 4 оцијењена као започета. Незапочето је остало 10 обећања, док су 3 оцијењена као неутемељена, те 1 као заустављено. Неки од незапочетих пројеката су завршетак галерије “Кућански”, изградња Аqуа парка, реконструкција Томића врела итд.



Крај друге и почетак треће године мандата Градске управе Требиња обиљежила је оставка градоначелника Луке Петровића, који је преузео функцију генералног директора “Електропривреде Републике Српске”. За Истиномјер је тада потврђено да ће Петровићев насљедник, актуелни градоначелник Требиња Мирко Ћурић наставити реализацију започетих пројеката. У трећој години мандата градска управа Требиња, осим на инфрструктурним, радила је и на реализацији пројеката која се односе на социјална давања, те унапријеђење туристичке понуде. 

Од укупно 76 обећања која прати Истиномјер, до сада је испуњено њих 18, започет је рад на испуњавању њих 31, а оцјену у прогресу добило је 12 обећања. Заустављена је реализација 3 обећања, а 10 обећања раније је добило оцјену неутемељено. Два обећања и даље имају статус није започето, а у питању су обећања која се односе на обезбјеђење градског архитекте и израде студије изводљивости за формирање одјељења Пољопривредног факултета.

(Истиномјер)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

БЛ

13.11.2019 13:54

Обећали су јагњиће прасиће музику и шатор све са народне грбаче, а добро и њима за остатак јагњића и прасића понијети кући, само да се докопају још даље пропасти народа и бораца у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обрен Шампион

13.11.2019 14:38

Шампион једног од ранијих истраживања био је тадашњи градоначелник Добоја, Обрен Петровић. Наиме, разлог зашто за мандата није испунио ниједно обећање био је прост - ништа није ни обећао! Замислите мороне, који су му дали апсолутну подршку и гласали по директиви, иако се човјек претходно није појављивао у јавности и никад није представио свој предизборни програм?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

13.11.2019 17:30

Ниста нису испунили. То сто су обецавали је само предизборно док се дограбе фотеље. Тако сви они раде пред изборима да виле и куле обецавају а народ глуп па све вјерује и гласа за њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељка

13.11.2019 23:22

Ста це обецати мозда крузни ток,а не мало погледа на ста лици град и улице и колико има цигана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

13.11.2019 23:31

Ста це договорити,код себе је у свом насељу промјенио расвету,а нама населио цигане и немамо тротоар,не могу дјеца до сколе доци а само 300 метара од центра

ОДГОВОРИТЕ