"ПДП 1999" је добојска прича, подржана режимом"

Нова странка, ПДП 1999, која је синоћ основана у Добоју, локална је прича која неће посебно уздрмати политичку сцену Републике Српске.

Република Српска 13.11.2019 | 11:13
"ПДП 1999" је добојска прича, подржана режимом"
Како у анализи наводи еТрафика, у посљедњих пет година само из Социјалистичке партије нису настале нове странке (што раније није био случај), а рекордер је свакако СДС, највећа опозициона странка, из које је настала Уједињена Српска Ненада Стевандића, Успјешна Српска Златка Максимовића, али и посланички клуб у прошлом мандату, СДС-К. Њено име било је садржано у Првој СДС, а са њима се идентификовали и Ствараоци РС.

У анализи се подсјећа да се крајем прошле године „поцијепао“ и владајући ДНС, након што су из њега избачени предсједник републичког парламента Недељко Чубриловић и још троје новоизабраних народних посланика, који су убрзо потом основали Демос и додаје да је чак и највећа странка у РС имала једно, додуше локално, цијепање, када је дио одборника из Прњавора кратко дјеловао у клубу названом „СНСД плус“.

Заједничко свима било је прозивање бивших странака да су се удаљиле од изворних идеја и програма, док су са друге стране употребљаване класификације о издаји, “папцима” те личним интересима, наводи еТрафика.

Међутим, треба истаћи да су све поменуте странке завршиле у неком облику у"загрљају" са Савезом независних социјалдемократа Милорада Додика.

Саговорници еТрафике истичу да ће нова партија ипак бити локална прича, која ПДП-у истинску штету може нанијети само у Добоју и Станарима или евентуално у још некој локалној заједници, али се неће рефлектовати на ниво Републике Српске.
Незадовољство Ђорђевића и Глигорића, бивших предсједника добојског ПДП-а, настало је након Бореновићеве одлуке да откажу подршку скупштинској већини у овом граду, чији је дио СНСД.



Међутим, треба имати у виду, како се наводи у анализи, да је данас на челу СНСД-а у Добоју бивши градоначелник Обрен Петровић, који је водио локални СДС, од убиства Бранислава Гарића 2009, а Ђорђевић и Глигорић са њим одлично су сарађивали.

Овај двојац очито сматра да Петровићева промјена страначког дреса није довољан разлог да се досадашња сарадња прекида.

Међутим, са врхом странке се сложио једини одборник ПДП-а у добојској скупштини, Слободан Васиљевић, који је кренуо дјеловати опозиционо. Ово се није свидјело Ђорђевићу и Глигорићу, који су Васиљевића искључили из странке, због чега је реаговао и сам Бореновић, распустивши одбор у Добоју те именовавши Васиљевића за повјереника...

Новинар Саша Бижић у разговору за еТрафику истиче да мотив за оснивање ове партије треба тражити управо у догађајима у Добоју те додаје да не очекује како ће ПДП 1999 створити веће проблеме Партији демократског прогреса.

“Не сумњам да ће они имати наглашен медијски простор за промоцију, непропорционалан њиховом значају, али, уколико ‘догурају’ до првих наредних избора, максималан домет може да им буде као у случају сличних верзија СДС-а, при чему мислим на Прву СДС и ‘Успјешну Српску’ и њихове резултате, мање од један одсто на нивоу РС. За Бореновићев и Иванићев ПДП, ако претпоставимо да желе да задрже јасан опозициони однос према актуелној власти у Српској, знатно већи изазов биће они кадрови – а њихов број није занемарљив – који резонују слично као и Синиша Ђорђевић, али немају намјеру да напуштају партију, већ ће изнутра покушавати да наметну улазак у аранжмане са СНСД-ом као званичну политику странке”, истиче Бижић.

Што се тиче Синише Ђорђевића и Тихомира Глигорића, додаје Бижић, чини се да је ријеч о специфичном случају, јер политичка правила из осталих дијелова РС, напросто, не важе у Добоју.



Синиша Ђорђевић био је један од важних људи Младена Иванића, чији је и био савјетник у вријеме када је он био премијер Републике Српске.

Добро обавијештени извори из тог града тврде да су то ипак "Обренови људи, чији "статисти" су углавном синоћ били на оснивачкој скупштини ПДП 1999.

Уз Ђорђевића, је и Тихомир Глигорић, некадашњи социјалиста, затим Додиков посланик, министар и директор, да би након смјене и жестоких критика на рачун Милорада Додика завршио у ПДП.



Глигорић није штедио ни Обрена Петровића, када је он у вријеме поплава, али и приступању Добоја турској заједници градова био изложен великим критикама, управо ових са којима Петровић данас заједно наступа.

Када је добојска градска скупштина донијела одлуку о приступању града “Заједници општина турског свијета”, Тихомир Глигорић је био један од политичара који се јавно успротивио овој одлуци и  у тексту на свом блогу изнио десет разлога због којих би тадашњи градоначелник Добоја требао поднијети оставку :

Зато што га нигдје није било у вријеме поплава, а најмање тамо гдје је морао бити.

Зато што се коначно појавио само да би својим јаранима намакао позамашне исплате за наводне послове изградње насипа, одвожење смећа итд.

Зато што се у периоду његове неприкосновене владавине у Добоју угасише скоро све фирме.

Зато што свој посао ради само пред изборе (асфалтира, уређује…)

Зато што је срамним поступањем у вези са спомен собом увриједио породице погинулих и сву борачку популацију.

Зато што сматра да је град његово приватно власништво и да може сам доносити све одлуке (па и ону о припајању турском свијету).

Зато што је препотентно убијеђен да му нико ништа не може, а понајмање народ који га наводно бира.

Зато што је спреман на све, од куповине папака до продаје магле свима и свакоме.

Зато што је од Добоја направио град без наде, огрезао у лоповлук и корупцију о којој се отворено прича.

Зато што очигледно не разумије да се ствари морају мијењати и да га је доста! 

Ипак вријеме ће показати да ли ће новоснована странка бити само кратког, локалног значаја или ће, у што је тешко вјеровати, постати, како су најавили, кохезиони фактор у политичком животу како би били "повезница" власти и опозиције у Републици Српској.

Оно што је очито, режимски медији су дали велики значај оснивању ове странке. па чак и са директним укључењима из Добоја у програм ЈС РТРС у вријеме трајања оснивачке скупштине. Зато није тешко закључити ко стоји иза ове нове добојске епизоде.

(БН)

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

мајстор

13.11.2019 10:32

Никад краја папцима лоповима издајницима.глигориц велика преливода,нисам се надо од њега.срамота,ста реци

ОДГОВОРИТЕ
Name

распад

13.11.2019 10:44

ПДП је у тоталном расулу а СДС не треба коментарисати. Довољно је реци да им је Саровиц предсједник

Name

Па Људи, Доста Је.

13.11.2019 11:08

Јели Није доста, само нељебовици основању неке странке, коце то да храни ! то народ немозе висе издрзати ," таква оптерецења.

Name

папак

13.11.2019 11:08

Глигорић ће отићи Додику. Иначе покрао је у Геодетској управи-РУГИП 12 милиона КМ (2007-2012) преко фирме Тодора Панића Геоинжињеринг-а, велики демагог са лажним докторатима (има их више) продао ССС-овцима дипломе ВСС.

Name

РУГИП

13.11.2019 11:13

Глигорић има само неку средњу школу, а остале титуле је све покуповао, од Руса и наших и касније другим продавао, иначе велики манипулант и лопов, само из РУГИПП је однио милионе, платио тужиоце и ослобођен.

Name

Деура

13.11.2019 11:39

Хоће Глиша опет у РУГИПП, па да управља земљишном мафијом, као некад (Деурић, Стојчин, Боса...) и згрће милионе, неможе да гледа како ови згрћу са Станковић-кумићем.

Name

боса

13.11.2019 11:45

Ако Глигор знатно ослаби ПДП, Додик га меће за директора РУГИПП, где је уходан, а отуда ће он поћерати земљану мафију, као фол да ту мафију разбије, а он их је и основао; први сарадник му био Деурић-Кум земљ. мафије.

Name

глигор богослов

13.11.2019 11:53

враћа се Глиша по трећи пут у РУГИПП да разбије земљишну мафију, јер се отргла Додику, а Тића то може средити, као раније, само чека да на конту буде 10 милиона. Проблем ће бити кумче Станковић, али оно ће се повући у мин. финансија као експерт, за криминал.

Name

инг геодез

13.11.2019 12:04

овај Глигорић је упропастио геодетску струку као дир. РУГИПП и опљачкао милионе тамо. По тој матрици сада ради Станковић, Деурић, Стојчин којега је довео у РУГИПП, тј организована крим земљ. мафија.

Name

Рале

13.11.2019 12:12

Распад сдс је створио РС а погледај сад у власти колико ј их је из сдс. Народ вили сдс али папци и издајници свога народа прелазе у издајнике. Да није папака била би друга власт а ови би били у прдекани.

Name

Ре мајстор

13.11.2019 12:16

Ниси се надо од Глигорица?!Па јес ти преспаво све ове године?!

Name

Бивси ПДП-овац

13.11.2019 12:53

Подрска овом двојцу, свака вам цаст за све сто радите јер треба неко да показе том Бореновицу да није све у функцијама и парама. Глигориц је један постен цовјек и то знају сви који га познају, а ја врло добро знам засто је направио овакав корак, зато сто је Бореновиц поцео да глуми главног Бају у ПДП-у, а наравно да нико нормалан то не мозе да поднесе зато је основана ова странка и зато сам ја бивси ПДП-овац, и дефинитивно своју подрску дајем Тихи и Синиси, а вријеме це показати ко је папак а ко не.

Name

Хахахахах

13.11.2019 12:58

Ууууу како се ова мафија из РУГИП-а препала да це се Глигориц вратити тамо.

Name

...РЕ

15.11.2019 07:00

Пошто је разбио скоро све партије у РС , већ увелико диктатор Додик ради на разбијању социјалиста и свог вјерног Пере Дјокића.

Name

Скептик

13.11.2019 10:35

Није то нипта ново, тако је разбијен и СДС још пре 20 година. Него, опозицијо, развалите и ви исто тако СНСД на два или три дијела!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.11.2019 10:57

Није то ништа чудно па погледајте Павића као само он невиди шта му ради МД али мора са њим јер овај каже , само нека неко проба изаћи ис странке па ћемо видјети али да се није превише заиграо.

Name

Реално

13.11.2019 12:55

Па развалили би да зеле, али не зеле, боли их уво за народ њима је овако супер,само прицају а имају огромне плате, и засто да се муце.

Name

Зоран

13.11.2019 10:39

Ђорђевић је тешки демагог који 20 година није успио прећи цензус на локалним изборима а Глигорић је вјероватно уцјењен судским процесима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

13.11.2019 13:20

За Глигорића важи.... Не лаје куца ради села већ ради себе. Шта је све говорио, а а сад пљује на своје изјаве.

Name

Тривун

13.11.2019 10:45

Тихимир Глигорић је био директор Геодетске управе у вријеме када су сва рудишта Рудника угља Станари по изводу из судског регистра о спајању Хамовићевих Рудника и Термоелектране без накнаде пренешена у власништво новоосноване фирме Рудник и термоелектрана и заложени као гаранција за кинеско улагање. То је јединствен слулај у правној пракси да се имовина једног субјекта - старог Рудник угља - по правном послу измађу трећих лица - ЕФТ Рудник угља и Термоелектрана - без његове воље и сагласности пренесе и промијени земљшнокњижно стање. Дакле, го криминал који по грубости апсолутбо приличи Додиковом режиму. Зато друг Тихо никада није издржао казне изречене због наводне злоупотребе станова, то је била прљава представа за опљчкани народ. Исто тако, нови ПДП је само прелазно рјешење да се овај поуздани слуга заобилазним путем уклопи у режим коме сво вријеме вјерно служи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

13.11.2019 10:51

Виде да је пдп постао опасан по њих, сад је на народу хоце ли за папцима или за боље сутра њихове дјеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.11.2019 10:53

Јадни су животи овог народа и бораца РС, слика говори све о њиховим фацама, које су то штеточине које се високо уважавају у опремљеном са грбаче народном амбијенту. код свега пропалог са њима у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

13.11.2019 10:54

Задње 3 реченице овог горе поменутог теxта су кључне да се схвати о чему се ради. Паре,положај,статус,привилегије све за паре,све преко туђих леђа,а ...,кад дође јануар онда Христос се роди!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

13.11.2019 10:57

Бора Дјордјевиц казе"Продане Дусе Могу Да Ми Пусе"

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

13.11.2019 12:34

погледајте Обрена,поглед и фаца говоре више од милион ријечи. Понизни полтрончић савија се око нога и цвили као куче.Фуј дно дна.

Name

Били

13.11.2019 10:58

Нека Додо разваљује ста хоце ал неце докле хоце стице га правда народна негине му Голи Оток, зиви били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педја

13.11.2019 13:14

Јос црње од голог отока! 100%

Name

ТТ

13.11.2019 11:04

СДС је бог а сав сљам нека иде у бакинце

ОДГОВОРИТЕ
Name

добојлија

13.11.2019 11:05

Јадни сте ви сви политицари отидјите на аутобуску станицу и видите гдје иду омладина дзаба вам све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука

13.11.2019 11:08

Јел овај кретен Глигорић пишки или каки прво се накрао у Геодетској управи па онда против Миле Миле је криминалац па ссд опет са њим ма треба вас све редом похапсити и направити нови ГОЛИ ОТОК бандо лоповска .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дно ДНА

13.11.2019 11:22

Све мој до мог . Све папак до папка

ОДГОВОРИТЕ
Name

фаре

13.11.2019 11:26

колико има нових зграда у добоју толико обрен има станова наравно не воде се на њему

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста реци.

13.11.2019 11:31

Партија Добојских папака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛАН

13.11.2019 11:42

Послије оваквих дешавања мислим да је Додик у праву када својима каже само мрдните ја сам вам све дао.Боље и то него да лажу народ лажном демократијом , бригом за боље сутра. Барем је човјек искрен п изволите.на крају све је ово јадно и жалосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

13.11.2019 13:35

Цитам твој коментар и размисљам. Па стварно си у праву. Овај дрвосјеца из Бакинаца макар све отворено казе, а ови остали глуме препостење, демократију и ста све не, а мајку би родјену продали за паре.

Name

ИСТИНА

13.11.2019 11:43

Заборављате да је и ДНС насто практично од СДС јер некадашње НСРС Билане Плавшић је настао одвајањем од СДС, а послије ДНС цијепањем НСРС. У шуштини свима је иста база и сви гледају свога посла, а народ нестаје и сваки дан сиромашнији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма Да

13.11.2019 11:45

Добој промијенио име сад се зове ПАПАК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

13.11.2019 12:15

хоцемо ли цијепати и СНСД и ту има посла ста се цека

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.11.2019 13:35

Теско. Код њих другације стоје ствари.

Name

борац

13.11.2019 12:20

Дјубрад богате се на насим зртвама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тхе Енд

13.11.2019 12:26

Ма ова прица висе није вриједна пазње,ово је приватна странка два цовјека који на овај нацин показују лојалност Баји и Обрену,ни у Добоју неце добити висе од 100 гласова.Њихов је циљ да убаце своје људе у бирацке одборе и медју посматраце-да тргују,и евентуално заварају неког старијег и слабовидог гласаца ПДП-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко краљевиц

13.11.2019 12:47

Како настану тако и нестану и заједно са њима испушени политичари тј. папци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пр

13.11.2019 13:05

САД ИМАМО И 2 СНСД-А: СНСД С ХОЛЕСТЕРОЛОМ8ПРАСИЋИ И ЈАГНИЋИ) И СНСД БЕЗ ХОЛЕСТЕРОЛА

Name

Тарзан

13.11.2019 13:51

Продане дусе могу да ми пусе.Бурле увијек закухава прије избора.Као политицар је нула,интелигенција нула.Моје мисљење је да мозе само да продаје бостан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неутралан

13.11.2019 15:20

Глигориц је искусан стари вук и урадице висе него сва килава опозиција за народ и Републику. Зиви били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

14.11.2019 00:15

Папци свих партија се ујединили.

ОДГОВОРИТЕ