Политичари ЕУ због лошег рада пред судом?

Политичари Европске уније нису заштићени. Због лошег рада и непоштовања Закона завршавају на суду. То су све чешће вијести које пуне новинске насловнице.

Свијет 12.11.2019 | 20:15
Политичари ЕУ због лошег рада пред судом?
''Три њемачке породице пољопривредника изводе канцеларку Ангелу Меркел пред суд, тврдећи да њена влада не чини довољно у борби против климатских промјена''.

''Пред Европским судом правде, по свој прилици, наћи ће се Њемачка, Велика Британија, Шпанија, Француска и владе још пет земаља ЕУ, чији су планови за смањење загађености ваздуха Бриселу неубједљиви.''

''Мађарски политичар пред судом због шпијунаже.'' – само су неки од новинских наслова.

И док на Западу постаје уобичајено да тужбом натјераш власт да преузме одговорност за лош рад било због климе, ваздуха или шпијунаже, код нас се та врста одговорности не назире, ни када власт крши Устав и законе. Афере два папка, погрешне дијагнозе са смртним исходима, директори без одговарајуће стручне спреме који предузеће воде у дугове, приватизације, пљачке милиона марака.. Много је примјера несавјесног рада, али ниједног примјера одговорности и полагања рачуна јавности. Још мање одговарања пред судом.

''У развијеним парламентарним демократијама Удружења грађана су јака и њихова права су велика. Када се удружу уз право и правду која је на њиховој страни и те како могу да се изборе за своја прва и интересе. У БиХ то није случај, јер је низак ниво развијености политичке културе наших грађана'' – рекао је политиколог Велизар Антић.

У Њемачкој су довољне и три породице да изведу канцеларку пред Суд. У БИХ 100 или хиљаде грађана који организују протесте како би, барем, покушали утицати на власт да ради, прије свега, у корист грађана или натјерати да одговора за пропусте, криминал и корупцију, етикетирани су као издајници или непријатељи.

Сваки излазак на улицу представљен је као покушај обојене револуције. Код нас се кажу политиколози ниво свијести када је у питању преузимање одговорности неће ускоро промјенити.

''Мислим да се не може ускоро очекивати позитивна промјена, барем у периоду од пет или шест година. Можда за 15. година када млади људи схвате шта се дешава са њиховом земљом.'' – каже политиколог Дарко Кузмановић.

Судска, законодавна и извршна власт – три нивоа, али иста каса. Забог тога се према мишљењу многих и не може очекивати да судска власт покрене поступак против неког функционера из извршне власти. Јер и извршна власт толерише чињеницу да у правосуђу постоје тужиоци који су претходно осуђивани или су уплетени у неке афере. Нико не смије поставити ни питање погрешних пресуда.

''Највеће пљачке , злочини и убиства нису рјешени, али они прикажу статистички да су успјешни. Кад први главни тужилац буде одговарао за нерад својих тужилаца, онда ће се промјенити ситуцаија, а они се сада осјећају заштићеним'' – каже новинар Горан Обрадовић.

Заштићеним се зато не осјећају грађани који се и због протеста или указивања на корупцију могу наћи на оптуженичкој клупи, за разлику од политичара који И кад крше закон не иду у затвор или пред судију.



БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар