Предизборни бенефицирани радни стаж?!

У Републици Српској рудари на површинским коповима, медицинари изложени зрачењу, радници на опасним пословима у шумарству и хемијској индустрији немају бенефицирани радни стаж, али су зато ову повластицу добили запослени у бањалучком “Водоводу”, те ће за сваких годину дана проведених на радном мјесту имати бонус од два мјесеца стажа, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 12.11.2019 | 19:57
Предизборни бенефицирани радни стаж?!
Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Душко Милуновић сматра да је рад у „Водоводу“ опасније и теже радно мјесто од површинског копа у руднику, радиологије или асфалтирања пута на плус 40 степени.

Министар је рјешење потписао на приједлог Комисије за утврђивање радних мјеста на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем.

По том основу, прије осталих, у пензију ће моћи радници „Водовода“ ангажованих на пословима одржавања канализационе мреже и прекопа, на помоћним пословима у Одјељењу за изградњу и одржавање канализационе мреже као и радници ангажовани на специјалним возилима.



Закон о пензијском и инвалидском осигурању РС каже како се у стаж осигурања са увећаним трајањем рачуна вријеме у којем је осигураник радио на нарочито тешком, опасном и по здравље штетном радном мјесту односно послу, као и на радном мјесту на којем послије навршења одређених година живота не може успјешно да обавља своју професионалну дјелатност .

Степен увећања стажа зависи од тежине, опасности и штетности рада, односно од природе посла, а може износити највише 50 одсто.

Иначе, захтјев за утврђивање радних мјеста на којима је бенефицирани стаж може да поднесе послодавац, инспектор рада, синдикат или заинтересовани радник а коначној одлуци треба да претходи детаљна анализа која оправдава захтјев.

Радници се прже на 1.000 степени
У Синдикату металске индустрије и рударства РС сматрају како је има много тежих и опаснијих послова у овом сектору а гдје радници немају ову привилегију.

„Радници у зворничкој „Алумини“ који раде на пећима гдје се остварују температуре и до 1.000 степени Целзијуса би свакако требали имати увећан стаж али у складу са процјенама ризика то није предвиђено“, каже за ЦАПИТАЛ Тане Пеулић, предсједник  синдиката.

Према његовим ријечима у цијелом сектору који покрива ова организација једино неколико радника из ливнице челика у Бањалуци има увећан стаж на основу отежаних услова.

Доктор Миодраг Фемић, предсједник Струковног синдиката доктора медицине РС нам је потврдио како ни “бијели мантили” немају овај вид бенефита.

“Постоје неке олакшице по питању услова рада, попут краћег радног времена и слично али бенефицирани стаж не постоји. Боримо се да се то промијени али за сада без успијеха”, казао нам је Фемић.

(Цапитал)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

МАРТИ МИСТЕРИЈА

12.11.2019 19:48

То је изгледа још један предизборни трик,после јагњића и прасића,пред локалне изборе у БЛ,вјероватно имају велики бр.запослених.Онако приземно,шугаво доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

12.11.2019 21:08

Посебан неки водовод. Ста је са другим градовима? Само у БЛ бенефициран стаз ?

Name

Ј Е Ф Т О

12.11.2019 21:11

ДА ЛИ МОЖЕ НЕКО СТАТИ У КРАЈ СИСТЕМАТСКОМ УНИШТАВАЈУ ПОШТА СРПСКЕ ОД СТРАНЕ КАДРОВА УЈЕДИЊЕНЕ СРПСКЕ МИЛАДИНА РАДОВИЋА И СНЕЖАНЕ МАРТИЋ. УКОЛИКО НАСТАВЕ ОВИМ ТЕМПОМ РИЈЕШИЋЕ ПИТАЊЕ НЕЗАПОСЛЕНОСТИ У РЕПУБЛИЦИ ДО НОВЕ ГОДИНЕ.

Name

ВУЧЕТА

12.11.2019 21:39

Ма чувај фотеље, ко ј..е раднике.

Name

Последњи кинески цар

13.11.2019 04:51

Надам се да ће се наћи неко, ко ће затражити оцијену уставности овог министровог рјешења, као и Закона који је регулисао да се припадницима полиције при одласку у пензију, код одређивања висине пензије "рачунају 5 најбољих година" у којима су остварили најбоље плате односно најбоље уплате ПИО доприноса. И у једном и у другом случају ради се о дискриманцији осталих запослених, јер је полиција већ награђена бенефицираним радним стажом. Са друге стране, припадницима ВРС је дато право на стаж осигурања у двоструком трајању, међутим за тај стаж није уплаћен допринос па су људи још и кажњени што су били у војсци. Ни једна област није уређена како треба, а највећи хаос је у пензијском осигурању те у здравственом осигурању гдје је посебна прича здравствено осигурање лица старијих од 65 година. Гарантујем да је лакше добити Нобелову награду него у Републици Српској здравствено осигурати лице које је старије од 65 година.

Name

Хемичар

13.11.2019 05:14

Па морате их разумјети људи раде са пираленом а то је опасно...

Name

милош

13.11.2019 06:23

Да ли неко зна када ће радник хитне помоћи као свугдје у свијету имати бенефицирани радни стаж и отежане услове рада или ће се наставити бјежанија из тих служби.

Name

Вјецити опозиционар

12.11.2019 20:16

Хоће да приволе комуналне раднике да гласају за секту. Гдје је крај лудости, Боже сачувај и будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.11.2019 21:09

Па 100% запослених у Бањалуцком водоводу и јесу запослени из разлога јер су активно радили на обезбјеђивању сигурних гласова за СНСД-е... Директор је један од најблизих Радојицицевих сарадника...

Name

Xx

12.11.2019 20:45

Ово нема везе са здравим разумом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука

12.11.2019 21:09

БАЊА ЛУКО ИЗАДЈИ И ОСЛОБОДИ СЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

12.11.2019 22:40

Министар и сви ти који су донијели тај закон су за психијатрију и то истог цаса,будала до будале,конплет министарство рада за психијатрију,код њих у изради закона уцествују сефови слузби одрзавања као Давор нпр.кафе куварице јос им само хвале спремацице,дно дна!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ббб

12.11.2019 23:08

Одавно је све са овом црвеном кугом постало бесмислено... Само им треба заврнути све кредитне линије...па ће се измедју себе уништити. овако, образ као дјон

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕНА

13.11.2019 18:00

ОВО НИГДЈЕ У СВИЈЕТУ НЕМА,САМО БЈЕЗИТЕ ОДАВДЕ, КО МОЗЕ НАРАВНО

ОДГОВОРИТЕ