Демонстранти блокирали прелаз на граници

Француска полиција ухапсила је данас 18 демонстраната који се боре за независност Каталоније.

Свијет 12.11.2019 | 18:50
Демонстранти блокирали прелаз на граници
Полиција је користила сузавац и палице како би растурила демонстранте који су више од 24 сата блокирали главни гранични прелаз између Француске и Шпаније.

Полиција је потом почела да односи возила и отпад и најавила поновно отварање пута за саобраћај неколико сати касније, пренео је АП. Полицијска акција изазвала је мање сукобе с демонстрантима, а регионална управа је саопштила да нико није повређен у операцији која је трајала цело јутро.

Неколико стотина демонстраната остало је око прелаза Ла Жонкуера, а поред њих је стајала шпанска каталонска регионална полиција. У једном тренутку је ка гомили демонстраната кренуо камион који су окупљени протестанти гађали.

Планирани тродневни протест почео је јуче, организовала га је тајна активистичка група под називом Демократски цунами, која је организовала многе протесте, од којих и неке насилне, а након што је десетак каталонских сепаратистичких лидера осуђено прошлог месеца због акција за независност Каталоније.

Администрација за регион Источних Пиринеја на југу Француске саопштила је да је операција растурања демонстраната изведена у тесној сарадњи са Шпанијом.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Е

13.11.2019 07:00

Виђесте ли ону силну демократију? Од како је кика и вијека пилиција је постављена да млати. Шта кажу наши душебрижници на ово?

ОДГОВОРИТЕ