НСРС тражи укидање ОХР-а и право на самоопредељење

Парламент Републике Српске рано јутрос одбацио је бонска овлаштења и тражи укидање ОХР-а, поништавање раније донесених неуставних одлука високог представника и тражи право на самоопредељење . . Подржана је   сарадња са НАТО-ом и њеним кључним чланицама на питањима безбједности, али се противи чланству БиХ у НАТО.

Република Српска 12.11.2019 | 07:46
НСРС тражи укидање ОХР-а и право на самоопредељење
Народна скупштина Републике Српске усвојила је Информацију о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Српске у којој се наводи да институције Републике Српске имају обавезу да инсистирају на досљедном спровођењу Дејтонског споразума, нарочито Анекса четири - Устава БиХ.

Посланици су јутрос усвојили закључке владајуће већине у којима се истиче да Народна скупштина одбацује све акте који су противуставни и нису у складу са Општим оквирним споразумом за мир у БиХ.

Народна скупштина Републике Српске наставиће да дјелује у складу са основним уставним начелом према којем је БиХ настала Дејтонским споразумом и према којем је састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/.

Према усвојеним закључцима, ставови и активности који нису у складу са овим основним уставним начелом доводе до нарушавања уставноправног поретка БиХ, Републике Српске и ФБиХ, те угрожавају мир и стабилност.

У закључцима се наглашава да сваки удар на конститутивне народе и равноправне ентитете Народна скупштина Републике Српске сматра ударом на Дејтонски споразум и уставноправну структуру сложене државне заједнице БиХ, као и да ће Народна скупштина Републике Српске реаговати на све противправне и противуставне акте и активности домаћих и страних фактора усмјерене на урушавање и измјену Дејтонског споразума.

БиХ је настала сагласношћу Републике Српске и ФБиХ и само сагласношћу оба ентитета може и постојати, због тога је било каква тежња за измјеном сложене дејтонске структуре апсолутно недопустива и може довести до нежељених посљедица, истиче се у усвојеним закључцима.

Народна скупштина Републике Српске захтијева од страна потписница и свједока Дејтонског споразума, као и од свих представника међународне заједнице да реагују на доношење аката који позивају на разградњу Дејтонског споразума, као и на сваку активност која је противна његовим одредбама и принципима, те да омогуће покретање неопходних процедура којима ће се БиХ, Република Српска и ФБиХ вратити у предвиђене оквире овог међународног споразума.

У случају изостанка реакције страна потписница, свједока Дејтонског споразума и представника међународне заједнице на покушаје разградње Дејтонског споразума, Народна скупштина Републике Српске ће приступити доношењу новог Устава Републике Српске, о којем ће се изјаснити и грађани на референдуму. Нови Устав Републике Српске засниваће се на изворним принципима Дејтонског споразума и омогућиће Републици Српској поврат одузетих надлежности и функционисање у складу са Дејтонским споразумом, истиче се у закључцима.

Народна скупштина Републике Српске задужује надлежне институције Републике Српске да, без одгађања, предузму неопходне активности с циљем припреме свеобухватне информације о околностима и активностима које су довеле до доношења одлуке о давању сагласности Републике Српске на споразуме о формирању Закона о одбрани БиХ, Закона о индиректном опорезивању БиХ, Закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ, као и других закона којима су дерогиране надлежности Републике Српске, као и оних закона који су наметнути од високих представника у БиХ и којима се угрожава уставно-правни положај Српске загарантован Дејтонским споразумом.

У закључцима се напомиње да ће Народна скупштина Републике Српске реаговати у погледу одређивања будућег статуса Републике Српске у случају било каквих настојања противуставне територијалне реорганизације БиХ и било каквих активности на урушавању територијалне организације града Источно Сарајево, "као и у случају свих других активности усмјерених на трансформацију и деконструкцију Дејтонског споразума и структуру државне заједнице која је њим створена".

Народна скупштина Републике Српске као носиоце суверенитета прихвата само ентитете и конститутивне народе у БиХ, те било какво наметање суверенитета изван тога има неуставан и антидејтонски карактер. БиХ посједује ограничени и изведени суверентитет који се огледа у дјеловању према трећим државама. Унутрашњи суверенитет припада Републици Српској и ФБиХ, наглашава се у закључцима.

С тим у вези, Народна скупштина Републике Српске, као најважније начело Дејтонског споразума и његовог Анекса четири истиче права конститутивних народа у складу са принципима Устава БиХ и међународних докумената који промовишу права народа, а који су дио уставног система у БиХ, укључујући и право на самоопредјељење, што у оквирима Дејтонског споразума подразумијева очување дејтонске структуре и широке аутономије ентитета.

Надлежности БиХ утврђене Уставом БиХ су ограничене и таксативно набројане у члану 3 тачка 1, док су надлежности ентитета све оне које Уставом БиХ нису изричито додијељене нивоу БиХ. То потврђују и механизми заштите ентитетских права као и права конститутивних народа.

У случају негирања права народа на самоопредјељење које је прокламовано Повељом УН и даљој подршци активностима које воде разградњи Дејтонског споразума, Република Српска задржава право да коначно одлучи о свом будућем статусу, наводи се у усвојеним закључцима.

Народна скупштина Републике Српске одбацује свако дјеловање које је усмјерено на измјену изворног Дејтонског споразума и његовог Анекса четири - Устава БиХ, који је темељ постојања и рада свих институција и званичника на нивоу БиХ, те ће, како се истиче, свако дјеловање које није у складу са Уставом БиХ у будућности имати одговарајућу реакцију из Републике Српске.

Дјеловање супротно ставовима Народне скупштине Републике Српске као највишег законодавног и уставноправног органа Републике Српске, сматраће се угрожавањем суверенитета и уставног поретка Републике Српске. Такве активности треба одредити као кривично дјело по Кривичном закону Републике Српске, додаје се у усвојеним закључцима.

Закључцима се обавезују представници Републике Српске у Предсједништву БиХ, у Представничком и у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ и у Савјету министара, да не учествују у мијењању Пословника о раду и других аката на начин да се тим измјенама смањује број предвиђених српских гласова и гласова из Републике Српске за доношење одлука из њихове надлежности.

У усвојеним закључцима се наводи да је у БиХ годинама на дјелу систематска и нелегална унитаризација чињена неправним поступцима високог представника уз брутална кршења уставне структуре БиХ. Народна скупштина Републике Српске не прихвата активности које воде неуставној унитаризацији БиХ, те "захтијева од свих носилаца власти, како у Републици Српској, тако и у заједничким институцијама државне заједнице БиХ, да све своје активности усмјере на поврат уставних надлежности ентитета".

Према усвојеним закључцима, Народна скупштина Републике Српске ће, сходно поштовању суверенитета и владавине права, покренути иницијативу за укидање Канцеларије високог представника.

"Постојање и дјеловање високог представника, као неизабраног страног званичника без икакве одговорности, који је присвојио неограничена извршна, законодавна и судска овлашћења која не подлијежу никаквој ревизији, представља кршење Анекса 10 Дејтонског споразума којим су јасно прописане надлежности високог представника", истиче се у закључцима Народне скупштине Републике Српске.

Анекс 10 Дејтонског споразума којим је, сагласношћу ентитета који чине БиХ, установљена функција високог представника и дефинисан његов законски ауторитет, не садржи одредбе које му дају овлашћење да издаје било какве обавезујуће одлуке. Неприхватљив је и непродуктиван даљи останак и понашање високог представника у БиХ, чије изјаве чешће доприносе неспоразумима него споразумима у БиХ, додаје се у закључцима.

Народна скупштина Републике Српске одбацује "бонска овлашћења" високог представника као потпуно неуставна, незаконита и нелегитимна, будући да њихова примјена представља флагрантну повреду уставноправног поретка БиХ и кршење основних људских права, као и међународних инструмената за њихову заштиту.

Народна скупштина Републике Српске покренуће питање састава и начина рада Уставног суда БиХ, за који је наведено да нема легитимитет због присуства страних судија у саставу Уставног суда, који више политичким него правним дјеловањем наносе немјерљиву штету Републици Српској.

Према усвојеним закључцима, неприхватљиво је даље присуство страних судија у Уставном суду БиХ јер ниједна земља у свијету нема у свом уставном суду мјеста резервисана за стране судије, што само доказује да БиХ није суверена земља. Присуство страних судија у Уставном суду неспојиво је са опредијељеношћу за европску будућност БиХ. Уставни суд БиХ у пракси има и друге надлежности које су атипичне у модерном уставном судству, које још проширује, што је апсолутно недопустиво.

Влада Републике Српске задужена је да покрене преговоре са Владом ФБиХ с циљем ургентног усаглашавања закона о Уставном суду БиХ, којим ће бити регулисан његов састав и функционисање у складу са темељним принципима Устава БиХ, те "отклоњене све препреке за даљи напредак државне заједнице према ЕУ" и да у наредном периоду "припреми закон о рехабилитацији свих незаконито смијењених лица из Републике Српске који су смијењени одлукама високих представника".

Народна скупштина Републике Српске задужује Владу Републике Српске и друге надлежне институције да покрену реформу институција правосуђа на нивоу БиХ - Суда БиХ, Тужилаштва БиХ и система Високог судског и тужилачког савјета, које је високи представник наметнуо незаконитим одлукама, супротно Уставу. Закон о Суду БиХ мора да спријечи проширену надлежност суда у односу на кривичне законе ентитета, те да омогући формирање независног апелационог суда чија ће надлежност бити ограничена на предмете Суда БиХ, додаје се у закључцима.

У закључцима Народне скупштине наводи се да су реформе нужне и да би се обезбиједило да Тужилаштво БиХ буде независно, одговорно и ослобођено доминације једне политичке странке или конститутивног народа или утицаја међународне заједнице. Ентитетске институције треба да имају овлашћења у погледу именовања и надзора над ентитетским судијама и тужиоцима, а надлежност у погледу судија и тужилаца на нивоу БиХ треба да буде равномјерно распоређена између ентитетских институција.

Влада Републике Српске задужена је да анализира ефекте неуставних преноса надлежности са ентитета на ниво БиХ, укључујући надлежности пренесене путем тзв. међуентитетских споразума у области одбране и индиректних пореза, те да о томе извијести Народну скупштину, с циљем покретања разговора између ентитета и легитимних представника конститутивних народа о преиспитивању њихове ефикасности.

Посебно, Народна скупштина Републике Српске задужује Владу Републике Српске да изврши припреме како би се омогућило евентуално издвајање из ПДВ система БиХ и отварање посебног рачуна за ПДВ Републике Српске, будући да радом Управе за индиректно опорезивање БиХ, као и начином расподјеле прикупљених средстава, настаје штета за Републику Српску и њене грађане.

Народна скупштина Републике Српске наставиће да дјелује у складу са Резолуцијом о заштити уставног поретка и војној неутралности којом се Република Српска обавезала на војну неутралност.

Парламент Републике Српске подржава сарадњу са НАТО-ом и њеним кључним чланицама на питањима безбједности, али се противи чланству БиХ у НАТО, најприје због тога што неприхватљивим сматра формирање НАТО границе према Србији, као и због огромних трошкова које би приступање овом савезу произвело за Републику Српску и БиХ. У случају насилних покушаја приступања БиХ НАТО савезу, Република Српска ће одржати референдум на којем ће грађани одлучити о чланству Републике Српске у било каквим војним савезима, наглашава се у закључцима.

Закључке су потписали шефови посланичких клубова СНСД-а, ДНС-а, СП-а, ДЕМОС-а, НДП-а и Уједињене Српске, чији посланици су то рано јутрос и изгласали.

Након што су усвојени закључци, окончана је посебна сједница Народне скупштине Републике Српске.

(Срна)

Коментари / 78

Оставите коментар
Name

РС = Резерват за Србе

12.11.2019 06:50

Остаце РС на крају ко рак-рана на ткиву Европе, Резерват за Србе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

12.11.2019 08:02

Немам ниста против!

Name

...РЕ

12.11.2019 08:04

Сад ће Инцко да се забрине и оштро осуди ову спрдњу од закључака!

Name

Устав БиХ

12.11.2019 08:10

Члан И Босна и Херцеговина 1. Континуитет Република Босна и Херцеговина, чије је званично име од сада "Босна и Херцеговина", наставља своје правно постојање по међународном праву као држава, са унутрашњом стру- ктуром модифицираном овим Уставом, и са постојећим међународно признатим границама. Она остаје држава чланица Уједињених народа и може као Босна и Херцеговина задржати чланство или затражити пријем у организацијама унутар система Уједињених народа, као и у дру- гим међународним организацијама.

Name

САЛЕ СЛОВЕНАЦ

12.11.2019 08:13

СТА ЦЕКА ЛУКАЦ И БРАТИЈА ИЗ ДРВАРА СА СВЕ ЦРВЕНИМ КОМБИЈЕМ, ГРАОВА, СРПЦА, МРКЕЊИЦА ...НАМА ИЗВЕСТИ УДАР

Name

Ре

12.11.2019 08:14

Појо вук магарца.. представа за снсд гласаце.. ето усвојили су и ста сад? Једно Велико ниста.

Name

Ре

12.11.2019 08:18

Неце пријатељу мој ова РС преживјети Додика... Ово је увод у укидање ентитета и централизацију БиХ. Живи били па видјели...

Name

Мицо

12.11.2019 08:30

БиХ је дрзавна заједница и нема никакав унутрасњи суверенитет,унутрасњи суверенитет припада дрзавама цланицама дрзавне заједнице БИИХ

Name

Страсно...

12.11.2019 08:33

Додик је званицно поцео укидање РС.Ово је русење Дејтона и гурање прста у око јацем од себе.Оно сто смо сацували Слобиним потписом у Дејтону, сад цемо изгубити.Дзаба људи изгинусе.Бојим се де це се ускоро РС исто као и РСКрајина ,само спомињати са залом у пјесмама. Сада његов друг Цавиц и Хрвати ликују-добисе рат без борбе .

Name

075

12.11.2019 08:47

Порука Бошњацима из Сарајева и Кантона Сарајева да што прије отпустите све Србе из "бољег" ентитета, нека их мало Милорад храни јер храните "гује у њедрима" и сјетите се најдуже опсаде у повијести ратова!!

Name

ре

12.11.2019 08:54

Ово су добри закљуци .Трба се вратити у оквире устава и закона јер само тако моземо да идемо напред без устава и закона наступа анархија.Укинути све неуставне и нелегалне заједницке институције суд БИХ и тузиластво,сипу,осу,ОС БИХ и бројне агенције итд итд све сто није превидјено законом и уставом треба укинути и вратити се на изворни дејтонски споразум само ако се будемо кретали у оквиру закона и устава мозе бити боље инаце све ово сто је било до сада је пут у анархију

Name

ре страсно

12.11.2019 08:57

Неце ниста РС да изгуби само се врацамо на слово договора из Дејтона.Укидају се све заједницке институције које нису договорене у Дејтону и нема их у дејтонском уставу те су нелегалне и неуставне као сто је суд и тузуиластво БИХ,СИПА,ОСА,ОС БИХ, и бројне друге агенције на нивоу БИХ и настављамо у да се крецемо у оквирима устава и закона

Name

неправници

12.11.2019 08:58

За тзв. правнике који раде у НС и који су овако неписмено формулисали захтјеве, треба дату црвени картон и растјерати то. Инаце идеја је добра

Name

Бошњак

12.11.2019 09:44

Људи моји нама треба прица о економији, привреди, фабрикама, младост оде а ови Серу о глупостима, оста пуста цијела БиХ , од Купреса до Грахова нећете 5 људи и аута срести , исто тако у источној Херцеговини, огромна територија пуста, кога ове будале салтају висе. Направимо револуцију сви заједно да ову багру скинемо с власти Бакира, Додика, Цовица и остале, они покрали све а ми гладујемо

Name

Ре: ре страсно

12.11.2019 10:27

Какво црно врацање?? Тако се и блентави Милан Мартиц инатио,крајиски богатаси прије Олује нагулили у Србију,а народ награбусио.Миле се игра судбином РС. Заборављас да је Бог високо,а Русија далеко.Слобо Милосевиц је имао и јацу и бројнију војску од Србије данас,па остави Крајину на цједилу.Мјесто да цувамо ово сто имамо,ми се инатимо и глумимо силу.

Name

ре

12.11.2019 10:47

Договорено се мора постовати ако се не постује устав и закон онда наступа анархија и насиље .А на такав сценарио нетрабас ни помисљати Алија је имао много јацу војску и подсрку НАТО пакта па је остао на 23% и није унистио Србе и РС

Name

РЕ

12.11.2019 10:52

Ко год мисли да ће вратити изгубљене и пренесене надлежности грдно се вара, дејтонски мировни споразум је све предвидио па и пренос надлежности, све надлежности су прошле парламент и све могуће блокаде, ти закони су изгласани и повратак није могућ. Сјећам се ја добро СНСД-овог рекламног билборда "војско вољно", ко не сјећа то је његов проблем. Ово је најобичније млаћење празне сламе, то се дешава већ преко 10 година и ништа необично, РС економски пропада, а то и јесте некоме циљ

Name

Ре Мицо

12.11.2019 10:54

Супер, па зашто је онда РС још у БиХ? Зато што волите БиХ и нећете другачије? Не испадај будала него се информиши, прочитај нешто, а везано за ову тему нпр. Устав БиХ!

Name

Дејтон (изворни)

12.11.2019 10:58

Анекс 4, Устав БиХ, тачка 1 Континуитет БиХ ,,,позз

Name

Горан

12.11.2019 11:34

Ајмо Срби, гледамо само себе и само себе. Какав заједнички живот, каква мултикултуралност, само интерес српског народа и оних који хоће у српској држави да живе.

Name

Ре

12.11.2019 11:51

Па ово је РАТ

Name

ре Мичо

12.11.2019 13:05

Што је баби мило то јој се и снило:Па Мичо неби било на одмет да прочиташ УставБИХ илити Анекс 4 Дејтонског споразума и прву страницу истог.Ако немаш јави да ти пошаљем комплет Дејтонски споразум.

Name

Салаука

12.11.2019 06:51

Теско нама са овом владом сто пиша уз вјетар, нећемо далеко догурати сањима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

12.11.2019 09:04

Цитајуци ово,сјетих се 1994.и изјава корумпираних и препотентних Крајиских политицара.Глумили силу ко и Додик,све понудјено одбијали и нестаде РСК.Постаце назалост Бањалука сједисте јос једне хрватске зупаније,а српски це народ опет у свијет или у Србију.Унистење српства по рецепту од прије 25 година.

Name

Саво

12.11.2019 06:54

Сада сте надрљали ,готови сте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.11.2019 07:49

Сада Инцко има потез и одлуку за тајкуне и милионере незаконите у РС.

Name

то је то

12.11.2019 08:21

СДА декларација је довела до овога , значи и једне и друге актере треба санкционисати смјенама и процесуирањем на суду , а испитати и одузети им имовину јер све ово раде само да сакрију своју пљачку и економско уништење РС и БИХ .

Name

Ре то је то

12.11.2019 10:16

Каква црна СДА декларације? Људи нису мијењали декларацију од оснивања, него се то сад спинује... Људи у декларацији кажу поштујући Устав БиХ и права свих грађана, значи ономе чему они теже, желе то постићи консензусом... На крају оно што СДА тражи је уједно и услов приступа ЕУ, централизована БиХ гдје је јака држава, а ентитети као мјесне заједнице... Ово што је Додик урадио је довољан разлог бошњацима да кажу е доста је више и оног Додика и да једноставно прогласе неважећим Дејтонски мировни споразум и врате БиХ на Устав Републике БиХ... Ове из РС-а који више немају војску ЈНА да их брани, које представља човјек са Америче црне листе ће похапсит за мање од мјесец дана због овог што је урађено... Уз пјесму ћете изгубити РС...

Name

Дамир

12.11.2019 06:57

Хаха свака вам цаст е сад слиједи дрзавни удар па цете видјети ста се смије сза несмије

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

12.11.2019 06:57

БРАВО ПДП И СДС , БРАААААААААААААААААААВО, ТООООООООООООООО , КРАЈ ЈЕ ПОЧЕО , ЈУЧЕ ЈЕ БИО 11:11 ЕНЕРГЕТСКИ ДАН , ПОЗИТИВАН ДАН, ПА СУ СЕ СЕКТАШИ ПЕКЛИ НА ТИХОЈ ВАТРИ, БРАВО ЉУДИ , ВИ СТЕ ЛЕГЕНДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ариx

12.11.2019 07:00

Баја.Немој нас Србе са Романије Пала, Соколца, Истоцног Сарајева који постено радимо у Сарајеву доводити у незгодну ситуацију.Ми не зелимо додатне тензије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.11.2019 07:49

Тај малоумнк Додиг це укинути РС а нама прави проблеме , бојим се да сукоб не изазове гдје ћемо обрати бостан и све изгубити и нестати. У Лукавици живим и сво становништво ради у Сарајеву, да Федерације нема скапали би сви. Плус Соколац , Пале, Романија, Мокро, сви у Са.долазе на посао као и ја. Лудак тешки

Name

сарајлија

12.11.2019 08:33

Овим потезом скупстине сигурно ћете добити отказе

Name

ре

12.11.2019 09:13

и јос мијеса ентитет ф као да њима помазе. бгми има да нас санкције веома брзо стигну

Name

модрицанин

12.11.2019 07:07

Супља прица првих становника апартмана у Војковицима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА СТЕМ НЕМАМ НИШТА

12.11.2019 07:10

Који ће нам ђаво,шта су то урадили да би нам били потребни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

12.11.2019 07:12

Више глупости на једном мјесту још нисам видио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

12.11.2019 07:15

Значи рат Милораде!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

момо

12.11.2019 08:24

јес јес да и сиротињу сунце огрије не би ли се с митраљезом недје доцепала пара јер без рисика нема ни напредка

Name

јоја

12.11.2019 09:24

Ја одо у Србију запосве...ово ми се вец згадило.

Name

Ре јоја

12.11.2019 10:09

Тек тамо цес да осјетис колико си добро досао,упропастимо властиту куцу,односно дрзаву ради празног србовања и пут под ноге у тудјину.Ја сам то лицно искусио.Драги мој Јоја,кад закљуцас врата властитог дома и одес гдје си наумио,за мјесец дана цес видјети ста си урадио.

Name

марко

13.11.2019 18:30

треба само њега,и готово све би било у реду

Name

Браво!

12.11.2019 07:15

Браво Додо - како си пренио надлезности морацес сада и да их вратис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак

12.11.2019 07:17

То додице идемо од референдума пардон анкете, нема назад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

12.11.2019 07:24

Од кога трази,ко цему дати.РС постоји ако постоји БиХ.У уставу писе,ако немозе БиХ да егзистира онда се враца на Р БиХ.Овим потезом РС саму себе укида,осим тога нико то дозволити неце по цијену рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

12.11.2019 07:30

"БиХ је настала сагласношћу Републике Српске и ФБиХ и само сагласношћу оба ентитета може и постојати, због тога је било каква тежња за измјеном сложене дејтонске структуре апсолутно недопустива и може довести до нежељених посљедица, истиче се у усвојеним закључцима." хахаххаахахаахахахаха....хахаххахахха.. БиХ је настала сагласношћу ентитета који су настали у Дејтону, а...??? Кога је онда читав свијет признао и примио у УН 1992. године и чија се застава виорила пуно прије Дејтона у Њујорку - ентитете РС и ФБиХ или Р БиХ?? Па докле више да вријеђате интелигенцију људи, зар стварно мислите да су људи који живе на овим просторима толико глупи ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

12.11.2019 08:04

То је небитно друг мој. Ако насем Додику цињенице не одговарају, то је лосе за те цињенице. Додик нас води на пут слободе. Ми смо потпуно спремни за независност и ратовацемо опет. Наравно, Председник Додик це сверцати цигарете, а њ дјеца це продавати воцке и бавити се фондовима. На нама је да гинемо ако треба за насег Милорада. Он казе: НАПРЕЕЕЕД БРАЋОООО, ЕТОООО МЕНЕ ЗА ВАМАААА

Name

Ре

12.11.2019 08:06

Нажалост глупи су ко ...Зато и бирају паметније од себе . Е па кад су ови овако паметни онда можеш процјенит проценат интелигенције ових квази бирача

Name

Јоја

12.11.2019 07:41

"Што је баби мило, то јој се и снило", али било каква промјена Даyтона представља велику опасност за само постојање Републике Српске, надам се да су владајући свјесни у шта се упуштају??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

12.11.2019 07:54

Па да су свјесни не знам, али да су јуце баљезгали сто пас са малом не би полизо то је сигурно. Дејтон цувају србија хрватска америка и русија, они само прицају сарене лазе онима који не мисле својом главом.

Name

БејХа Напред!

12.11.2019 07:45

Ако је сенат РС-а тако одлуцио онда треба испостовати и провести у дјело!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милован

12.11.2019 08:06

А где цемо сад ми који немамо трактора...једино да нас ови владајуци у мерцедесима пребаце до колективних смјестаја у србији..

Name

велико постење

12.11.2019 07:48

сто једна будала смисли десет паметних немозе ресит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан БЛ

12.11.2019 07:51

Спрданција од дрзаве и владајуци ,ово сто сте ви изгласали незнаци ниста ,само се воде политицке игре припреме вец трају за следеце изборе,па дарага господо ви сте 90% надлезности РС пренијели на босну,доста је вас и мрзње коју сијете,додик,дзаферобиц,изабеговиц и остала ергела, Р С никад неце бити самостални то је 100% вама би било најдразе да се закуха па да побјегнете са украденом ловом и да оставите народ да се опет поубија,доста вас је висе!!! Да сте устању да водите дрзаву небих онда били у оволиким дуговима,натоварили сте народу акције и самар око врата да бих се ви готивили и узивали,како вас није срамота ста радите бањалуком мислите да сте од бога дати. Јадан је овај народ док вас бира ,али власт је одраз неписменог народа то вам је 100% .Срецно!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

13.11.2019 18:38

гласови се покраду,замјене са другим листицима.Само нови изборни закон,компјутерски,да се сваки глас уведе у компјутер

Name

велико постење

12.11.2019 07:52

вецих глупости нема на свијету јаро знају да неце добит самосталност коце подрзат опљацкану дрзаву односно ентитет србскаје ентитет србског народа у саставу бих ви из владајуце сте све упропастили а велики бато доведен на тењковима натоа на власт са дјаволом тикве сијо садаму пуцају о главу

ОДГОВОРИТЕ
Name

бурке

12.11.2019 08:17

Чуј Босна и Херцеговина настала саглашношћу РС и ФБиХ...господо,сљедећи корак је још већа тензија.Из заједничкиг органа повући ће се Срби и њима ће РС једно вријеме давати надокнаду.Остали Срби који раде у кантону сарајево остаће без посла и њима ће надокнаду давати само свевишњи.Иде зимска сезона ,тензије расту што аутоматски значи мање туриста из Србије а да не говорим о туристима из Федерације. Кренуле су заyебанције и препуцавања.машала.А зна се коме ће се о главу обити-обичном народу и то првенствено Србима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

12.11.2019 08:21

ДОДИК ХОЦЕ ПО СВАКУ ЦИЈЕНУ ДА ОДЕ ОХР И ВИСОКИ ПРЕСТАВНИК. Е АКО ОДЕ ОНДА ЦЕТЕ ВИДЈЕТИ СТА ЈЕ ДОД8К, НА СТА ЈЕ СВЕ СПРЕМАН И ВИДЈЕТ ЦЕТЕ ЈЕДНУ ОД НАЈВЕЦИХ ДИКТАТУРА У СВИЈЕТУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.11.2019 11:43

хаха. ЕТО ОХР ЈЕ ВЕЦ СПАКОВАО КОФЕРЕ,ЗАТО ЕТО СТО тај ХОЦЕ.

Name

ОХР & ИЦ

12.11.2019 08:22

Извините, 'оћете ли од понедјељка или од 1.12.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

12.11.2019 08:26

До сада највеца смијурија од свих донесених "одлука" "владајуце елите" у РС-у без икаквог правног или неког другог знацаја... Смијесно,заиста...

ОДГОВОРИТЕ
Name

...РЕ

12.11.2019 08:46

управо тако.

Name

Милан

12.11.2019 08:27

Овај додик је потцијенио и омаловазио скупштину и Републику Српску да се тешко може опоравити. Кад је први пут дошао на власт обећао је то странцима и све је одрадио како им је обећао. Дашак вјетра на балкану, урадио је све, јадни ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арм

12.11.2019 09:13

Овај вишковић ми изгледа поштен човјек и није ми јасно како може да овако својски брани ову глупу и ничим обавезујућу декларацију која нема никакву снагу,осим што нас може одвести у пропаст.Да ли је могуће да су свим посланицима у владајућој већини испрани мозгови.па нико од њих нема своје ја ни 1%.

Name

...РЕ

12.11.2019 09:51

Искрено, оупштено сам на страни опозиције али мислим да је Вишковић релативно објективан и поштен.Штета ШТО НЕМА ВЕЋУ МОЋ У СНСД!

Name

Лале

12.11.2019 10:33

Јаке ти скупштине.

Name

ДУДУК

12.11.2019 08:50

Добар нам је овај нас Дудук. Како изгласа и усвоји ову декларацију од јутрос нам је зивот бољи за 113%. У Републици нам ТЕЦЕ МЕД И МЛИЈЕКО. Пензије нагло скоциле, а о борацком , дјецијем додатку и инвалиднинама дане прицам колико су порасли. Од данас је МИНИМАЛАЦ 1200 км , отворене нове фабрике, а омладина висе не цека пред страним амбасадама за одлазак у ЕУ. Због цега би млади исли вани радити када им је од јутрос боље овде ,а они који се слуцајем нису запослили добијаце преко бироа за запосљавање по 500 км мјесецно помоци. Видите да није све тако ЦРНО да нас велики водја Дудук, црвена секта, климоглавци и дупеувлакаци мисле на своје градјане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

12.11.2019 09:00

Јагњићи, прасићи, шатори и пјесма ричем бучем низ Мокрањске стране слоган СНСД-а за градске изборе у БЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Осматрач

12.11.2019 09:21

Ево управо гледам са прозора ОХР се убрзано пакује за бјежанију !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука.

12.11.2019 13:11

И ја исто гледам. Бјеже. Ха ха ха ха га ха ха ха.

Name

Југослав

12.11.2019 09:41

Ста сад ? ОХР ће се препасти и отићи, бар ја то тако видим..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

12.11.2019 13:10

Да тако че бити. Које глупости слушамо а живот пролази.

Name

куку нама са нама

12.11.2019 10:10

Уа који дан иде "рикверц сједница"..да се врати надлежност на БХ,хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тајминг ?

12.11.2019 11:42

Господо, зашто то тражите данас, 2019. године ? Гдје сте били када су отели Брчко Републици Српској. Оно шту су борци ВРСа својим животима сачували, Ваш је Милорад ћутећи предао. Зашто тада уважеи премијер валде није реаговао? Зашто нисте реаговали када је Ваш Чавио просипао шупљу причу и пријетио наводном грађанском непослушношћу, док су се силне одлуке наметале од стране високог представника ? Каква Вас је мука сада натјерала да показујете зубе? Ако ако, показујте их, па будите спремни да за Милорада и у првим редовима стојите када сила буде реаговала. Или ћете ипак гурати сиротињу, која нема чланске књижице Ваше једноумне партије ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалитy

12.11.2019 11:45

Ниста срби повуци се из инстутуција БиХ немојте висе долазити на посао и заврсена ствар, не знам ста сте цекали сво ово вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БУШАЧ

12.11.2019 12:19

Пошто ће бити прасетина и јањетина за Милорадове Бањалучке Србе са цијеном на образу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука Лабан

12.11.2019 12:39

Није ми јасно зашто Додик тражи да се и опозиција сложи са њима кад му они не требају, кад има већину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

12.11.2019 19:35

Кренула предизборна кампања! И то врло живописно :) мора да се столице опасно љуљају :)

ОДГОВОРИТЕ