МУП истражује полицајце који неће у пензију

Инспектори Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске воде истрагу против више полицајаца из Бањалуке који су раније прихватили „ратни стаж“ и на основу тога користили привилегије, а када је дошло вријеме за пензионисање, тврде да им је потпис фалсификован, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 11.11.2019 | 20:15
МУП истражује полицајце који неће у пензију
Полицајци покушавају одгодити одлазак у пензију јер је она вишеструко нижа од плате, а један од начина је да поништавају стаж из рата који је рачунат у дуплом трајању, иако је то незаконито. Стаж се обрачунава на лични захтјев и не може се послије поништити, али полицајци су се досјетили да ангажују судског вјештака који ће њихов потпис на захтјеву за признавање стажа прогласити фалсификатом.

Управа криминалистичке полиције МУП-а запримила је анонимну пријаву која се односи на незаконитости у вези пензионисања једног полицијског службеника МУП-а РС. Управа је поступила по пријави, извјестила Окружно јавно тужилаштво Бањалука и са тужиоцем је договорено да се настави прикупљање доказа.

„С обзиром на то да је постојала основа сумње да су запослени бањалучког Фонда ПИО починили кривична дјела „несавјестан рад у служби“ и „злоупотреба службеног положаја“, да је полицајац починио кривично дјело „злоупотреба права из социјалног осигурања“ и директор „Форензичког центра за вјештачење докумената“ Бањалука Дане Бранковић кривично дјело „давање лажног исказа“, предложено је да се уради вјештачење документације од стране вјештака из графолошке области“, рекао је извор ЦАПИТАЛ-а близак истрази.

Додао је да је за сада утврђено да је пет полицајаца ангажовало вјештаке да утврде да су њихови потписи о захтјевању „ратног стажа“ фалсификовани како би могли да остану у служби још четири године, односно да не иду у пензију.

У МУП-у су за ЦАПИТАЛ званично одговорили да је „истрага Управе криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске у овом предмету у току“.

„Све мјере и радње предузимају се под надзором Окружног јавног тужилаштва Бањалука“, рекла је начелник Одјељења за односе с јавношћу МУП-а РС Мирна Миљановић.

У Окружном јавном тужилаштву (ОЈТ) Бањалука кажу да у наведеном предмету није донешена коначна тужилачка одлука.

„Предмет се налази у раду код поступајућег тужиоца и у фази је провјера, у вези са постојањем евентуалних незаконитости приликом пензионисања више полицијских службеника МУП-а РС“, навела је руководилац Односа са јавношћу ОЈТ Бањалука Маја Ђ. Видовић.

Бранковић: Потписи су фалсификовани
Директор „Форензичког центра за вјештачење докумената“ Бањалука Дане Бранковић за ЦАПИТАЛ каже да није упознат да се води истрага, али признаје да је оцијенио да су потписи полицајаца фалсификовани.

„Било је пар случајева да су полицајци, да је њихов претпостављени, у име комплетне групе, потписао захтјев о дуплом трајању и неки којима то не одговара због одласка у пензију затражили су да се утврди да ли су они то потписали. Ја сам у пар случајева пронашао да то нису ни близи њихови потписи. То сам радио на њихов приватни захтјев, дао сам налаз о томе шта сам утврдио и то је то. Иза тога стојим јер сам утврдио да у четири, пет случајева они нису потписали те захтјеве. Није ме контактирала полиција, први пут чујем да има истрага“, рекао је Бранковић.

И у случају да су потписи заиста фалсификовани, поставља се питање како то полицајци нису прије утврдили, већ су годинама уредно користили све бенефиције које имају на основу већег стажа, попут годишњег одмора, минулог рада, а кад је требало да иду у пензију, „сјетили се“ да ништа нису потписали.

ЦАПИТАЛ сазнаје да се слична истрага води и за полицајце из Бијељине.

Фонд ПИО: Кад се прихвати „ратни стаж“ нема повлачења     
         
У Фонду пензијско – инвалидског осигурања (ПИО) Републике Српске истичу да је закон јасан.

„Одредбом члана 39. важећег Закона о ПИО Републике Српске, јасно је прописано да се лице, које има признат  посебни стаж у двоструком трајању (тзв. ратни стаж), не може одрећи посебног стажа, који је утврђен рјешењем Фонда ПИО Републике Српске“, наводе у Фонду.

Додају да се тај стаж, сходно Закону о ПИО, рачуна борцу Оружаних снага СФРЈ од 17.8.1990. до 19.5.1992. и борцу Војске Републике Српске и МУП-а од 19. маја 1992. до дана демобилизације, као и лицима која су била у заробљеништву или медицинској рехабилитацији као посљедици болести или повреда у оружаним сукобима. Посебан стаж рачуна се најдаље до 19.06.1996. године.

„Након прибављања правоснажног рјешења о категоризацији борца, које се добија од надлежног државног органа (Министарство рада и борачко-инвалидске заштите) осигураник подноси захтјев Фонду ПИО за упис тог посебног стажа, након чега Фонд ПИО доноси  Рјешење о признавању посебног стажа у двоструком трајању“, појаснили су у Фонду ПИО.

Ако „ратни стаж“ није признат на такав начин, исти се не може ни  рачунати у смислу остварења права из пензијског и инвалидског осигурања.

Директор Фонда ПИО Младен Милић истиче да је ранији закон предвиђао да се они који прихвате „ратни стаж“ могу њега и одрећи.

„Новим законом то није омогућено из разлога што смо и ми у Фонду, али и у Влади, увидјели да су многи осигураници користили то право у ситуацијама када је њима одговарало, а то је да се тај стаж рачунао у минули рад, за одређивање годишњег одмора и других права, а када је долазило вријеме да иду у пензију, одрицали су се и настављали радити још четири године. Новим Законом не постоји могућност одрицања“, рекао је Милић.

Избор директора СИПА-е

Рачунање „ратног стажа“ било је у фокусу претходних дана када је Независни одбор од МУП-а РС-а и Фонда ПИО тражио информације ко од четири кандидата за директора Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ испуњава услове за пензионисање.

Према подацима МУП-а РС услове за пензију испуњавао је само Перица Станић, док Дарко Ћулум, Жарко Лакета и Горан Зубац нису испуњавали услове за одлазак у пензију закључно са даном 21.10.2019. године.

Супротно ставу МУП-а, Фонд ПИО је констатовао да сви пријављени кандидати за директора СИПА-е, осим Горана Зупца, испуњавају услове за пензију.

Из МУП-а су накнадно појаснили да је Законом о полицији и унутрашњим пословима предвиђено да полицијски службеник у поступку утврђивања испуњености услова за престанак радног односа због стицања права на старосну пензију има право да захтјева да му се стаж из период 1992-1995 рачуна у једноструком трајању, а не двоструком трајању, те се у складу са тим евиденције МУП-а РС разликују у односу на евиденције Фонда за пензијско и инвалидско осигурање РС.

(Цапитал)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Кликс

11.11.2019 19:22

Покушај обрачуна са неподобним кадровима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.11.2019 19:41

Цело из Требиња није ушао ни у шири избор за директора СИПА. Ста је ћело, нешто ти се на да

Name

па нису

11.11.2019 22:03

Њихов министра наплатио сваки дан рата,сваку кап крви а ви од њих тражите да иду у пензије од којих не може живјети ни он сам као појединац а не породице с обзиром на бенефиције и на ратни стаж ти људи су релативно још млади и радно способни.А на крају ратни стаж сте толико обесмислили и укинули их кроз пензиони фон тако да им једини спас даљи рад и што брже заборављање да су икада,јер нико од нас не зна за шта,после ове власти снсда,ратовали.

Name

Милун

12.11.2019 06:42

Истражите и ПС Лопаре гдје командир Јекић Бранко предложио полицијског службеника Божоић Жарку који му није одговарао да оде у пензију и човјек одлази и добија привремени рјешење од Фонда ПИО.Исти штити свог миљеника Сарића који одлази ове године у пензију а оба су заједно почели радити с тим што Сарић има и стаж из цивилстваприје почетка рада у полицији.Да још буде горе командир Сарићево рјешење задржава до последењег дана да ба би му тада уручио што са осталим није била пракса а то се може видјет на доставници, тако да Сарић користи и годишњи одмор.Ово је зрело за испитивање и за дисциплински поступак Јекића, који је већ једном кажњен због теже повреде радне дужности и такви са таквом мјером не би требали бити на функцији као као што је мјесто командира,

Name

Маринко недај се годинама

11.11.2019 20:06

Маринко Томићу из Добоја недај се годинама...... Човјек је примио све јубиларне награде које се могу добити у МУП и још није отишао у пензију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензија ( пеМзија да би ме неки боље разумјели)

11.11.2019 20:28

Правници у МУП РС, знате добро да се у пензију иде на основу подоатака Фонда ПиО а не васе евиденције коју водите како водите, мозете написати и да неко имас 100 година стаза али од Фонда је последња.Па неке сте покусали отјерати у пензију па вам донијели папир из Фонда да немају услове и готова ствар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

П р а в н и к

11.11.2019 21:03

Па то су приучени правници МУП-а.

Name

Боxон

11.11.2019 22:38

Па ствар је једноставна. Ти ратни полицајци су били неписмени и наравно да је неко за њих потписао ратни стаж, мада реално рата нису ни видјели. Све ове године су примали увецан минули рад и сад им као не одговара и цуде се ко је потписао за њих. У међувремену су, као и Осмице, Седмице... буквално купили дипломе на приватним факултетима, докопали се позиција и коме се иде у пензију??? Знају да пензија значи заборав, а и дупло мања примања. А њима се тек сад живи у цвијету старости. Ишли би они и у Њемачку само не знају ни српски, а камо ли њемачки језик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивши полицајац

12.11.2019 04:34

Све си управу. Људи су се одрекли свега и свачега, само да не иду у пензију. Узимали су чак редовно боловање сваке године, да би био умањен бенифицирани радни стаж, да би могли дуже радит.

Name

555

12.11.2019 06:43

Аха,а ови млади као школовани,сви купили дипломе средње школе у Широком а и високе ће касније,е они ће Вам тек јебати нану а ови стари у рату дошли као патриоте за плату од 70 пфенинга,а ти си балав или си био негдје курир у Б.Луци за вријеме рата

Name

555

12.11.2019 06:45

Ту си у праву за руководиоце бајне,они би радили док га у сандуку не изнесу из канцеларије....

Name

просветитељ

12.11.2019 06:57

Да су само они спорни било би добро,колико тога има на све стране,поништили су ону народну"НЕ МОГУ И ПАРЕ И ЈАРЕ"

Name

Иди бре..

12.11.2019 06:43

Ма људи су сами уписивали тај ратни стаж. О пензији тад нису ни размишљали, Далеко им се то чинило. Нико никоме фалсификате није чинио. Нека се само види датум уписа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Асд

12.11.2019 06:57

има ли игдје система у којем има 100 закона о истој области а да другачије регулишу иста питања?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.11.2019 10:34

Тачно. Како два закона исту област регулишу другачије? Ако има изузетака, онда морају бити наведени у оба закона? Да ли неко у Влади прати законе и њихову усклађеност? Имају ли запослених правника?

Name

Асд

12.11.2019 06:57

има ли игдје система у којем има 100 закона о истој области а да другачије регулишу иста питања?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милел

12.11.2019 07:34

није тацно да се на ратни стаж обрацунава минули рад не знам због чега то пишете

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.11.2019 10:35

За ратни стаж не знам, али знам да се за бенефицирани стаж не обрачунава ни минули рад ни годишњи одмор, нити утиче на било шта све до одласка у пенизију.

Name

Питање

12.11.2019 07:55

Шта ако сам ја напримјер био припадник ВРС од 1992 до 1995 године и борац сам прве категорије и имам Ријешење од ПИОРС о дуплом стажу који износи 7, 5 година *******а од 1996 године до данас сам полицајац са полицијским овлаштењима у МУП-РС и Полицајац на Државном нивоу БиХ а права из ратног стажа нису кориштена,(минули рад,годишњи одмор и друга права)да ли се тада дупли стаж рачуна у укупан прнзијски стаж,или само у једноструком трајању има ли неко да зна да појасни?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

12.11.2019 08:40

Фонд пио је превара, шта људи имају од тог ратног стажа ништа ни марке ни кафе ђубрад једна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

14.11.2019 04:56

Јел то значи да Лукач, Илић и Ћулум требају већ бити у пензији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

9

10.12.2019 08:56

Имам 8 година ратног стаза , Пио РС казе да сам за пензију имам 49 год зивота, 32 год. полиције

ОДГОВОРИТЕ