Вучић, Заев и Рама о малом Шенгену у Охриду

- Предсједник Србије Александар Вучић, премијери Сјеверне Македоније и Албаније, Зоран Заев и Еди Рама, састали су се вечерас у Охриду како би наставили разговоре о иницијативи за слободан проток људи, робе, услуга и капитала.

Регион 09.11.2019 | 20:28
Вучић, Заев и Рама о малом Шенгену у Охриду
У Новом Саду, прије мјесец дана договорена је конкретизација инцијативе која треба да ојача привреде три земље и повећа њихову атрактивност за инвеститоре.

Најављено је да би већ у Охриду могле бити договорене конкретне мјере за реализацију слободног протока људи, робе, услуга и капитала.

Трилатерални састанак председника Србије и премијера Сјеверне Македоније и Албаније биће настављен сутра ујутро, након чега ће, како је најављено, разговарати са представницима медународних организација и институција.

Послије ових састанака, Вучић, Заев и Рама обратиће се представницима медија.

Лидерима три земље требало би да се придруже и председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић, како је Тањугу раније речено у Звиздићевом кабинету, док ће Црну Гору, која има резерве према овој иницијативи, представљати министарка економије Драгица Секулић.

Учешће Косова, на којем инсистира Албанија, до сада није потврђено.

Вучић, од кога је и потекла ова идеја, рекао је да ће на Охриду бити у прилици да први пут направе Акциони план, чији предлог је већ послао Заеву и Рами.

"Можда смо ми са Балкана мало глупљи, али баш толико глупи нисмо. Све смо схватили и сад гледамо шта можемо да урадимо за себе и свој народ", рекао је недавно Вучић послије састанка лидера Западног Балкана и Федерике Могерини у Бриселу и послије одлуке Европског савјета да не отпочне приступне преговоре са Сјеверном Македонијом и Албанијом, иако је било очекивано да је то практицно "готова ствар".

Вучић је рекао да је за Србију веома важно уклањање препрека слободном протоку робе, капитала, услуга и људи у региону, те да би у иницијативи за повезивање шест западнобалканских економија желео да види и Приштину и Подгорицу и Сарајево.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Титаник

10.11.2019 00:42

А Рудоња није добио визу,видим да га нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сер од Добоја

10.11.2019 07:57

Југословенско-Балканску Унију је требало иницирати 1990-те, чини ми се да је сада касно

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВОМАТИЦ АДМИРАЛ И Аустријска Мафија

10.11.2019 11:00

А највише због протока прљавог новца и све под окриљем НОВОМАТИЦ АДМИРАЛА. ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА.....

ОДГОВОРИТЕ