Сви се чуде како му је ово пошло за руком

Пироћанцима је добро позната кућа пекара Добрице који је направио праву малу "шуму" на равном крову свог великог дома.

Занимљивости 08.11.2019 | 16:17
Сви се чуде како му је ово пошло за руком
Грађани Пирота годинама се свакодневно диве подухвату овог "пионира зелене архитектуре" у овом граду, а сада је ова оаза, својеврсни "висећи врт", што је иначе тренд градње у свету, добила додатну популарност када су фотографије освануле на Фејсбуку.

- Ту кућу, какава је на фотографији, памтим од раног детињства, а имам 40 година - написала је једна Пироћанка.

И други су желели да се похвале како знају чија је то кућа и чега све има на тој привлачној тераси.



- Дрвеће је право, поред ове куће пролазим 40 година и увек ме је одушевљавала. Иначе на крову има и базен. Сигурно је пројектант на време размишљао а инвеститор уложио, кућа никад није пукла и дрвеће никад није ишчупано. А за толике године било је олуја - наводи се у коментарима, а и други то потврђују: 

- Има и мали базен на том крову. Сви су покушавали, сећам се, тих година ( крајем 70-тих и почетком 80-тих, чини ми се), да га одврате од идеје да засади дрвеће. Но он је у томе устрајао, јако добро изолирао плочу све по угледу на сличну кућу негде у Грчкој коју је видео и заљубио се у њу. И свака му част, направио је добру ствар.



- Посађено је дрвеће са такозваним плитким кореновим системом, који не иде у велику дубину већ се шири лево и десно, међусобно испреплетано. Зато на крову зграде и није убачено много земљишта у смислу дубине. Мора се само обратити пажња да су различите врсте дрвећа међусобно компатибилне и да имају такав коренов систем - наводе "упућени". 

- То је кућа мојих пријатеља. Кућа је у старту прављена са идејом да се на крају засади све од засађеног. Цела кућа је ојачана, плоча није стандардне дебљине, постоји тампонажа на крову, саднице су са плитким корењем.Ту има и туја, јабука, крушка, ружа, мали базен. А осећај када седиш на тераси је непроцењив. 

Пироћанци пишу и да кућа припада пекару Добрици, о коме имају само речи хвале: добар човек, који прави још бољи хлеб, и творац замисли, на коју су очигледно поносни све његове комшије.



"Боже, морам да дођем у Пирот да то видим", "Пала сам на теме кад сам први пут случајно налетела на њу, и од тад сваки пут прођем кад сам у граду", неки су од одушевљених коментара. 

Бил је и оних, који нас враћају у грубу реалност: "Морамо да посадимо и потоке на кровове, и животиње да населимо или ћемо остати на чистини", "Ово треба да буде обавезно да би се ублажиле врућине и загађење у градовима."

(Курир.рс/Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар