Њемачка од четвртка улази у рецесију

У четвртак сљедеће недјеље, у осам сати ујутро, Њемачка ће званично ући у рецесију. Тада ће, наиме, врховни њемачки статистичари објавити податке о економском расту у трећем тромјесечју ове године и, по свему што је до сада познато, испред бројке ће стајати минус, пише Дојче веле (ДW).

Свијет 08.11.2019 | 10:46
Њемачка од четвртка улази у рецесију
С обзиром на то да је и у другом тромјесечју испред бројке о економском расту стајао минус, то значи: Њемачка је у рецесији.

- Многи очигледно једва чекају да њемачка привреда западне у тешку кризу. Јасно, лоше вијести боље се продају. Али стварност изгледа друкчије - сматра уредник економске редакције ДW Хенрик Беме.
 
Као прво, објашњава он, ради се о небитној, такозваној "техничкој рецесији, зато што је неко некад смислио да је рецесија кад су два узастопна тромјесечја у минусу.

И друго, већина стручњака слаже се да ситуација у стварности није лоша и да неће дуго да траје, наводи се у тексту, и додаје да ће до краја године њемачка привреда опет расти, макар то било само пола процента.

- Немојте погрешно да ме схватите: многа предузећа тренутно преживљавају напета времена. Трговински ратови, не само између Американаца и Кинеза, задају им главобољу. А уз то и ова бескрајна прича око Брегзита, што свеукупно гледано успорава економске активности. То снажно ојсећају њемачка машиноградња и хемијска индустрија. Ауто-индустрија, укључујући и добављаче, налази се у процесу највећих промјена откако се производе аутомобили - напомиње Беме.
 
Аутомобили, машине, хемија: кад три највеће индустријске гране у Њемачкој имају потешкоће, то несумњиво оставља трагове.

Несигурност која влада у бројним фирмама очигледно се преноси и на оне који укупно стање прате и који би из тога требало да саставе прогнозе: ту готово ништа више није у реду. Једноставно зато што је свијет постао много комплекснији и зато што многи модели на основу којих се раде прогнозе потичу још из аналогних времена.

Дигитални преображај није уграђен ни у један модел за састављање прогноза. Тако се догађа да је индустријска производња у августу изненада порасла, иако је већина рачунала на смањење. А онда ти исти људи одмах упозоравају да тај раст може бити кратког даха и да ће већ у септембру предзнак економског раста бити негативан.

И шта се догодило? Четири недеље касније објављено је да је индустрија у септембру изненадила с позитивном билансом пословних налога. Говори се чак о стварању основа за раст.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Скептик

08.11.2019 11:10

По Бисерки и Рудоњи у нас се сјајна ситуација. Рецесије ни на видику...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

08.11.2019 11:26

Фала богу ми незнамо ста минус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

08.11.2019 11:35

па није ни чудно кад је толики број "мозгова" увежен из БиХ, Србије и Хрватске :Д то је логична посљедица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац

08.11.2019 14:27

Немају они појма шта је права рецесија. Нека мало дођу код нас, па да виде како пропасти не могу, а спаса им нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

08.11.2019 14:28

Они док буду у минусу други неце имал хљеба ако је то тако то су друге игре да се несто друго одигра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зар не!?

08.11.2019 14:43

Нека се обрате НАТО!

ОДГОВОРИТЕ