Анализа ММФ-а: Ко највише дугује новца у БиХ?

Око 80. 000 запослених ради у већински јавним предузећима. Таквих је 548 у цијелој БиХ, а њихов укупан дуг прешао је 8 милијарди марака.

Босна и Херцеговина 08.11.2019 | 08:15
Анализа ММФ-а: Ко највише дугује новца у БиХ?
"У структури дугорочних обавеза свакако доминирају дугорочни кредити, док у структури краткорочних обавеза имамо значајно учешће пореских обавеза и обавеза према добављачима што неминовно има утицај и на ликвидност реалног сектора", изјавила је Бобана Чегар из ММФ-а.

Само дио тог дуга односи се на онај према Управи за индиректно опрезивање.

"Наш највећи дужник дужи низ година је ГРАС Сарајево чији дуг у овом тренутку износи 21,7 милиона КМ. Сарајевска пивара је такође једна од међутим то се предузеће налази у репрограму дуга", казао је Ратко Ковачевић, портпарол УИО БиХ.

ГРАС је на другом мјесту по нивоу укупног задужења. Иза њега се налази низ рудника, а испред једино Жељезнице ФБиХ. Тренутни дуг овог предузећа према подацима ММФ-а прелази 203 милиона.

"Око 500 милиона су кредити по основу обнове жељезничке инфраструктуре, набавка теретних вагона из португалског кредита и дуг према Пореској управи. Немогуће је очекивати да Жељезнице ФБиХ праве коридор 5Ц из властитих средстава, а да се исти такав цестовни гради од акциза", поручио је Енис Џафић, генерални директор Жељезница ФБиХ.

Стање у јавном сектору је поражавајуће јер предузећима управља партијски, а не стручни кадар сагласни су стручњаци.

"За мене не би било ништа необично, напротив било би јако афирмативно да једно неко државно предузеће води инострани менаџер", оцијенио је Азиз Шуње, професор на Економском факултету у Сарајеву.

Кључно је питање, да ли држава има једнак однос према приватном и јавном?

"За државна предузећа нема стечаја, за њих постоје субвенције, државна предузећа немају обавезу да трансферирају дивиденду, државна предузећа могу рачунати на фискалне потицаје", сматра Анто Домазет, професор на ЕФСА.

Мало је привредних субјеката у БиХ која ММФ оцјењује као финансијски здрава. Међу првих десет налази се 5 комуналнихи предузећа и двије ветеринарске станице. Највеће здраво јавно преузеће је Игман Коњиц.

(Акта.ба)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Будала као и ти

08.11.2019 15:42

А наша,,држава"стабилна".

ОДГОВОРИТЕ