Фармери пријете да ће блокирати границе БиХ

Уколико сљедеће седмице ресорна министарства на нивоу БиХ и ентитета не ријеше проблем извоза јунећег меса и товне јунади из БиХ, фармери из оба ентитета блокираће границе БиХ и обуставити увоз јунећег меса у БиХ.

Босна и Херцеговина 08.11.2019 | 07:16
Фармери пријете да ће блокирати границе БиХ
Ово су јуче "Независним" потврдили представници ентитетских пољопривредних удружења те узгајивача из РС.

Сљедеће седмице заказан је састанак представника пољопривредних ентитетских удружења, узгајивача и ресорних министара у Бијељини како би се изнашле могућности да се ријеши проблем извоза, односно откупа товне јунади и јунећег меса.

Према подацима које имају удружења, у РС у овом моменту има 8.000-9.000 грла товне јунади која су била узгајана за извоз у Турску, али због нефункционисања споразума са том земљом, та грла су прерасла и то представља огромне губитке за фармере.

Иако Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, поздравља одлуку о интервентном откупу јунади коју је донијела Влада РС, он ипак истиче да је то само дјеломично гашење пожара, које неће ријешити проблем и спасити фармере од губитака.

"То је мјера - дај шта даш", истиче Маринковић за "Независне".

Додаје да, с обзиром на отвореност граница у БиХ и неконтролисан увоз, фармери већ имају хронични проблем са појавом тржишних вишкова када су у питању товна јунад и товне свиње. Све то, како истиче, понавља се из године у годину, те су пољопривредници апеловали на надлежне у БиХ да уведу заштитне мјере, за шта, подвлачи, постоји оправдање на терену.

"Ситуација је алармантна. Око 8.000-9.000 грла јунади за испоруку било је спремно прије два-три мјесеца, те су сада у фази да су фармери свакако на губитку", каже Маринковић и додаје да укупне процјене говоре да тренутно има око 20.000 бикова спремних за испоруку.

Мирко Шаровић, министар вањске трговине и економских односа БиХ, за "Независне" каже да очекује да се у првој половини новембра ријеши проблем са извозом у Турску.

"Ми смо са своје стране све урадили. Чекамо турску страну, која треба да ријеши неке техничке детаље. Вјерујем да ће то бити окончано убрзо", казао је Шаровић.

Са друге стране, Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ, истиче да министар Шаровић заобилази истину.

"Споразум са Турском јесте потписан, али само о интервентном извозу од 3.000 тона, а првобитни споразум с почетка године је био 15.000 тона. И то се није реализовало, јер нема власти, парламент не засједа и нема ко да ратификује споразум. Дошли смо у ситуацију да се мора интервентно дјеловати, а ни то није донијело ништа, јер је већи дио бикова прерастао. То више нису бикови, него волови", истиче Бићо и појашњава да је у ФБиХ доста боља ситуација, јер већина меса оде на домаће тржиште.

"У РС су људи уложили огромна средства. Бик који стоји сваки дан губи на вриједности, а огромне трошкове прави произвођачу", истиче Бићо.

Најављујући састанак у Бијељини каже: "Ако овај проблем не ријеши власт, ријешићемо ми, изаћи ћемо на границе и зауставити увоз."

Саво Бакајлић, предсједник Савеза узгајивача РС, за "Независне" објашњава да на подручју Семберије има 6.000-7.000 грла товне јунади, од којих је већ пола престарило, а пола је већ стигло на тржиште.

"Што се тиче извоза у Турску, понављамо исто од маја и Шаровић то веома добро зна. Само су нам обећања остала. Све кочи и неформирање Савјета министара, они пребацују лопту једни на друге, а ми смо у великом проблему. Без обзира на технички мандат, Савјет министара може на три мјесеца да обустави увоз јунећег меса у БиХ из окружења, тако да покушамо учинити да се потроши ово што је домаће производње", истиче Бакајлић, који такође најављује могућност радикалних мјера.

"Уколико се ово не ријеши идуће седмице, ми ћемо највјероватније на улицу и на границе како бисмо обуставили увоз", поручио је Бакајлић.

(Независне)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мирко

08.11.2019 07:50

Ко више шта очекује од Шаровића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.11.2019 09:23

Као и сви приватници па и ви јер вама паре иду а не нама тражите купце и обуставити све субвенције па ни мени нико не даје субвенције па се борим , само око вас треба да се вртимо и ви увјек незадовољни.

Name

Ас

08.11.2019 11:21

Ре у праву си. Ко помазе пензионере и бједу. Колико фармери уплате пореза дрзави . Мање од субвенција.