"Један од двојице актера, Додик или Изетбеговић, мора да буде губитник"

"Један од двојице кључних актера – Милорад Додик или Бакир Изетбеговић - мора да буде губитник. С обзиром на то да ниједан то не жели, мислим да је врло тешко очекивати формирање Савјета министара, а сами су себе довели у такву ситуацију искључивим ставовима који су почели још у кампањи", рекао је бивши српски члан у Предсједништву БиХ Младен Иванић.

Босна и Херцеговина 07.11.2019 | 19:57
"Један од двојице актера, Додик или Изетбеговић, мора да буде губитник"
Он је у интервјуу за "ЕуроБлиц" рекао да нема средњег рјешења за политичку кризу формирања власти у БиХ.

Наводи да би био изненађен када би се нешто промијенило до локалних избора а, како каже, није сигуран ни да би се нешто промијенило послије тога.

""Мислим да има смисла да Представнички дом ради због оних ствари које су корисне за Српску, због финанијских споразума, ЕБРД-а и слично. Али, лично нисам заговорник формирања новог Савјета министара. Мислим да је то обавеза СНСД-а. Што се мене тиче, не бих савјетовао никоме из СДС-а и ПДП-а да у овом тренутку размишља о томе", рекао је Иванић.

Што се тиче прича о легитимитету, Иванић каже да је легитиман свако ко може да направи већину. 

"И за ПДП, и за СДС су гласали грађани. Додик је својевремено направио врло легитимну Владу Републике Српске са два посланика и нико није поставио питање легитимитета те владе, јер су имали већину. Зато мислим да је то погрешна, некоректна и лажна теза. Ако можете формирати власт, зашто да не? Друго је то што ја у овом тренутку мислим да то не треба радити, него да одговорност треба оставити Додику, да покаже своју снагу и формира владајућу већину. Осим тога, Изетбеговић је јасно рекао да он хоће само са Додиком. Ту врсту љубави ја не бих прекидао", казао је Иванић.

Говорећи о дешавањима у региону, Иванић је рекао да је Балкан постао предмет великих сукоба.

"Именовање америчких изасланика за Западни Балкан и за преговоре Београда и Приштине није посљедица неког великог значаја који ми овдје имамо и неког великог приоритета у њиховим политикама, него је далеко више резултат њихових међусобних односа. Очито је да ће тај међународни политички сукоб, ако могу тако да га назовем, трајати", казао је он.

Иванић не очекује неке велике промјене, посебно када је ријеч о БиХ.

"Нема шансе да се основни оквир уређења БиХ у неком кратком периоду промијени. Само су два два начина за то. Први је да се ми међусобно договоримо, а јасно је да се не можемо договорити, јер би Бошњаци одмах жељели БиХ без ентитета, Срби независну Републику Српску, а Хрвати трећи ентитет. Једнако тако је врло тешко очекивати да би у овом тренутку Русија, Америка, ЕУ и уз то, због посебних интереса, Хрватска, Србија и Турска, могле да се договоре о некој новој БиХ", каже Иванић и додаје да се наредних 15-20 година ништа крупно неће десити на преуређењу БиХ.

На питање како треба да се поставимо према сукобу интереса великих сила на Балкану, Иванић је одговорио: 

"Сваком довољно близу, ником превише. Као када се гријете око ватре - нити ваља да сте превише близу јер ћете изгорјети, нити ваља да сте предалеко, јер ћете се смрзнути. Од политичара и вјештине пливања у тим околностима зависи како ће то проћи. Мислим да није добро да политичари постану средство великих; морају да имају довољан степен сопствене самосталности, а то зависи од њиховог умијећа".

Да ли причу о позицији Републике Српске на било који начин треба повезивати с питањем Косова, Иванић каже да је он против тога.

"И Косово и Република Српска су простор гдје Срби полажу своје право. Када везујете једно за друго, онда се једног одричете. Наравно, у ширем контексту све има везе, али не бих то повезивао на начин 'ако они оно, ми ћемо ово', јер бисмо се нечег одрицали, а ја не видим ниједан разлог да се одричемо. Подсјетићу да постоје земље које полажу право на своје територије, иако су свјесни да то не могу тако лако остварити. Узмите Кину и Тајван. Зашто ми то не бисмо могли историјски да градимо? Ту, прије свега, мислим на Косово", рекао је Иванић.

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Ко је губитник

07.11.2019 19:00

Губитник је народ којим они управљају са купљеним изборима и својим папцима, од Војина Митровића до последњег папка Констадина Васића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АПРИЛИЛИЛИ

07.11.2019 20:27

Обавезе дрзаве се морају испостовати , кад несто прво тразите па јос и потписете у име свих народа у БИХ Сад као зезали смо се Иваницу ово није сала,

Name

Папакланд

07.11.2019 21:52

Вецина нас су губитници!

Name

Питам

07.11.2019 21:56

Ниста ми није јасно ако неко паметнији мозе да ми објасни. Данас је окончана процедура усвајања другог циклуса Индивидуалног акционог плана партнерства /ИПАП/ између Србије и НАТО-а за период од 2019. до 2021. године, саопштено је из Министарства спољних послова Србије. Ех сад моје питање је како то да непратимо Србију у свему сто се ради у вези НАТО-а. Србија своје обавезе испуњава и иде даље а наси папци глуме неке патриоте и куну се у Србију.

Name

Одосмоум

07.11.2019 23:26

Тачно тако, губитник је народ а ова двојица једни од богатијих инвеститора у Русији и Турској

Name

хх

07.11.2019 19:22

а у медјувремену једини губитник народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

07.11.2019 19:37

Колико папска, нема наптетка са олосем и сљамом који карактер мема, а народ је јос гори ко овце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре рале

07.11.2019 19:59

Драги рале ај разјасни то ста написа.

Name

Неко иза угла

07.11.2019 20:03

Сви само паметују,савјетују,паламуде,продају маглу итд у недоглед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

07.11.2019 20:04

Хоце ли попустути неце ли попустити овај губитник онај губутник ....ВАМА ЈЕ ОВО ИГРА А НАРОД ИСПАСТА. Овуставити плате у Вијецу Министара Представницком дому и у Дому народа и за седам дана власт би била формирана....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

07.11.2019 20:45

Г. Иваницу све сте у праву, али како додика приморати на нормално понашање кад он гледа само лични и интерес снсд-а. На крају народ је губитник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИТО

07.11.2019 21:09

СВАКА ЦАСТ Г ИВАНИЦУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

БосанцкиМедјед

07.11.2019 23:28

Није тачно, они дефинитивно нису губитници, губитник је поштен човјек који је вјеровао

Name

Бане

07.11.2019 23:45

Губитник мозе бити само Додик.Оба су били лоси дјаци,немају основно знање,али Бакир је богатији,опљацкао је висе пара.Милијарде које су стизале од донација арапских земаља и Турске много су веце од неколико будзета РС.А онај који има паре,макар и нелегално стецене,тај има и моц у овом примитивном и пропалом БиХ друству у којем се не цијени знање,морал и праве вриједности.

ОДГОВОРИТЕ