Србија усвојила други циклус плана са НАТО-ом

Данас је окончана процедура усвајања другог циклуса Индивидуалног акционог плана партнерства /ИПАП/ између Србије и НАТО-а за период од 2019. до 2021. године, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Србија 07.11.2019 | 17:16
Србија усвојила други циклус плана са НАТО-ом
У саопштењу је наведено да усвајање новог ИПАП-а представља још једну потврду узлазног тренда партнерске сарадње Србије и НАТО-а и ствара услове за наставак редовног и структурисаног дијалога о свим питањима од обостраног интереса.

Из Министарства наводе да то усвајање олакшава координацију сарадње Србије са чланицама и партнерима НАТО-а.

"Као и први циклус ИПАП-а, који је у протеклом периоду по оцјени обје стране успјешно спроведен, нови документ конципиран је сагласно принципима Партнерства за мир, а то су добровољност, транспарентност и флексибилност", истакли су из Министарства.

У саопштењу је наведено да је у вези са тим Србија у складу са својим циљевима и интересима, заједно са НАТО-ом, одредила приоритетне области у којима може да на најбољи начин унапређује партнерску сарадњу.

Из Министарства истичу да, будући да ИПАП представља највиши механизам сарадње НАТО-а са партнерским земљама које немају аспирације за чланство у Алијанси, усвојени документ за полазиште има јасно дефинисану политику војне неутралности Србије чија је суштина одсуство жеље за приступањем НАТО-у или било ком другом војном савезу у свијету.

"То је и спремност да се оствари партнерска сарадња, подели одговорност у реализацији заједнички дефинисаних интереса и суочавања са безбедносним изазовима који су у савременом свету недељиви", наведено је у саопштењу.

Индивидуални акциони план партнерства Србије и НАТО-а за период 2019-2021. годину биће објављен на сајту Министарства спољних послова Србије. 

(Срна)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Шта ће ....

07.11.2019 16:30

сада Ронхилл да смисли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

07.11.2019 16:36

Па ово му је "ањц" из двије карте, односно, кец на десетку, јер сада има алиби да прихвати АНП?! Када може Србија ИПАП , можемо и ми АНП. Вук сити и "блентаве овце" /гласачи/ на броју.

Name

Хмм

07.11.2019 16:43

Исто што и Србија па ће убјеђивати народ како, ето, и Србија је то урадила па што не би и ми.

Name

Сако

07.11.2019 16:46

То це му бити изговор за оно сто це морати потписати, уосталом он је то давно потписао само замајава народ да би сацувао фотељу

Name

Неђо.7.11.2019

07.11.2019 16:43

Није врат него шија,НАТО војски неби смели дозволити никада да прођу кроз Србију.Добро знате какве су злочине направили србији и српском народу.Правите грешку за грешком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ок је овдје луд

07.11.2019 16:44

Ја стварно незнам зашто смо ми толико глупи и да даље по сваку цијену радимо против своје државе. Комшије су све у НАТО савезу. Ми знамо да то отвара нова и већа финансирања у БИХ и дугорочну сигурност за све без неких страхова шта ће бити сутра. Србија жели неку неутралност али сви знамо да је нажалост све само не неутрална. Руси је притискају са једне а Европа и Амери са друге стране. Само сто је Србија свјесна да је у Еуропи и да је НАТО неминован. Ја само незнам зашто ми правимо овај театар око НАТО савеза. И да уђемо у НАТО опет ћемо сурађивати војно са Србијом можда и висе него сто то радимо данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ух ух

09.11.2019 07:39

Ех кад би ти знао о цему писес.

Name

ЗВОРНИК

07.11.2019 17:29

Милорад додик ради на русењу босне и херцеговине он унистава дрзаву а уједно и православце све дрзаве у сусједству це да напредују а босна и херцеговина неце сви православци це временом да одселе а босна це бити гдје и јесте ал је нестати неце

ОДГОВОРИТЕ