Састанак завршен без договора око формирања власти

Предсједник Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ Драган Човић и предсједник Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић обратили су се јавности након састанка високих страначких делегација о формирању власти.

Босна и Херцеговина 07.11.2019 | 14:44
Састанак завршен без договора око формирања власти
Ћовић је медијима након састанка у Мостару рекао да је састанак био отворен и пријатељски и да сваки састанак прави нови корак ка оптимизму. Најавио је наставак разговора о сарадњи странака, а све како би се релаксирали односи између Бошњака и Хрвата и СДА и ХДЗ БиХ.

Говора је била и о формирању власт, а Човић је рекао да вјерује како ће се идуће седмице о томе разговарати у Сарајеву најављујући сједницу заједничког колегија Парламентарне скупштине БиХ односно руководство оба дома ПСБиХ. Договорено је да ће се разговарати о измјени Изборног закона БиХ и да ће састанак експертних тимова СДА и ХДЗ БиХ бити одржан 14. новембра 2019. године.

– Стварамо амбијент који нуди повјерење, а све у функцији да БиХ профункционише на евроатлантском, али и економском путу – нагласио је Човић.



Изетбеговић је рекао да су СДА и ХДЗ дуго у коалиције и да некада буде више, а некада мање хемије. Он је рекао да је битно да су СДА и ХДЗ договорили нормално функционисање тренутних влада на свим нивоима.

– Резултати рада влада засада нису лоши. У БиХ све напредује од три до пет одсто – истакао је Изетбеговић наводећи да ће се криза сигурно почети постепену осјећати.

Лидер СДА је рекао да се функционисање комисија у Парламентарној скупштини БиХ не смије везати за именовање новог сазива Савјета министара БиХ, али да ХДЗ сматра како то није могуће због односа у државном органу законодавне власти.

Он је рекао да ХДЗ сматра како се АНП није смио везати за именовање Савјета министара БиХ, а с чим се СДА не слаже јер сматра да ентитет не може наредити држави БиХ војну неутралности.

Изразио је наду да ће се постићи компромис на нивоу државе БиХ, а и што се тиче измјене изборног законодавства. Посебно је истакао да се парлалелно морају спровести одлуке Уставног суда БиХ и Европског суда за људска права.

Изетбеговић је рекао да ће се радити на дефинисању програма новог сазива Владе ФБиХ те да ће се кренути у разговоре о позицијама у ФБиХ, а да је СДА заинтересована за спајање неких министарстава и ротирање. 

На питање новинара шта је то ново, Изетбеговић је рекао да ништа новог и драматичног нема, али да постоји добра атмосфера између СДА и ХДЗ посебно када је ријеч о измјенама Изборног закона БиХ. Човић је рекао да доста тога новог има и да вјерује како ће бити састанци и са трећим партнером, односно СНСД-ом.

– Ја не видим другог пута до разговора, преговора и стварање атмосфере повјерење. То је кључни заокрет који правимо – истакао је Човић.

Предсједник ХДЗ БиХ није желио коментарисати наводе високог представника Валентина Инцка о изборном законодавству, али је рекао да се сви требају информисати се о легитимном представљају.



Што се тиче Мостара, Човић је навео да је став ХДЗ БиХ да се до краја поштује одлука Суда у Стразбуру, али да разумију и конгресни став СДА да се питање Мостара треба ријешити федералним законом. Човић је поновио да је за Хрватски народни сабор (ХНС) Жељко Комшић нелегалан и нелегитиман члан Предсједништва Босне и Херцеговине.

Изетбеговић је упитан да објасни изјаву како БиХ неће у НАТО уколико то не желе Срби. Он је рекао да Србе треба увјерити да се врате на позицијама на којима су били прије десет година, али да се садашњи закони и стратегије требају поштивати.

Како каже, односи с НАТО-ом не могу се уназадити већ унаприједити понављајући да нико никога не може силити да уђе у НАТО. Додао је да ће регион имати прилику видјети бујање економија Црне Горе и Македоније након што уђу у НАТО.

– Компромис би био то да нема чланства без новог договора, али да ваља кренути напријед како смо се договорили – рекао је Изетбеговић. На дневном реду Савјета министара БиХ која ће бити одржана идуће седмице наћи ће се АНП, а Изетбеговић је изразио оптимизам. Оба лидера изразили су наду да се могу наћи рјешења за измјене Изборног закона Босне и Херцеговине, преноси Клиx.



(БН)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

оо7

07.11.2019 13:45

Стварно се ДОДИК за све пита???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалy

07.11.2019 15:17

Додик ти то све и коци

Name

Среца

07.11.2019 13:48

Таман да овај народ види да нам ни један,ни други а ни треци не требај,да се без њих мозе.Да се скину њихови окови,и да разумни људи воде ову земљу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

07.11.2019 13:49

Народе народе, да ли мозес слусати и гледати једне те исте лази и превате годинама.какав смо ми народ кад не нринемо о својој дјеци као њих тројица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

07.11.2019 14:08

Требало је везат за одрзавање избора у Мостару после 10 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Загор Ба

07.11.2019 14:12

Цовиц вазда помјера датум,како неко таквом цовјеку мозе вјеровати,Бакир сто казе дрзи се бар тога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лана

07.11.2019 14:13

Све ове године ове фаце обмањују јавност,али кад је народ глуп нека му тако и буде,ништа дриго и не заслужује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прес

07.11.2019 14:19

доклеееееее вишееееее?

ОДГОВОРИТЕ
Name

пресско

07.11.2019 15:14

Шта предлажеш г-дине? Како натјерати ове лажове и покварењаке, а и онога трећег, да коначно буду људи и почну да раде у интересу ојађених грађана?

Name

Тоталитаризам

07.11.2019 15:33

Предлазем да играмо на вријеме и цекамо да дотицни оду у пензију - осим ако им се године стаза не фалсификују, ха, ха..

Name

борац

07.11.2019 14:59

цуј глупости СДА иХДЗ коалиција функционисе а у Мостару 10 година нема избора ??Неко је стварно будала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хана Зориц

07.11.2019 15:22

Папакланд конацно устолицен у срцу Европе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невенка

07.11.2019 15:30

А сви имају своје ,,заставице,, на реверу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Три побратима

07.11.2019 15:45

Договор је био да се ништа не договоре...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

07.11.2019 16:08

Прво ЕУ .Па ода прица о НАТУ.

Name

Тројац Ре Три побратима

07.11.2019 16:09

Ја теби, ти мени... Колко га ја теби, толко га ти мени...

Name

Били

07.11.2019 15:53

Треба народ узети говниве мотке у руке отјерати те лопове са сцене у затвор па нек им суди Народни суд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два, два, један

07.11.2019 17:12

Е цуј!

ОДГОВОРИТЕ