Мађарски политичар поднио оставку због скандала

Девет дана до локалних избора у Мађарској - фотографије градоначелника Гyора Зсолта Боркаија у друштву неколико проститутки на броду у близини Дубровника објављене су онлине.

Свијет 07.11.2019 | 11:41
Мађарски политичар поднио оставку због скандала
Боркаи је био предсједник Мађарског олимпијског одбора (2010. - 2017.), али изгубио је повјерење премијера Орбана прије двије године.

Зсолт Боркаи, градоначелник Гyора из владајуће странке Фидесз Виктора Орбана, који се приликом предизборне кампање нашао у центру скандала, поднио је оставку, преноси Гyор Плус.

Почетком октобра су процуриле фотографије и видео на којем се види његов секс с наводном проститутком на луксузној јахти. У вријеме кад су фотографије снимљене, од којих су неке врло експлицитне, јахта се налазила у Јадранском мору, у близини Дубровника.

-Девет дана до локалних избора у Мађарској - фотографије градоначелника Гyора Зсолта Боркаија у друштву неколико проститутки на броду у близини Дубровника објављене су онлине. Боркаи је био предсједник Мађарског олимпијског одбора (2010. - 2017.), али изгубио је повјерење премијера Орбана прије двије године- написао је тада мађарски новинар Балазс Цсеко на Тwиттеру. 

Градоначелник је убрзо дао изјаву у којој се извинио породице, али и инсистирао да није прекршио закон те да није користио јавна средства за своје љетовање. Локални Фидесз је стао у његову одбрану тврдећи да је цурење експлицитних фотографија дио оркестриране акције опозиције, но да акција није пошла по плану.

-Људи су бијесни због употребе таквих алата будући да се Гyор (под Боркаијевом влашћу) гради и уљепшава.

Опозиција је, с друге стране, тражила одговоре по питању новца којима је Боркаи платио наводне проститутке и партијање на јахти.

-Ако неко учествује на забави помоћу средстава бизниса који је зарадио милијарде захваљујући одлукама политичара Фидесза, онда то постаје јавно питање- рекао је заједнички кандидат опозиције за градоначелника Гергелy Карацсонy. 

-Моји политички противници, доводећи у питање моралност избора, нису учинили живот немогућим само мени, већ и мојем граду. Од почетка октобра, само се говорило о мени, нико није разговарао о, за живот грађана, битним будућим изазовима града. Мислим да би општински избори требали бити темељени на постигнућима и плановима за будућност. Током посљедњег периода, моја породица и ја постали смо мета.

Не желим више томе излагати своје чланове породице. Савјетујем вам да престанете мрзити јер вас то не тјера напријед. Остварили смо велико путовање од 2006. године. Гyор је постао један од привредних бастиона Мађарске, а развој нашег града је неупитан. Пуно хвала грађанима Гyора за посљедњих 13 година.

Прихватам посљедице и преузимам одговорност. Волим Гyор па не желим ометати даљи развој града с ониме што ми се догодило. У петак у 16 сати поднијећу оставку на дужност градоначелника. Желим да моју дужност преузме неко ко заслужује водити наш вољени град- написао је у оставци Боркаи.

(Индеx.хр)

Коментари / 0

Оставите коментар