Лото седмица оштетила Српску за 2,2 милиона КМ

"Лутрија Републике Српске" упутила је допис Министарству финансија Републике Српске којим предлажу да се проблем с исплатом пореза на добит у игри "Лото седмица" ријеши тако да се измијени постојећи Уговор о пословној сарадњи између "Лутрије Републике Српске" и "Државне лутрије Србије", а због којег је, према незваничним информацијама, Република Српска оштећена за најмање 2,2 милиона КМ.

Република Српска 07.11.2019 | 10:20
Лото седмица оштетила Српску за 2,2 милиона КМ
Дописом Министарству финансија предлажу да се измијени Уговор о пословној сарадњи између "Лутрије РС" и "Државне лутрије Србије" тако што би се у уговору прецизирало да свака уговорна страна исплаћује добитке остварене на својој територији, а највеће добитке исплаћује она уговорна страна на чијој територији добитник има пребивалиште.

"Уколико се са 'Државном лутријом Србије' не би могао постићи договор у правцу наведене измјене уговора, друго рјешење укључивало би сљедећу измјену Закона о играма на срећу", наведено је у допису, у којем се даље предлаже да се закон мијења тако да се извлачење и начин исплате добитка одвијају у складу са прописима државе у којој се извлачење обавља.

У допису наводе и да већ скоро 15 година са "Државном лутријом Србије" приређују игру "Лото", при чему је остварен промет већи од 105 милиона КМ, а на име обавеза у буџет је уплаћено око пет милиона КМ.

Практично, овим дописом "Лутрија Републике Српске" признала је да постоји проблем и да је руководство општине Прњавор у праву када  тражи да се порез на добитак лото седмице од око милион КМ плати овој локалној заједници.

"Очекујемо да се уплати порез јединици локалне заједнице којој припада. Ако је добитник из Републике Српске - онда јединици локалне заједнице из које је добитник, а ако не могу утврдити из које општине - онда према мјесту уплате, а то је Прњавор", рекао је за "Независне" Дарко Томаш, начелник општине Прњавор, који је и покренуо цијелу причу.

Када је ријеч о томе колико су Република Српска и њене општине изгубиле у претходном периоду, простом рачуницом дошли смо до цифре од најмање 2,2 милиона КМ. У Републици Српској до сада је било седам добитака лото седмице, порез на добит од 2007. до 2019. године износио је 15 одсто, а посљедњим измјенама закона он је 30 одсто.

Иначе, проблем је и открио Томаш, и то након што је седмица од 3,1 милион КМ отишла у Прњавор, гдје је добитни тикет и уплаћен. Након тога Томаш, односно општина Прњавор, од "Лутрије РС" су захтијевали да се порез на добит уплати у тој општини јер тако каже и закон. Проблем је настао јер "Лутрија РС" ниједан порез на добит од укупно седам седмица, колико их је извучено у Српској, није платила Републици Српској и општинама у Српској, већ у Србији.

У "Лутрији Републике Српске" то правдају уговором који је потписан још прије 15 година, међутим, како наводи Томаш, онај ко је потписао уговор супротан закону треба да сноси одговорност.

"Нисмо видјели уговор, само имамо усмену информацију да се тако наводи у потписаном уговору", рекао је Томаш, а на питање да ли локалне заједнице које су раније оштећене могу тражити новац који им припада по основу пореза на добит, каже да не зна који су рокови застаре, али да "не застаријева кривична одговорност људи у 'Лутрији'".

Да ли је "Лутрија Републике Српске" у праву или није, нисмо успјели сазнати ни у Републичкој управи за игре на срећу, која је при Министарству финансија РС. На конкретно постављена питања коме припада порез у случају добитка лото седмице, нису одговорили конкретно, већ су навели само чланове закона који каже да добитке обрачунава приређивач и одбија га од сваког добитка прије исплате остатка добитка добитнику. И у "Лутрији Републике Српске" јуче смо покушали добити одговоре на нека питања, али се директор Рајко Радовановић није јављао на мобилни телефон, док у "Лутрији" нису могли рећи ништа позивајући се на раније објављено саопштење.

У том саопштењу, између осталог, навели су да на инсистирање "Државне лутрије Србије", а што је дефинисано уговором између лутрија, исплата свих великих добитака се обавља у Београду, у сједишту те лутрије. Међутим, занимљиво је да се у самим правилима у члану 1. Правила игре на срећу "Лото" наводи да игру организују "Државна лутрија Србије" д.о.о. Београд на територији Србије и "Лутрија РС" а.д. Бањалука, на територији регулисане законом Републике Српске.

(Независне)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

велико постење

07.11.2019 09:33

покупијо неко из владајуце мозда косарац или мајкицка њоје мало зенетина била само један дан у пензији и поцела радити мисли даје толико паметна недо бог ником дабогда све јој пусто остало

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

07.11.2019 09:45

Питање је , колико је Лутрија РС оштетила грађане. А сљедеће питање је шта је са тзв. игром "екстра шанса" на којој су се дјелили станови и луксузни аутомобили? За неке , скоро за све , се није могао видјети званични извјештај на електронској адреси лутрије. Ко је добијао та луксузна возила и да ли су , у опште , и дјељена или је новац кориштен за друге сврхе. Шта очекивати када је један од директора био и кум "великог баје" из "пициног парка" и помиловани робијаш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XY

07.11.2019 10:05

СВЕ ЈЕ ТО МУЋКА...ТЕШКА...У СВИМ НОРМАЛНИМ ЗЕМЉАМА ОБАВЕЗНО ЈЕ ДА СЕ ОБЈАВИ И УСЛИКА КО ЈЕ ДОБИО...НИСУ ОНИ ТО УВЕЛИ БЕЗ РАЗЛОГА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сноуден

07.11.2019 10:16

Лото је игра за ИQ 20 највеца превара у историји цовјецанства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заиста је тако..

07.11.2019 12:20

Не могу да објасним себи како образовани и паметни људи, играју овај лото и лутрије, кад им је јасно да је то више од игре.

Name

Скептик

07.11.2019 11:15

Годинама причам како добитника седмице на српском лоту заправо нема. Да ли је неко икада упознао некога у Србији и РС да је добио седмицу? Наравно да није, јер добитника није било. Основна сумња је да неко из лутрије уплати тикет, лутрија намјести тј. лажира извлачење и то је то. А то правило да добитник може остати анониман је само параван за мућку. Када се отворио овај случај у Прњавору одмах сам рекао да тикет није уплатио неко из Прњавора. Тако је и било, барем по сапштењу Лутрије. Да није "добитник" можда из Беогеада који је , ето, случајно био на пропутовању кроз РС и, ето, баш кад је пролазио крај Прњавора свратио је до киоска да уплати тикет...

ОДГОВОРИТЕ
Name

За скептика

07.11.2019 11:39

Па није цовјек луд да се открива ко је па опљацкали би га. Нико нормалан се неби одао

Name

Хе Хе

07.11.2019 15:00

У свему овоме лутрија је нај мање ,,лутрија Р.С-а. Наивних будала је увијек било и бице, на залост.

ОДГОВОРИТЕ