Пуштен у промет најскупљи лијек на свијету

Амерички регулатори су одобрили пуштање лијека у промет у мају ове године. Лијек се узима једнократно, а цијена није нимало приступачна.

Свијет 07.11.2019 | 08:05
Пуштен у промет најскупљи лијек на свијету
Само једна доза лијека золгенсма швајцарске фармацеутске компаније “Новартис” кошта 2,1 милион долара, што га чини најскупљим медицинским средством на свијету.

Нови лијек за спиналну мишиц́ну атрофију золгенсма постао је важан покретач осјетно бољих пословних резултата у трец́ем тромјесечју, објавио је његов произвођач, швајцарски фармацеутски див “Новартис”, преноси Национална географија.

Укупни приходи ове компаније у трец́ем тромјесечју порасли су за 10 одсто, на 12,2 милијарде долара. Нето добит увец́ана је за осам одсто, на две милијарде долара.

Међу три кључна покретача раста у “Новартису” издвајају золгенсму генску терапију за дјецу обољелу од спиналне мишиц́не атрофије, уз косентикс, лијек за псоријазу и артритис и ентресто, којим се лијече хроничне срчане болести, пише Спутњик. 

У периода од јула до септембра лијек је генерисао приходе од 160 милиона долара, наводе у “Новартису”, први пут објављујуц́и конкретне бројеве.

Половина пацијената који данас узимају золгенсму раније се лијечила конкурентским производом америчког “Биогена”.

Лијек је имао успјеха у САД, али још чека одобрење регулатора у Европској унији и Јапану. Извршни директор “Новартиса” Вас Нарасимхан тврди да то нема никакве везе с недавно објављеним извјештајима о наводној манипулацији подацима из истраживања.

Ипак, признаје да још има отворених питања у вези с његовом производњом.

(Српскаинфо)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јоја

07.11.2019 16:24

милионери це се лецити а биједа нека умире , и за рак лек постоји али само за богате ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.11.2019 12:21

Прицај ми несто о томе, то је одувијек било на Западу тј. у капитализму а у насем сировом, суровом искали-сте-га-ево-вам-га-капитализму поготово, уз јос једно подсјецање на сахрањени а претходно по кратком поступку ликвидирани систем, са за зивота симпатијма како Запада тако и Истока.