Петрич: Рјешење за КиМ мора бити европско

- Рјешење за Косово и Метохију мора бити европско, увјерен је бивши изасланик ЕУ за Косово Волфганг Петрич.

Србија 06.11.2019 | 15:25
Петрич: Рјешење за КиМ мора бити европско
Петрич је поводом уочљиво повећаног ангажовања САД око рјешења Косова указао да је важно да Вашингтон, као свјетска сила број 1, покаже интересовање за овај проблем, али сматра да се солуција мора наћи у договору са ЕУ.

– Рјешење у том региону мора бити европско. Забринут сам што се америчка иницијатива дешава у вријеме вакуума док стара Европска комисија још увијек постоји, а нова је требало да преузме посао –  објаснио је он у изјави за Тањуг.

Петрич каже да ЕУ треба што прије да буде активна по питању Косова и сустигне у томе САД, укључи је у своје активности, јер, без Вашингтона је, како додаје, тешко доћи  до рјешења.

Тиме, сматра, ЕУ треба да покаже своје лидерство.

Петрич каже и да је био зачуђен што је ЕУ била дуго неактивна, а требало је, шта више, питање Косова да прогласи важним европским питањем.

– Не бих говорио да је то спољнополитичко питање, већ унутаревропско. Тиме би требало упутити сигнал да рјешење мора бити европско, а тај сигнал је изостао –  критиковао је Петрич.

Истовремено, лидер Самоопредјељења Аљбин Курти мора да припази да својим изјавама не „уништи” дијалог са Београдом, поручује Петрич. 

Он је указао да су Куртијеве екстремне изјаве намијењене прије свега за унутрашњу употребу, али, истиче, мора да пази да не доведе до краха дијалога, односно чак и до његовог назадовања.

Такође, још увијек је отворено питање ко ће бити будући премијер у Приштини – Курти или Вљора Османи, коју описује као веома образовану особу, са капацитетом да нешто покрене.

Такође указује да у парламентарној демократији треба поштовати постојећа правила, а то значи да све странке које су изабране буду признате као потенцијални партнери.

– Сада је важно да албанска већина приђе Српској листи. Мислим да би то било најбоље рјешење – нагласио је Петрич који је учествовао са конференцији Мреже за развој бизниса у југоисточној Европи (СЕЕБДН) у Загребу.

Изразио је наду да ће, чим на дужност ступи нова Европска комисија, додајући да је „европска влада” сличан влади БИХ по питању времена формирања, показати „пуну активност”. Такође је казао да ЕУ мора јасно реаговати на негативна догађања.

Каже да је, нажалост, исправан утисак да ЕУ не реагује увијек, додајући да се мора имати у виду да сада у Бриселу влада хаотично стање, јер стара комисија сматра да није надлежна, а нова још нема надлежности да реагује на ствари као што је прича око пребројавања гласова дијаспоре на изборима на Косову и наводним отровима.

– Ако ЕУ жели да задржи улогу посредника онда мора увијек реаговати, и то у оба правца – поручио је Петрич.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јоја

06.11.2019 16:24

морате повуци признање господине , признали сте терористицку творевини отели сте на силу дио од суверене земље и дали га терористима .... знас мозгаљу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.6.11.2019

06.11.2019 17:28

Јоја-лопови остају лопови,никада се неће променути.

Name

Јаца

06.11.2019 17:05

призналисте српску територију и таксе увели свеје ово крива Америка и запад мучите србе од постанка света свесте дозволили терористима злочинцима и само посматрате како шиптари нападају србе пале куће убијају ито ЕУ висте злочинци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема потребе

06.11.2019 17:51

Ма само полако, цему фрка.....

ОДГОВОРИТЕ