Буџет за наредну годину мањи за 60 милиона КМ

На засједању бањалучке градске скупштине, највише полемике изазвао је буџет града за наредну годину али и ново задужење старе Топлане чији се милионски дугови враћају из градске касе. Опозиција сматра да буџетом нису обухваћени стварни проблеми и нису га подржали.

Република Српска 05.11.2019 | 17:07
Буџет за наредну годину мањи за 60 милиона КМ
Градски буџет за наредну годину износи 146 милиона марака и мањи је за 60 милиона јер је, према ријечима градоначелника, град извршио реструктурисање градског дуга. Њиме су дијелом обухваћени пројекти изградње града у пројекту „Бањалука се гради“.

„Ми већ трећу годину држимо темпо од преко 30 милиона марака улагања у инфраструктуру мостове вртиће и слично и за наредну годину наш план је да задржимо исти темпо и да имамо улагања од 30 – 50 милиона марака, каже Игор Радојичић, градоначелник Бања Луке.

На градској скупштини расправљало се и о милионским дуговима старе Топлане која је у потпуности у власништву града. Буџетом је предвиђено ново задужење топлане од 12,6 милиона марака у сврху рефинансирања дугорочног кредита овог предузећа из 2017. године. Градоначелник ипак тврди да није у питању задужење већ сервисирање дугова које је град преузео на себе.

„Град плаћа годишње преко четири милиона дуга старе топлане, препакујемо старе дугове и скидамо камате које су биле и по осам посто сад идемо на реструктурисање кредита код нове банке од 12,6 милиона и покушавамо га скинути на испод 4,4 а сад је 6% како би смо добили уштеду и на годишњем нивоу и ануитету“, истиче Радојичић.

Градска опозиција сматра да је буџет нереално постављен јер се није бавио стварним проблемима у граду. Истичу да дугове старе топлане плаћају грађани на основу којих се и пуни градска каса. Зато, поручују, нису подржали нови буџет.

„Једино је проблем ту што се дугови пролонгирају и град се све више задужује све ћемо бити задуженији и то је највећи проблем  а они што се довијају разнимидејама да препакују то је можда пожељно али нас задужују на све дуже стазе, сматра Саша Лазић, одборник у Скупштини града. 

„Овај буџет ради само у центру града који фризира и уређује а остали дијелови се не раде, нпр. Куљани Мотике гдје се сигурно неће ући у буџет и да неће следеће године се урадити то што су почели да раде“, каже Јово Савановић, одборник ПДП-а у градској скупштини.

На сједници скупштине града разматран је ребаланс буџета за ову годину у износу од 210 милиона марака. За све планиране пројекте у наредној години тражиће се средства из екстерних извора, а наредне године очекује се реализација пројекта Вода два вриједног 12 милиона марака у сарадњи са Европском банком за обнову и развој.



БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Министар

05.11.2019 16:19

Радојициц је најмање зло у тиму црвене банде. Опет морам да нагласим да је толико зло да гласам против њега, без обзира ко би противкандидат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Је ли

05.11.2019 16:41

Је смо ли добили мали или велики кредит од Руса?

Name

Марко

05.11.2019 18:41

имас кредит за стан по камати од 8 одсто.У медјувремену,камате пале на 4 одсто.И сад, Радојичић сад крив опозоцији због тога сто узима нови кредит да би смањио рате?! Људи моји,па није све у мрзњи. Има несто и у логици. Зато овај човјек опет побјеђује.И то глат'.

ОДГОВОРИТЕ