ЕУ жели Србију због мира на Балкану!

Велике силе и даље „ратују“ у вези са утицајем на Балкану, а Србија, као и све друге земље у региону, често је колатерална штета у окршајима Брисела, Вашингтона, Москве, Пекинга. . .

 

Србија 04.11.2019 | 19:05
ЕУ жели Србију због мира на Балкану!
Др Јованка Јакубек Лалик, професорка права на универзитету у Варшави, у интервјуу за „Ало!“ наводи да је ЕУ и даље кључни играч у дијалогу Београда и Приштине.

- Питање Косова је веома компликовано. Србија не признаје Косово и сходно томе ни Србија ни Косово не могу напредовати ка ЕУ јер је нормализација са суседима кључни предуслов за државе које желе да се прикључе Унији. Постизање свеобухватне и правно обавезујуће нагодбе врло је важно за ЕУ. Подршка Косову није безусловна у западним земљама и то се може видети у снажној осуди такси које је наметнула на српску робу. Ипак, ЕУ је и даље кључни играч и највећи донатор помоћи на Косову и покушава да олакша дијалог између Србије и Косова у нади да ће постићи стабилност у региону. САД изгледају мање ангажовано у региону последњих година и вероватно ће њихов став остати такав у блиској будућности. Русија са друге стране нема интерес да помогне у решавању кризе.

Дакле, да ли Србија може ући у ЕУ без признавања Косова?

- Један од предуслова за чланство у ЕУ је услов да земља кандидат нормализује односе са свим својим суседима. Много ствари је учињено како би се ситуација побољшала и ЕУ је и даље снажно заинтересована за постизање консензуса о Косову. Постоји свест о осетљивости тог питања за српску државу и надамо се да ће се у скорој будућности наћи прихватљиво решење.

Да ли видите Србију у ЕУ и шта мислите, колико Београд може да чека приступање ЕУ, односно да ли је могуће да ће се Србија у потпуности окрене сарадњи са другим силама, попут Русије и Кине?

- Приступање ЕУ потенцијално може бити снажни стабилизатор за читав регион Балкана. Две бивше југословенске државе су се већ придружиле и њихов напредак је јасно видљив, и у економском, и у политичком погледу. Оно што би било најпожељније јесте да се успостави јасан пут ка придруживању Србије, заснован на принципима владавине закона и демократије, као и постављање јасне прекретнице и показатеља које треба постићи. ЕУ мора бити веома доследна и веродостојна у процени напретка. Србија је веома пожељна чланица ЕУ јер је важан играч на Балкану. Такође, треба узети у обзир историјске факторе, јер према свим земљама у региону треба поступати с одговарајућом помоћи и пажњом. 

Да ли мислите да је Брисел погрешио што није отворио приступне преговоре са Северном Македонијом и Албанијом? Може ли таква одлука да гурне Балкан у хаос?

- То је веома контроверзна одлука. И Северна Македонија и Албанија су радиле веома напорно како би спровеле реформе и оствариле су приметан напредак. Суспензија преговора је озбиљна претња кредибилитету ЕУ на западном Балкану, као и њеним источним суседима. Све је било засновано на претпоставци да по испуњењу услова постављених од ЕУ балканске земље могу да рачунају на интеграцију с Унијом. Како су обе земље испуниле захтеве ЕУ, могле су да очекују да ће напредовати у односима са Унијом. Нажалост, унутрашњи проблеми ЕУ и француска резолуција у вези са проширењем одлажу преговоре.

Како оцењујете односе између Пољске и Србије? Србија је била једна од ретких земаља које, заједно са Русијом, нису позване на обележавање 80 година од почетка Другог светског рата?

- По мом мишљењу, Пољска и Србија имају много тога заједничког. У прошлости су се обе земље бориле са страном окупацијом, показале велико поштовање слободе и независности, а и даље су поље многих укрштених интереса страних сила. Пољско-српски односи су, нажалост, у одређеној мери одређени међународним условима и као последица тога пољска политика према Србији одређена је чланством Пољске у ЕУ и НАТО. Надам се да ће пољско-српски односи бити ојачани и засновани на ближој међусобној сарадњи и сигуран сам да ће обе државе имати користи од побољшаних односа. Као академик и саветник владиних организација, видим све веће интересовање пољских научника, предузетника и државних званичника за регион Балкана. Веома ценим сарадњу са српским колегама и увек сам срећна што радим и посећујем Србију.

Брегзит потенцијално штетан за све

Колико ће Брегзит утицати на Балкан?

- Брегзит је потенцијално штетан и за Велику Британију, и за ЕУ. Унутрашњи сукоби у Великој Британији и хаотични поступци британских власти још више отежавају ситуацију јер је немогуће постићи било какав координисан и доследан план. Компликовано је предвидети све ефекте Брегзита, а највероватније их нису предвиђали ни грађани Велике Британије и влада кад су донели ту одлуку. На Балкан може да утиче и нестабилност унутар ЕУ јер би могла бити мање веродостојан партнер када се бори са унутрашњом кризом, као и негативан став неких чланица ЕУ по питању проширења.

(Ало)

Коментари / 0

Оставите коментар