Мира Бањац данас слави 90. рођендан!

Мира Бањац је ушла у десету деценију живота, а како каже - једино што је одржава у животу јесте рад.

Забава 04.11.2019 | 21:00
Мира Бањац данас слави 90. рођендан!
Она 90. рођендан проводи на сету у Сарајеву, који није посетила од пре рата.

Већ у најранијој младости Мира Бањац научила је да мора кроз живот да иде уздигнуте главе, достојанство и храбро, борећи се за своје парче среће. Данас, када је већ закорачила у десету деценију живота, легенда домаћег глумишта каже да јој је најбитније да је здрава, а рођендани су само бројка и свећица коју одува попут лоших тренутака.

- Ма какав рођендан! Стара сам ја жена. Шта ће мени рођендан? Рођендан ми није никада био толико битан, а посебно не сада. Битно ми је да сам здрава и да сам на ногама - каже Мира Бањац, која објашњава да овај посебан дан проводи радно, на сету.

- Не одмарам се, имам снимање, на сету сам. Рад и само рад. То ме одржава у животу - објашњава глумица и открива да јој драги људи за рођендан баш увек приреде изненађење.



- Син Брана, пријатељи, колеге, комшије...Увек знају да ме одушеве за рођендан. Међутим, ових дана сам баш снимала доста. Завршила сам своје снимање код Душка Ковачевића. То је његов текст из позоришта по којем прави филм. Сада сам код Пјера Жалице у Сарајеву и већ данас завршавам снимања - додаје она која је са задовољством прихватила да игра код Жалице, пише Блиц.

- Његовог оца сам познавала, био је јако добар човек. Дуго нисам била у Сарајеву, још од пре рата. Некада сам тамо седам година била председник Савета на Фестивалу малих и експерименталних сцена (МЕСС). Баш се радујем да будем у граду у коме сам некада доста радила и снимала филмове. Доста мојих пријатеља је у Сарајеву - рекла је уметница.

Ова ванвременска глумица каже да јој снимања и путовања не падају тешко, да ужива у свом раду и да је то одржава виталном.

- Кад не будем радила, ја ћу да угинем као биљка коју нису заливали. Ако и јесам болесна код куће, кад одем негде на снимање, не фали ми ништа. У томе налазим еликсир, неку своју снагу. Посао за мене није кулук, већ терапија. Више молим бога да што дуже радим него да што дуже живим. Друго, спознала сам да човек не сме одмах кад га нешто мало заболи да трчи код лекара у болницу. Морате се помирити са својим годинама, морате спознати своје тело. Морамо знати да бисмо му могли помоћи. Треба научити како да помогнеш сам себи да би могао да помогнеш и другима - рекла је раније Мира Бањац.



Иако је у дубокој старости, Мира је задржала свој специфичан смисао за хумор по коме је препознатљива, а смрти се не боји.

– Спремам се за одлазак. Не плашим се смрти. Томе су вероватно допринеле моје године. Свесна сам да сам близу краја путовања, да су ми остале још једна-две станице – рекла је раније Мира.

Много читам и шетам, а то је добро за мозак Ова легенда домаћег глумишта каже да јој је важно што је сачувала памет свих ових година, али и сада када је ушла у позне године.

– Само молим Бога да сачувам менталну хигијену до краја. Знате, живот у којем нисте свесни шта се догађа око вас није живот. Не бих волела да ми се то догоди. Много читам и шетам. Читање ми помаже да очувам менталну, а шетање физичку кондицију. Радим по кући као свака друга жена. Кувам, идем на пијацу, спремам стан - рекла је раније жива легенда југословенског филма.

(Телеграф.рс)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

МИЛЕНА

05.11.2019 15:22

ИЗУЗЕТНА ГЛУМИЦА И ЗЕНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

05.11.2019 19:50

Зива и здрава била јос много година.